Зеленський і ОВДП: чому українські президенти так люблять облігації

У той час як одні економісти кажуть, що купівля ОВДП президентом Володимиром Зеленським – звичайна інвестиція, інші наполягають, що нинішній глава держави крокує шляхом свого попередника

Президент Володимир Зеленський 7 липня заявив, що готовий понести покарання, оскільки минулого року не задекларував зміни в майновому стані. Глава держави поінформував Національне агентство з запобігання корупції (НАПК) про те, що в 2019-му його родина отримала кошти в рахунок погашення вартості облігацій внутрішньої державної позики на 5,1 млн грн і придбала ОВДП на 5,2 млн грн.

Оскільки вартість облігацій перевищувала 50 прожиткових мінімумів, Зеленський повинен був повідомити про зміни в майновому стані протягом 10 днів з моменту покупки і продажу ОВДП. Проте в реєстр ці відомості не надходили.

Реакція не змусила себе довго чекати. У НАПК офіційно заявили, що вручили два протоколи про адміністративні порушення.

"Відповідні матеріали будуть передані до суду, – повідомили в НАПК. – Рівність громадян перед законом є базовим принципом, закладеним у Конституції України і основним принципом діяльності НАПК. Незважаючи на посаду, матеріальне становище і соціальний стан, всі громадяни зобов'язані дотримуватися законів України".

ЗМІ буквально захлинулися від праведного гніву. А "Коментарі" разом з експертами розбиралися, чому українські президенти так люблять облігації, і як можна оцінити вчинок президента з точки зору моралі.

Зеленський і ОВДП: досвід попередника

Для початку зазначимо, що п'ятий президент Петро Порошенко також не обділяє ОВДП своєю увагою, причому порівняно з його вкладеннями, купівля Зеленського – просто сльози.

"Заздріть мовчки. Понад 100 млн гривень доходу в українських ОВДП йдуть колишньому президенту за рік і ціла кімната кешу: 47 млн доларів та 400 млн гривень, – написав на своїй сторінці в соцмережі аналітик Данило Монін. – Так що тепер все стає на свої місця. Тепер зрозуміло, чому президент Порошенко не хвилювався про облікову ставку НБУ на 18% і відсутність кредитування економіки. Така ставка чудово його влаштовувала і дала дохід понад 100 мільйонів".

Про те, що ми всі своїми податками скинулися Порошенко на електронну декларацію, говорить і експерт інституту Growford Олексій Кущ.

"Якщо президент зі своєї зарплати вклав кілька десятків тисяч в ОВДП, то можна говорить про те, що так міг би зробити "будь-який українець". Але якщо, як п'ятий президент, показувати за рахунок операцій з ОВДП багатомільйонні доходи, на заході це було б розцінено як грубе порушення – зазначив експерт у бесіді з "Коментарями". – Але для початку я б сказав все ж не про президентів – колишнього і нинішнього, а про всіх чиновників про суть цих операцій. Наприклад, одна справа, якщо міністр фінансів отримала зарплату 100 тисяч гривень і на 50 тисяч гривень купила ОВДП: нічого проблемного в цьому немає, так можна зробити у будь-якій країні. І зовсім інша справа, якщо чоловік міністра фінансів володіє банком і цей банк веде активну професійну діяльність на ринку цінних паперів, діючи і як дилер, і як посередник. Ось в цьому випадку в інших країнах побачили чітке порушення афілійованих зв'язків, і це було б розцінено як перетікання інсайдерської інформації. У нас же законодавчо конфлікти державних і приватних інтересів не регулюються, так що і відповідальності за це ніякої немає, хіба що моральна".

Експерт пояснює: для того, щоб безпомилково правильно прийняти рішення про вкладення в ОВДП, потрібно володіти набором інформації: про криву прибутковості (яка прибутковість сьогодні і яка буде в найближчому майбутньому), про графіки розміщення (наприклад, не варто сьогодні купувати п'ятирічні облігації, якщо через пару місяців з'являться вигідні 6-місячні і навпаки, в залежності від уподобань). Крім того, потрібно розуміти, що все буде погашено (тобто не станеться реструктуризація) та потрібна інформація про курс (якщо гривня буде зміцнюватись, то до 20% прибутковості додасться ще 10-15%). Як бачимо, з чотирьох видів потрібної інформації трьома видами володіє Мінфін, однією – НБУ.

"У мене немає претензій до фінансових спекулянтів, вони "рояться" там, де їм дозволяють, – говорить Кущ. – У них немає внутрішнього морального цензу, спекулянт не скаже Мінфіну: навіщо так багато, давайте не більше 10%. Але у мене є претензії до "еліт", які в порушення всіх мислимих норм перетікання інсайдерської інформації, фактично "торгували батьківщиною у вишиванках".

Зеленський і ОВДП: "Звичайна інвестиція"

Але повернемося до президента Володимира Зеленського. Економіст Андрій Мартинюк підкреслює, що порушення полягає виключно в ненаданні інформації, а в тому, що президент купив облігації, нічого протизаконного немає. Це його особиста справа – куди вкладати гроші. В Україні немає жодних обмежень на купівлю президентами державних боргів.

"Проблема не в тому, що Зеленський вклався в ОВДП, а в тому, що він не задекларував зміни у своєму майновому стані, чого вимагає від нього закон, – зазначив у бесіді з "Коментарями" економіст Олександр Гаврутенко. – А саме придбання ОВДП для нього так само морально, як і тримати свої заощадження в гривні або у валюті – навряд чи його вплив на НБУ був настільки сильним, щоб цим користуватися і грати проти всього ринку. Більше того: ця історія з ОВДП, якби не було моменту з недекларуванням, була б дуже корисною для популяризації цих фінансових інструментів для населення країни. Поки ж на цьому заробляють тільки банки, фінансові компанії, іноземці чи наші окремі заможні громадяни, а основна маса людей або слабо розуміє, або взагалі не розуміє, як ці інструменти працюють. А адже вони доступні кожному, до того ж набагато надійніше і дохідне будь-яких банківських депозитів".

Тому, резюмував економіст, всі розмови про ОВДП у нас не мають економічнийого сенсу, як це повинно бути, а політичний - виключно маніпулятивний.

"Купівля Володимиром Зеленським ОВДП – це звичайна інвестиція, тут немає нічого незвичайного, – погоджується президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. – Це навіть у певному сенсі добре: президент показав приклад українцям, як треба зберігати і вкладати свої гроші".

Інша справа, продовжує Охріменко, що НБУ і Мінфін часто вибудовували "етажерку з ОВДП" – і ось це вже недобре. Кажучи простими словами, за рахунок операцій з облігаціями на вторинному ринку, де брав участь НБУ і деякі потрібні банки, крали гроші з держбсюджету за рахунок високих відсотків.

"У цій грі були задіяли офшори, де і осідали доходи, – говорить експерт. – І ось це вже злочин, який "нова команда" довго не помічала і тільки зараз про це почали говорити".

Зеленський і ОВДП: "Йому треба було позбутися ОВДП"

Історія з ОВДП показує, що Зеленський, як був бізнесменом, так ним і залишився, вважає економіст Всеволод Степанюк.

"Прибуток від ОВДП – це фактично гроші, забрані у простих українців на користь фінансових спекулянтів, – каже Степанюк. – А оскільки вищі чиновники можуть мати доступ до інсайдерської інформації, їх дохід від ОВДП має всі ознаки корупції та використання посади в особистих цілях. Коли за попередньої влади піраміда ОВДП тільки починала будуватися, чутки про те, що багатьма покупцями ОВДП є вищі посадові особи ходили, але навіть тоді чиновники безпосередньо облігації не купували. Пряма купівля ОВДП Зеленським говорить не тільки про його нерозбірливість, як бізнесмена, але і про профнепридатність його команди для політичної діяльності".

При цьому Олексій Кущ каже: незважаючи на те, що поки неясно, коли саме були куплені ОВДП, у будь-якому разі в цей час Зеленський якщо і не був президентом, то, як мінімум, вже балотувався на цю посаду. І він повинен був розуміти, що йому, швидше за все, доведеться приймати політичне рішення про реструктуризацію, а як це вирішувати, якщо у самого (або у членів сім'ї – з цим теж поки ясності немає) лежить 5 мільйонів в ОВДП?

"Моральний президент, який виступає за політичну чистоту, мав би повністю позбутися від цих фінансових інструментів, – вважає експерт. – Тим більше враховуючи, що для нього близько мільйона гривень доходу (гіпотетичний розрахунок можливого доходу) – не такі вже надгроші, які неодмінно треба було б отримати. Простими словами – це явно не ті гроші, від отримання яких залежала його сім'я і які йому були потрібні для оплати рахунків, навчання дітей, тощо. Це звичайний пасивний дохід, від якого цілком можна було відмовитись на період політичної кар'єри".

Зеленський і ОВДП: "Це чиста політика"

Дана ситуація носить абсолютно політичний характер, оскільки прихильники президента не побачать у його діях нічого кримінального, а противники нинішньої влади в будь-якому випадку будуть незадоволені, резюмував аналітик "Центру біржових технологій" Максим Орищак.

"Я б не став називати дії президента аморальними, адже є об'єктивні причини вигоди прибутковості фінансового активу, – каже Орищак. – Той, хто розуміє перспективу ціни на метали, індекси, порівняльне перевагу ОВДП в тій чи іншій ситуації, може дозволити собі вигідні інвестиції. Той, хто не розуміє закономірностей зміни цін на фінансові інструменти, заробити не зможе. Є загальновідомий факт: згідно з індексом фінансової грамотності Організації економічного співробітництва і розвитку України за підсумками 2019-го знаходиться на 30 місці серед 30 країн. Тобто для більшості українців ОВДП є незрозумілою абревіатурою: вони навіть і близько не розглядають облігації як можливість отримати дохід або зберегти свої накопичення".

З іншого боку, продовжує експерт, розуміючи потенціал прибутковості ОВДП у порівнянні з іншими інструментами, знаючі люди захочуть на цьому заробити. І декому хотілося б це назвати нечесним вчинком – мовляв, президент в курсі ситуації. Але ж причини придбання інструменту можуть бути, як і у будь-якого іншого людини, на загальних умовах, а не тільки засновані на причетність до ситуації. А "загальні умови" означають, що людина розуміє поведінку цін на різні фінансові активи та бачить перевагу ОВДП.

Нагадаємо, адмінпротоколи на Зеленського склав особисто глава НАЗК. Він же вручив їх главі держави.