Головна Статті Політика рада Чесний рейтинг партій
commentss Cтатті Всі новини

Чесний рейтинг партій

Експерти розповіли, яким рейтингам партій в Україні можна довіряти

23 березня 2021, 13:00 comments1170
Поділіться публікацією:

Рейтинги партій, які публікуються в останнім часом в Україні, викликають все більше недовіри в суспільстві. "Коментарі" разом з експертами з'ясували, чи існує в принципі чесний рейтинг партій і що його визначає.

Чесний рейтинг партій

Фото з відкритих джерел

Рейтинг політичних партій України на сьогоднішній день

Дані соціологічної групи "Рейтинг", зібрані на початку цього місяця і опубліковані на їх офіційному сайті, свідчать, що серед політсил топ списку займає зараз партія "Слуга народу", її результат — 19,5%. У партії "Європейська солідарність" — 14,7%, партії "Опозиційна платформа — За життя" — 14,3%, партії "Батьківщина" — 12,3%. Значно нижче показники партії "Сила і честь" і "Українська стратегія Гройсмана" — у них по 5,3%, у Радикальної партії — 5%, партії Євгена Мураєва "Наші" — 4%, партій "Голос" і партії Шарія — по 3,1% Далі йдуть такі політсили: "За майбутнє", у якій 3% голосів, партія "Свобода" — 2,8%, партія "УДАР" — 2,7% і "Народний фронт" з підсумком 1,9% .

Тоді як соцопитування населення, проведене Українським центром економічних і політичних досліджень ім. А. Разумкова 16 березня 2021 року, показало дещо іншу картину. Так, якби зараз відбулися вибори до Верховної Ради України, то лідером симпатій виборців стала б політсила "Слуга народу". За неї дали 18% голосів всі учасники опитування, або 26,5% з тих респондентів, що вже позначили свій вибір і мають наміри взяти участь в голосуванні. У той час партія Петра Порошенка "Європейська солідарність" отримала, за даними соціологів, 13% і 20% опитаних відповідно. Приблизно стільки ж у партії "Опозиційна платформа — За життя" (її лідери — Віктор Медведчук, Вадим Рабинович, Сергій Льовочкін та Юрій Бойко) — 13 і 18 відсотків. Потім слідує політсила Юлії Тимошенко "Батьківщина", яка отримує 7% і 9%. У партії Ігоря Смешка "Сила і честь" підтримка 4% і 5%, "Голосу" — по 3%. Тоді як ВО "Свобода" займає позицію з результатом в 2,5% і 3%, партія "Українська стратегія Гройсмана" — 2% і 3%, Радикальна партія Олега Ляшка — по 2%, "Партія Шарія" — 1% і 2 %. По одному відсотку у партій "Громадянська позиція", "Опозиційний блок" і "УДАР Віталія Кличка".

Чесний рейтинг партій - фото 2

Чесний рейтинг партій на основі корпорації Google

Якщо проаналізувати популярність політичних партій за останній рік в Інтернеті виходячи з даних додатка Google Trends, то серед парламентських партій найбільшу динаміку популярності показує партія "Слуга народу". Друга позиція у "Європейської солідарності", третя — "Опозиційної платформи — За життя", четверта — "Батьківщини", п'ята — "Голосу". Дані динаміки популярності за останній тиждень свідчать, що рейтинг партій формується в наступному порядку: "Слуга народу", "Батьківщина", "Європейська солідарність", "Опозиційна платформа — За життя", "Голос".

Чесний рейтинг партій - фото 3

Чесний рейтинг партій України: чи можна довіряти соцопитуванням

Політичний експерт, консультант з політичного і антикризового PR Тетяна Лупова підкреслює: "Чому і кому довіряти повинна була б вирішувати репутація. На жаль, в нашому суспільстві вона мало що значить. У нас у Верховній Раді — то ґвалтівники, то професійні брехуни, але їх ж вибрали. Що вже говорити про інших".

Прикладом однозначно хорошої репутації серед соціологів експерт називає фахівця в царині політичної та електоральній соціології, директора Фонду "Демократичні ініціативи" Ірину Бекешкіну, якої не стало в березні минулого року. За словами Тетяни Лупової, навіть конкуренти визнавали чесність і професіоналізм в роботі Ірини Бекешкіної.

"Чесний рейтинг партій точно є у політтехнологів партій. Вони регулярно перевіряють, як реагує електорат. На жаль, часто партії міряються рейтингами, використовуючи їх як спосіб обдурення електорату, — зазначає Тетяна Лупова. — Де ж людині, яка цікавиться, взяти чесний рейтинг партій? Як варіант — дивитися кілька останніх результатів соцдосліджень з різних таборів. Їх, як правило, публікують один за одним на замовлення політичних проектів. І розуміти, що правда — десь посередині. Або чекати чесних рейтингів від серйозних, крупних, сильних, чесних соціологічних структур".

Чесний рейтинг партій - фото 4

Чесний рейтинг партій — це ситуативний рейтинг

За словами соціолога Ірини Щиголь, чесний рейтинг — це ситуативний рейтинг, наявний на момент заповнення (максимум — здачі звіту замовнику).

"Адже події змінюються зараз настільки швидко, що вчорашній високий рейтинг може впасти до нуля і нижче сьогодні або завтра. І навпаки. А обробка і аналіз даних займає не кілька годин, а, як мінімум, пару днів (якщо це не мінімальний набір питань з двома альтернативами: "так" або "ні"). Тому, на мою думку, чесний рейтинг — це той, який є саме зараз", — пояснює соціолог.

Ірина Щиголь нагадує відносно недавні "розбори польотів" між Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) і Соціологічною групою "Рейтинг". Ними були отримані різні рейтинги для ключових партій в дослідженнях, проведених майже в однакові терміни.

"Компаніям навіть довелося давати прес-конференції з роз'ясненнями різниці рейтингів. Для споживачів інформації це прозвучало як "замовні рейтинги", "продажні компанії" і т.д. Фахівці ж звертали увагу на те, що були застосовані різні методики і методи досліджень. Формулювання питань також має значення (мій улюблений приклад з казки про Карлсона, що не на всі питання можна відповісти однозначно "так" або "ні": "Фрекен Бок, а ви припинили пити коньяк вранці?"). Саме тому, що соціологи розуміють різницю між вчорашнім рейтингом, сьогоднішнім і завтрашнім, вони сприймають поодинокі (навіть найчесніші — з відео і аудіофіксацію опитувань) рейтинги просто як констатацію факту. А ось що їх більше цікавить (а також відповідні людей з партій), так це динаміка рейтингу, моніторинг подій, які вплинули саме на цей рейтинг. На цьому, як правило, соціологи ставлять крапку в дослідженні (принаймні, публічній частині). А ось парттехнологи намагаються використовувати ці події, їх вплив на рейтинг на користь своєї партії. Навіть якщо самі події були зі знаком мінус", — резюмує Ірина Щиголь.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Георгий Лектерман

24 березня 2021, 01:59

ну завязывайте уже. никто этой херне не поверит) СН 19,5, ПШ 1-2 ?)))) рили?

Харя Кришны

23 березня 2021, 14:36

Странно, статья о честном рейтинге, а во всех примерах на первом месте - слуга омериканского народа. Сборище случайных людей, пришедшее на рейтинге популярного тогда еще клоуна. Как-то непонятно, из людей делают идиотов, или уже сделали?


Новини