Головна Статті Політика президент Обов'язки президента
commentss Cтатті Всі новини

Обов'язки президента

«Коментарі» з'ясували, які існують обов'язки президента України і чи розуміє їх влада і народ

18 березня 2021, 13:43
Поділіться публікацією:

Обов'язки президента України визначає Конституція України. Так, згідно зі статтею 102, президент — це глава держави, він виступає від її імені, гарантує державний суверенітет, територіальну цілісність країни, а також дотримання Конституції, прав і свобод українців.

Обов'язки президента

Фото з відкритих джерел

Які обов'язки у президента України

У статті 106 Конституції перераховані понад 30 посадових повноважень президента. Ось деякі з них:

- забезпечення незалежності, національної безпеки і правонаступництва України;

- представлення країни в міжнародному полі, виконання зовнішньополітичних зв'язків;

- призначення всеукраїнського референдуму і позачергових виборів до парламенту, ряду топ-посад;

- нагородження та помилування;

- підписання законів і право вето.

Президента можуть відсторонити в порядку імпічменту, після розслідування спеціальної тимчасової слідчої комісії. Зазвичай це довгий процес.

Обов'язки президента - фото 2

Права і обов'язки президента України: яке розуміння українців

Експерти для видання "Коментарі" розповіли, які є конституційні обов'язки президента України і що під цим статусом зазвичай мають на увазі українці.

Професор кафедри політичних наук у Київський Національний університет ім. Тараса Шевченка, політолог Анна Малкіна зазначає, що обов'язки президента — тема досить об'ємна і складна для розуміння.

"Основний обов'язок президента — бути гарантом Конституції і законів. Це про все і ні про що. Часто це просто декларативна фраза, яка не має під собою ніякого функціонального застосування. Бути гарантом Конституції і законів означає, що всі українці можуть реально користуватися всіма правами і свободами, в цій Конституції прописаними. Як це зробити з корумпованою судовою і правоохоронною системою — невідомо. Як це зробити в умовах хронічного бюджетного дефіциту і недофінансування всіх без винятку суспільних сфер — невідомо теж", — підкреслює Ганна Малкіна.

На її думку, навряд Зеленський розумів це на інавгурації.

"Чи розуміє зараз? Швидше за все, набагато більше, ніж раніше, але не до кінця, — вважає політолог. — Ще один обов'язок президента, який завжди залишалася за межами розуміння всіх без винятку глав української держави, полягає в тому, що президент є представником інтересів усього народу, а не якоїсь його частини. Саме тому президент повинен не виступати на боці однієї політичної партії або взагалі представляти її інтереси, а бути нейтральним арбітром, стати над процесом політико-партійної боротьби. До чинного президента розуміння цього принципу поки не прийшло".

За словами Анни Малкіної, питання розуміння народом обов'язків президента є предметом численних спекуляцій.

"Люди, як правило, підсвідомо вважають відповідальним за всі проблеми в країні саме главу держави. Підвищили тарифи — винен президент, провалена реформа сфери охорони здоров'я — винен президент, відкрили ринок землі — винен президент. Хоча по факту за все подібні рішення і дії відповідальність лежить на прем'єр-міністрі, уряді та парламенті. Але каналізація обурення проходить за президентським вектором", — підкреслює політолог.

Обов'язки президента - фото 3

Чи розуміє Зеленський обов'язки президента

Заступник директора Українського інституту політики, політичний експерт Кирило Молчанов вважає, що Зеленський не розуміє свої обов'язки як голови держави.

"Навіть складається враження, що він не читав конституційні повноваження президента. Тому що постійно їх порушує, — говорить Кирило Молчанов. — Ось лише недавні приклади. Перший — коли Зеленський видав в грудні 2020 року указ про відсторонення глави КСУ, що є порушенням чинного закону. У цьому році він продовжив це саме відсторонення. Другий — коли вніс минулого року законопроект про розгін КСУ. Третій — коли ввів в лютому 2021-го санкції проти громадян України в порушення закону про санкції. Тим самим, почав переслідувати без судових і слідчих розглядів громадян України в особі народних депутатів ОПЗЖ".

За словами експерта, у нього є відчуття, що Зеленський, попри те, що має диплом юриста, в цілому взагалі далекий від сфери юриспруденції — і діє з точки зору політичної доцільності, але не права.

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков підкреслює, що вичерпний опис обов'язків президента України дає Конституція України.

"Питати про те, чи розуміє президент свої функції — це все одно, що сумніватися, чи вміє він читати. Все, що понад зафіксованого в Конституції, вже може розглядатися як перевищення повноважень і спроба узурпації", — зазначає аналітик.

При цьому, продовжує він, природа влади у нас така, що кожен, який опиняється на Банковій, досить скоро починає сприймати країну як свою власність, з якою він має право діяти, як заманеться. І діяти поза повноваженнями, виправдовуючи це "інтересами країни".

Експерт запевняє: "У рамках Конституції не вчиняв жоден президент України. Притягнути до відповідальності намагаються тільки Петра Порошенка (за призначення голови НАБУ і заступника голови Головного управління розвідки), та й то якось мляво. Це пов'язано з тим, що наше суспільство патерналістське, і багато в чому сприймає президента не як топ-менеджера з чітким набором повноважень, а як всевладного царя, здатного всіх нагодувати, обігріти і захистити. Президент Зеленський через особливості особистості та відсутності досвіду держроботи взагалі котить на танку, якому правила дорожнього руху не потрібні".

Обов'язки президента - фото 4



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини