Головна Статті Політика зовнішня політика Жирні коти, п'яні собаки і протести тверезих людей
commentss Cтатті Всі новини

Жирні коти, п'яні собаки і протести тверезих людей

Підсумки ділового тижня очима журналістів порталу "Коментарі"

7 серпня 2021, 16:55 comments1097
Поділіться публікацією:

Звіти великих світових банків (яких на фінансовому сленгу фахівців називають жирними котами) свідчать про зростання прибутку і збільшення нулів у преміальних цифрах для банківського персоналу. У той час як валюта Венесуели збільшується на 14 нулів щодо долара. Це скажена інфляція і вона вже не тільки в найбідніших країнах, а в усьому світі досягає рекордів.

Жирні коти, п'яні собаки і протести тверезих людей

Представники організації "Податкові агенти Робін Гуда" протестують проти підвищених бонусів топ-менеджерів банків. Фото з відкритих джерел

Причина, звичайно, криється в нескінченній роботі друкарських верстатів Америки і США заради підтримки економіки і купівельної спроможності громадян. І навіть тепер, при зростанні цін на все, банки та уряди підтримують процентну банківську ставку на нулі, допомагаючи брати дешеві і навіть безвідсоткові кредити. Це означає тільки одне — друкарські верстати ФРС і ЕБЦ працюють насамперед не для громадян планети, а для банків.

А що ж громадяни? Беруть поки дають, створюють альтернативний бізнес — аж до собачого пива — і протестують проти вакцинної зобов'язалівки заради збереження роботи.

Нові ніші у бізнесі і радикальність робочих протестів — у ділових підсумках тижня очима журналістів порталу "Коментарі". 


Вихідні 31 липня — 1 серпня


Три балканські держави скасують взаємний прикордонний контроль

Сербія, Північна Македонія і Албанія домовилися скасувати прикордонний контроль для своїх громадян з 2023 року.

Країни вирішили не чекати прийому в ЄС і вже зараз подбати про те, щоб їх громадяни могли вільно переміщатися в межах трьох країн. Прем'єр-міністр Албанії Еді Рама, його северомакедонський колега Зоран Заєв і президент Сербії Александар Вучич домовилися з 1 січня 2023 року скасувати взаємний прикордонний контроль.

Таке рішення лідери балканських держав прийняли за підсумками зустрічі в рамках Економічного форуму з регіональної співпраці в Скоп'є. Як пояснив Александар Вучич, кордони між країнами збережуться, але "по дорозі з Бєлграда до Тирани і назад більше не буде ніяких зупинок для контролю". "Це буде історичний момент", — зауважив глава сербської держави.

Еді Рама заявив, що кооперація балканських країн повинна сприяти їх якнайшвидшому вступу в ЄС, якого домагаються всі три держави. "У нас немає причин стояти один до одного спиною в межах наших кордонів, — зазначив глава албанського уряду. — Сьогодні ми починаємо те, що будемо робити завтра в Євросоюзі".

В рамках ініціативи "Відкриті Балкани" — спочатку проєкт називався "Міні-Шенген" — політики також домовилися спростити тристоронню торгівлю, відкрити свої ринки праці і співпрацювати у боротьбі з природними катастрофами і в ліквідації їх наслідків. З цією метою вони підписали угоди про наміри.

До ініціативи планувалося залучити також Боснію і Герцеговину, Чорногорію та Косово. Однак досі ці країни її не підтримали. Прем'єр-міністр Косово Альбін Курті вкотре підтвердив, що його країна не бажає в цьому брати участь. Він побоюється, що сербський уряд має намір створити "четверту Югославію".

Глави трьох держав висловили розчарування тією обставиною, що Європейський Союз досі не почав переговори з Албанією і Північною Македонією про вступ до ЄС. Причиною, очевидно, є вето з боку Болгарії, яка заблокувала заявку зі Скоп'є через існуючі між двома країнами розбіжності, пов'язані з їх історією та мовою. Північна Македонія є кандидатом на вступ до ЄС з 2005 року.


У Франції відбулися демонстрації проти обов'язкової вакцинації

Тисячі людей у Франції вийшли на акції протесту. На вулицях Парижа демонстрації вже переросли в бійки з поліцією. Силовики у відповідь на напади застосували сльозогінний газ. Громадяни Франції виступають проти посилення обмежувальних заходів обов'язкової вакцинації, а також введення санітарних паспортів. Протестуючі запевняють, що дані досліджень сфальсифіковані. У минулі вихідні на протести вийшли понад 160 тис. осіб.

У Парижі в ці вихідні в акціях протесту взяли участь 14 250 осіб, зазначили в міністерстві. Таким чином, демонстрантів зібралося більше, ніж очікувала влада (близько 150 тисяч) і більше, ніж тиждень тому: тоді в аналогічних акціях протесту, за інформацією МВС, брала участь 161 тисяча французів, 11 тисяч з них — у столиці.

Крім Парижа, демонстрації були організовані і в інших великих французьких містах: Марселі, Ліоні, Ніцці, Монпельє.

Якщо нічого не зміниться, з 9 серпня у Франції потрібно буде пред'являти "санітарний паспорт", зокрема, при відвідуванні ресторанів, кафе, у транспорті (за винятком міського громадського транспорту). В "паспортах" має бути вказано, що людина або вакцинована від COVID-19, або недавно здала негативний тест на коронавірус.

Ці заходи ще повинна затвердити Конституційна рада країни.


У Берліні відбулися зіткнення ковід-дисидентів з поліцією

Попри заборону акції руху Querdenker, у Берліні зібралися близько 2 тисяч незгодних із заходами уряду, спрямованими проти поширення коронавірусу. Близько 500 осіб було затримано.

Після заборони кількох демонстрацій, організованих рухом Querdenker ("Мислячі нестандартно"), в неділю, 1 серпня, близько 2 тисяч людей зібралися в районі Шарлоттенбурга, після чого почалися конфлікти з поліцією.

За даними правоохоронних органів, деякі ковід-дисиденти намагалися прорватися через поліцейські огорожі. Кілька людей були затримані. Як повідомляє репортер dpa, під час затримань застосовувався сльозогінний газ. Після цього демонстранти почали ходу вулицями німецької столиці, при цьому сотні людей перебували на проїжджій частині, а поліція безуспішно намагалася припинити проведення акції, повідомляє телерадіокомпанія RBB. Противники обмежувальних заходів у складі великих груп, що перебували в кількох районах Берліна, ігнорували заклики поліції і загородження. За інформацією поліції, було затримано близько 500 осіб.


У Греції через рекордну спеку спалахнули великі пожежі

У Греції спалахнули великі пожежі через рекордні температури. За прогнозами, стовпчик термометра може досягти в понеділок позначки у 45 градусів за Цельсієм. Прем'єр Кіріакос Міцотакіс заявив, що Греція зіткнулася з найсильнішою спекою з 1987 року.

Як зазначає преса, посилаючись на Афінську національну обсерваторію, пожежа на Пелопоннесі в області Ахея, яка спалахнула в минулу в суботу, охопила вже понад 3 тис. гектарів території соснових лісів і оливкових гаїв.


Пожежі в Туреччині

У самий розпал туристичного сезону багато популярних курортів Туреччини охоплені вогнем і димом. У країні вирують лісові пожежі. Полум'я підступає впритул до житлових кварталів і готелів. Триває евакуація туристів і місцевих жителів. Влада підозрює, що пожежі виникли через підпали.


Понеділок 2 серпня


У Польщі підпалили пункт вакцинації 

У Польщі в ніч на понеділок невідомі підпалили пункт вакцинації та епідеміологічну станцію в місті Замосць.

Раніше в місті Гродзиск-Мазовецький противники вакцинації і обмежувальних заходів намагалися прорватися в ще один такий пункт, куди їх не пускала охорона. Були затримані двоє підозрюваних у нападі.

У місті Гдиня вихідними противники вакцинації атакували автобус, в якому робили щеплення. Там відбулася словесна перепалка, але все одно знадобилося втручання поліції.


Pfizer і Moderna підвищують ціни на вакцини проти Covid-19, що продаються у Європі

Фармацевтичні компанії Pfizer і Moderna підвищили ціни на свої вакцини проти Covid-19 в рамках останніх контрактів на поставку до Європейського Союзу.

Нова ціна Pfizer склала 19,50 євро проти 15,5 євро раніше, повідомляє газета з посиланням на окремі частини побачених контрактів.

Ціна вакцини Moderna становила 21,45 євро за дозу, як показують контракти, порівняно з приблизно 19 євро в першій закупівельній угоді, але нижче, ніж раніше узгоджені 24 євро, тому що замовлення зросли, йдеться у відповідному звіті. 

У Pfizer відмовилися коментувати контракт з Єврокомісією (ЄК), пославшись на конфіденційність. "Крім відредагованих контрактів, опублікованих ЄК, зміст залишається конфіденційним, тому ми не будемо коментувати", — заявили в компанії.

Moderna не була доступною для коментарів.


В Італії не змогли за добу впоратися з хакерською атакою проти вакцинації

Електронна система запису громадян на вакцинацію від COVID-19 в столичній італійської області Лаціо, яка постраждала від хакерської атаки, у понеділок все ще не працює.

При цьому фахівці поки не визначили, з якої саме країни діяли хакери. Їм вдалося проникнути в систему компанії, що відповідає за записи на вакцинацію, і зашифрувати дані, що містилися там.


Міністерство юстиції США повідомляє, що росіяни зламали сайт федеральної прокуратури

У департаменті заявили, що 80% облікових записів електронної пошти Microsoft, які використовували співробітники чотирьох американських прокурорів у Нью-Йорку, були зламані. Загалом, як повідомило міністерство юстиції, в 27 офісах прокуратури США принаймні один обліковий запис електронної пошти співробітника був зламаний під час хакерської кампанії.

Дженніфер Роджерс, викладач юридичної школи Колумбійського університету, сказала, що службові електронні листи часто містили всіляку конфіденційну інформацію, включаючи обговорення стратегії справи та імена конфіденційних інформаторів, коли вона працювала федеральним прокурором у Нью-Йорку.


Загальне сільське господарство Африки

Міністри сільського господарства африканських країн зустрілися, щоб обговорити спільну позицію континенту. Серед піднятих ними питань було використання сільського господарства для скорочення бідності, особливо серед жінок і молоді.

Високе зростання сільськогосподарського виробництва в країнах Африки на південь від Сахари з 2000 року сприяло високому загальному економічному зростанню і підвищенню добробуту більшості людей у регіоні. Але приблизно 75% зростання сільськогосподарського виробництва в Африці відбулося за рахунок розширення площ і тільки 25% — за рахунок підвищення урожайності. Це не є стійким у довгостроковій перспективі: 90% наявних орних земель Африки розташовані у восьми країнах. Багато з цих країн — тендітні держави.

Лідери держав домовляються вирішувати ці проблеми спільно.


Apple заявляє, що нестача чіпів сповільнить виробництво iPhone

Apple Inc заявила, що глобальна нестача мікросхем може незабаром вплинути на виробництво iPhone, що призведе до зниження зростання доходів і зниження вартості її акцій.

Apple раніше заявляла, що нестача чіпів може знизити продажі на 3-4 мільярди доларів.

Крім того, керівники Apple очікують, що виручка в четвертому кварталі буде двозначною, але нижчою за темпи зростання на 36,4% у третьому кварталі. За їх словами, зростання бізнесу Apple в сфері послуг також сповільниться.

Під час розмови з інвестором генеральний директор Тім Кук сказав, що чіпи використовуються в допоміжних частинах, необхідних для виробництва iPhone компанії.


Страйки портових робітників в Аргентині

Робочі порту Парана, а також водії вантажівок паралізували роботу всіх трьох судноплавних воріт у провінції Буенос-Айрес, які відправляли більше вантажів, ніж зазвичай.

Федерація портових сталеварів Аргентини (FEPA) прийняла рішення про 48-годинне припинення роботи в п'ятницю, суботу та понеділок, заблокувавши завантаження суден, а на деяких терміналах — прийом і розвантаження вантажівок.

Лідер FEPA Освальдо Осорес пізніше оголосив, що профспілка скасує цей захід після того, як міністерство праці погодиться провести переговори наступного вівторка.

Проте порти як і раніше не працюють через блокаду групи "Самозваних водіїв вантажівок", що означає, що в них немає офіційного профспілкового представництва і керівництва, з яким влада могла б вести переговори.

Крім того, Єдиний союз аргентинських портів (SUPA) почав страйк в Bahía Blanca.

Ці три морські порти направляли весь експорт кукурудзи, пшениці і сої, що зазвичай поставляються через Росаріо на узбережжі річки Парана. Інші аргентинські порти на атлантичному узбережжі не обладнані для експорту зерна.


Завершився перший сезон найдорожчого телешоу в історії

Зйомки серіалу Amazon Studios "Володар кілець", створення якого, як повідомляється, обійшлося в 465 мільйонів доларів, завершилися в Новій Зеландії у понеділок. Хоча в шоу поки немає назви, у нього є дата виходу: 2 вересня 2022 року.

Дія серіалу, створеного Джей Ді Пейном і Патріком Маккєєм, відбувається під час другого віку автора Толкіна, періоду історії Середзем'я за тисячі років до подій "Хоббіта" і "Володаря кілець".

Деталі сюжету мізерні, але Amazon заявила, що в серіалі буде ансамбль персонажів. Ті, хто читав "Сильмарилліон" Толкіна, знають, що Саурон, головний лиходій у театральних фільмах, прийшов до влади в другому епосі і таємно створив Єдине Кільце.

"Як говорить Більбо: "Тепер я думаю, що цілком готовий відправитися в нову подорож", — заявили Пейн і Маккей у спільній заяві в понеділок. "Жити і дихати Середзем'ям усі ці місяці було пригодою всього життя. Ми не можемо дочекатися, коли у фанатів з'явиться шанс зробити те ж саме".


Вівторок 3 серпня


У США зафіксовано скорочення економіки на 19,2%

У США зареєстрований економічний спад в річному плані на 19,2%. Але бюро економічного аналізу США зазначило про відновлення ВВП на 18,3%.

Багато компаній повинні були закритися в березні 2020 року, що призвело б до безробіття 22 мільйонів людей. Щоб мінімізувати вплив локдаунів, була надана державна допомога в розмірі майже 6 трильйонів доларів, в той час як ФРС як інтервенційні заходи знизила процентні ставки до нуля і забезпечила безперешкодний рух ринків, купуючи облігації щомісяця.

Таке повільне відновлення зумовлено тим, що низькі процентні ставки продовжують утримуватися попри галопуючу інфляцію в Америці.


Ціна на електроенергію в Іспанії досягне свого третього історичного максимуму

Середня ціна на електроенергію на оптовому ринку Іспанії склала 103,07 євро за мегават-годину (МВт), що вперше з 22 липня перевищила бар'єр у 100 євро і стало третьою за величиною ціною в історичному ряду.

За даними Іберійського оператора ринку електроенергії (OMIE), порівняно з першим понеділком серпня минулого року, коли вона досягла 36,62 євро/МВт, середня денна ціна на оптовому ринку (пулі) практично потроїлася.

При такому підвищенні оптова ціна на електроенергію, яка використовується для розрахунку регульованого тарифу, досягає свого третього найвищого рівня в історії після рекордних 106,57 євро/МВт, досягнутого 21 липня, і дуже близько до 103,76 євро/МВт, зазначеного 11 січня 2002-го.

По тимчасових інтервалах ціна буде варіюватися від максимальної 108,41 євро/МВт до мінімальної 98,55 євро/МВт відповідно до ринкових даних, які викликані підвищенням цін на газ.


МВФ схвалив найбільший в історії розподіл SDR

Рада керівників Міжнародного валютного фонду (МВФ) затвердила новий загальний розподіл спеціальних прав запозичення (SDR), еквівалентний 650 мільярдам доларів США, що є найбільшим виділенням в історії МВФ. Мета — підвищити глобальну ліквідність в умовах пандемії COVID-19, йдеться в заяві МВФ.

Розподіл SDR принесе користь всім членам МВФ, дозволить задовольнити довгострокову глобальну потребу у резервах, зміцнить довіру і сприятиме стійкості та стабільності світової економіки, Георгієва заявила, що це особливо допоможе найбільш вразливим країнам, які намагаються впоратися з ситуацією від кризи COVID-19.

За необхідності уряди можуть обміняти SDR на вільно використовувану валюту. Китайська валюта юань формально стала п'ятою валютою в кошику SDR 1 жовтня 2016 року, приєднавшись до долара США, євро, японської ієни та британського фунта.

Згідно із заявою, загальний розподіл SDR набере чинності 23 серпня.

У заяві наголошується, що один із ключових варіантів — для членів, що мають сильні зовнішні позиції добровільно направити частину своїх SDR на розширення кредитування країн з низькими доходами через Фонд скорочення бідності і зростання (PRGT) МВФ. Ця пільгова підтримка через PRGT зараз є безвідсотковою.


Австралія заборонила Мердока

ACMA, що відповідає за регулювання австралійського мовлення (теле- і радіостанції), не зробила ніяких дій проти каналу Sky News, що належить Руперту Мердоку, який, як і його американський аналог Fox News, повідомляє альтернативну інформацію про пандемію COVID-19.

Sky вже є провідним новинним каналом Foxtel і, згідно з його вебсайтом, "найпопулярнішим австралійським новинним брендом в соціальних мережах". Ці дві американські та австралійські мовні компанії викривають і висміюють носіння масок та необхідність карантину.

Тепер YouTube заборонив Sky News Australia і видалив численні відео телевізійних трансляцій, які канал розміщував у зв'язку з висвітленням COVID-19. Sky не зможе завантажувати нові трансляції і не зможе редагувати протягом тижня відеоя, які залишилися. Якщо протягом наступних 90 днів він ще двічі порушить правила YouTube, то буде заблокований в Австралії назавжди.

Коментатори Sky News підтримали учасників протестів проти карантину в Сіднеї минулої суботи, тоді як більшість членів спільноти були вражені діями протестуючих.

І Sky News, і Fox News виступили проти своїх урядів за боротьбу з пандемією. Прем'єр-міністра Нового Південного Уельсу Гледіс Береджікліан назвали "некомпетентною і нездатною до управління" через її дії з метою посилення карантину.


"Така корова потрібна самому"

Великі китайські компанії з виробництва добрив заявили про тимчасове припинення експорту, щоб забезпечити поставки на внутрішній ринок.

Китай є найбільшим у світі експортером фосфатів, і, за даними митниці, в першій половині цього року поставив 3,2 млн т діаммоній-фосфатних добрив основним покупцям, таким як Індія і Пакистан, а також 2,4 млн т сечовини.

Після цього Національна комісія з розвитку і реформ (NDRC) скликала компанії з виробництва добрив для обговорення подальших дій.

NDRC не називає ці компанії, проте аналітики вважають, що йдеться про державні компанії Sinofert Holdings, Sinoagri Group, China National Offshore Oil Corp (CNOOC) і China National Coal Group. Ймовірно, вони будуть серед тих, хто обмежує експорт.

Жодна з них поки ситуацію не коментує.


SpaceX представила суперприскорювач

SpaceX у вівторок представила ракетний прискорювач, який компанія планує використовувати для запуску першого орбітального польоту Starship.

За останній рік компанія Маска провела кілька коротких випробувальних польотів прототипів Starship, вихід на орбіту є наступним кроком у випробуванні ракети.

Прототипи зорельота мають висоту близько 160 футів, розмір — із 16-поверховий будинок й побудовані з нержавіючої сталі.

Ракета спочатку запускається за допомогою "надважкого" прискорювача, який становить нижню половину ракети і має висоту близько 230 футів. Разом Starship і Super Heavy матимуть висоту майже 400 футів, коли їх складуть для запуску.

Компанія представила Super Heavy Booster 4 у вівторок. Очікується, що на вершині буде запущений прототип Starship 20.


Середа 4 серпня


У Британії створили Агентство перспективних досліджень і винаходів

Уряд Великобританії оголосив про створення Агентства перспективних досліджень і винаходів (The Advanced Research and Invention Agency, ARIA). Його головна мета — підтримка передових і потенційно прибуткових науково-технологічних проєктів. Нова організація буде працювати за принципом Управління перспективних дослідницьких проектів Міністерства оборони США (Defense Advanced Research Projects Agency, DARPA), яке відповідає за розробку нових технологій для використання в інтересах держави.

Бюджет організації складе 800 млн фунтів, а розташовуватися воно з великою ймовірністю буде в діловому кварталі Canary Wharf.

Очікується, що агентство запрацює на повну силу в 2022 році.


Влада Греції рекомендувала звільнити робітників від обов'язків з 12:00 до 16:00

Останніми днями в Греції переважала аномальна спека, і уряд прийняв надзвичайні заходи для захисту робітників.

Два циркуляра, випущені компетентними міністерствами, передбачають утримання від роботи для державних службовців, що належать до вразливих груп, і рекомендацію про перерву робочого дня з 12:00 до 16:00 для співробітників у приватному секторі.

Щоб уникнути теплового удару і можливої ​​шкоди здоров'ю працівників на спеці, Міністерство праці та Генеральний секретаріат праці закликають роботодавців прийняти необхідні технічні та організаційні заходи відповідно до чинного законодавства і скоротити зайнятість і/або припинити роботи в години пік (12:00-16:00 ), якщо це буде визнано за необхідне.


Кудрін закликав створювати товари "як iPhone"

Нинішня економічна модель Росії вичерпала себе, заявив голова Рахункової палати (РП) Олексій Кудрін. За його словами, для розвитку країні потрібно створювати "проривні нові товари".

Кудрін зазначив, що темпи економічного зростання в середньому за останні роки досить низькі. Згідно з даними Росстату, середньорічне зростання реального ВВП у 2013-2020 роках склало лише близько 0,5%. За словами чиновника, допомогти російській економіці вийти на темпи зростання у 4-5% за рік може допомогти нова якість експорту і нарощування внутрішніх інвестицій. "Ми повинні стати більш конкурентоспроможними для експорту. Взагалі експорт для російської економіки — це нескінченний Всесвіт. "Економіка попиту", обмежена внутрішнім споживанням, підживленням нафти, — це стара модель. Якщо ми стаємо більш конкурентоспроможними, прориваємося на зовнішній ринок, то цей попит стає нескінченним", — сказав голова Рахункової палати.

Кудрін запропонував створювати такі товари, "які раптом захотіли купити у всіх країнах, як iPhone". "Ми повинні щось для світу створити. Тоді економічне зростання теоретично може бути і 5%, і вище", — спрогнозував колишній міністр фінансів.


Виробництво продукції для Nike і Adidas скорочується

Найбільші в світі взуттєві і швейні підприємства скорочують виробництво в Південно-Східній Азії через новий спалах коронавірусу.

Низка компаній, що випускають продукцію для таких брендів, як Nike і Adidas, повідомили про припинення роботи фабрик у В'єтнамі через нові обмеження, введені там у зв'язку з поширенням коронавірусу.

Припинення роботи можуть призвести до нестачі одягу і взуття в магазинах напередодні Дня Подяки — традиційного старту святкового сезону покупок.

Уряд також запровадив постанову про те, що всі підприємства повинні бути закриті, якщо вони не можуть забезпечити співробітникам нічліг на робочому місці або ж трансфер до дому.

Деякі виробники електроніки зменшили число співробітників і організували їм спальні місця. Однак швейна промисловість, що вирізняється великою кількістю робочої сили і меншим прибутком, не змогла піти на такі заходи.


Прем'єр-міністр Північної Македонії, який є втікачем, створив компанію в Угорщині

Нікола Груєвський втік до Будапешта в листопаді 2018 року після того, як був засуджений до двох років тюремного ув'язнення за те, що змусив чиновників купити розкішний Mercedes за державні кошти, завдавши збитків бюджету в розмірі 600 тисяч євро. Він зник за кілька днів до того, як повинен був відправитися у в'язницю, йому було надано притулок в Угорщині.

Його компанія — це ICIC Kft зі штаб-квартирою в Пецеле, передмісті Будапешта. Основні види діяльності компанії включають управління бізнесом і консультування, а також оптовий продаж порцеляни, посуду і чистячих засобів, а також організацію заходів.

Повідомлялося, що Груєвський прибув до Будапешта через Албанію, Чорногорію і Сербію на машині, що належить посольству Угорщини в Тирані. У той час він сказав, що втік до Угорщини після того, як його попередили, що вб'ють у в'язниці.

Груєвський звинуватив очолюваний соціал-демократом уряд в політичному переслідуванні, бажаючи посадити його до в'язниці, використовуючи недемократичні методи і зловживаючи роботою прокурорської й судової системи у Македонії.

Груєвський і його партія міцно закріпилися при владі протягом багатьох років, коли тодішній лідер опозиції, а нині прем'єр-міністр Зоран Заєв опублікував записи розмов, які виявили корупцію серед вищих посадових осіб, включаючи Груєвського й колишніх міністрів.

 

Amazon платить вам 10 доларів в обмін на ваші біометричні дані

У США людям, реєструючим свої біометричні дані в пристрої Amazon One, буде запропонований купон на 10 доларів.

Гігант електронної комерції Amazon запускає новий вид просування. Якщо ви дозволите йому відсканувати свій відбиток руки, Amazon видасть вам ваучер на 10 доларів.

Ця рекламна кампанія дає гігантові можливість виділити один зі своїх продуктів — Amazon One. У вересні минулого року компанія представила цей пристрій — новий "швидкий, зручний і безконтактний" спосіб оплати. Апарат сканує форму руки, розташування вен і її топологію. Потім все, що вам потрібно зробити, це "прив'язати" унікальний відбиток до способу оплати.

Потім рука може використовуватися для підпису під час оплати. Провівши рукою над сканером, ви заплатите приблизно за секунду. Такий пристрій, за даними Amazon, вже встановлено в 50 американських магазинах, включно з Whole Foods, брендом, який у 2017 році заробив 13 мільярдів доларів. Amazon One не призначений виключно для магазинів групи, що дозволить цифровому титану відстежувати покупців в інших місцях, таких як стадіони або офіси. 


Четвер 5 серпня


Повний безнал

Three стане першою великою роздрібною мережею в Ірландії, яка назавжди перейде на безготівковий розрахунок у своїх 60 магазинах по всій країні.

Це проєкт в рамках модернізації роздрібних магазинів оператора мобільного зв'язку. У телекомунікаційній компанії говорять, що це наступний логічний крок з урахуванням поточних споживчих тенденцій. Далі буде перехід на оплату відбитками пальців.


Жирні коти повертаються

Банки додали мільярди доларів у бонусні пули, намагаючись заспокоїти персонал і готуючи винагороду банківським працівникам у 2021 році після мізерного 2020 року.

Заплановані виплати звичайно скромніші, ніж бонусні виплати на Уолл-стріт. Однак європейські банки ризикують викликати незадоволену суспільну реакцію в той час, коли багато підприємств і приватні особи все ще борються з пандемією, заявили групи прихильників справедливої ​​оплати.

Британська Barclays (BARC.L) збільшила свій бонусний фонд на 46% до 1,1 мільярда фунтів (1,5 мільярда доларів) порівняно з 749 мільйонами фунтів роком раніше, в той час як HSBC (HSBA.L) поповнила свій бонусний фонд на 900 мільйонів доларів у першій половині. 

Standard Chartered (STAN.L) повідомило, що "нормалізація оплати праці за результатами роботи" в першому півріччі призвела до збільшення витрат на 8% до 5,1 млрд доларів.

Швейцарський банк UBS (UBSG.S) збільшив зарплату своїм фінансовим консультантам на 242 мільйони доларів у другому кварталі після отримання більш високих доходів, тоді як Deutsche Bank (DBKGn.DE) збільшив заробітну плату і пільги в своєму інвестиційному банку на 6% порівняно з тим же періодом минулого року.

Спостерігається тенденція, що банки в Європі і Азії наздоганяють Сполучені Штати.

Goldman Sachs (GS.N) збільшив розмір компенсації на 3,5 мільярда доларів порівняно з попереднім роком, а JPMorgan (JPM.N) додав 2 мільярди доларів.

Goldman також підвищив базову зарплату юніорів до 110 тисяч доларів після того, як такі конкуренти, як Morgan Stanley (MS.N) і JPMorgan, збільшили оплату за перший рік.

Це спонукає європейських конкурентів наслідувати їхній приклад. На цьому тижні HSBC повідомив персоналу, що буде платити недавно найнятим аналітикам у свій інвестиційний банк США 100 тисяч доларів на рік.


ПАР надала штучному інтелекту статус винахідника

У людини більше немає монополії на створення. У Південній Африці штучний інтелект (ШІ) вперше в світі був визнаний винахідником при подачі заявки на патент. Новаторський ШІ називається Дабус. Його розробив американський дослідник Стівен Талер.

У серпні 2020 року Дабус самостійно розробив контейнер для їжі, який краще зберігає тепло. Якщо у винаході немає нічого історичного, то важливий сам факт визнання "батьківства" від штучного інтелекту.

З 2019 року команда The Artificial Inventor Project на чолі з юристом Райаном Еббот усіма способами намагається домогтися визнання Дабуса винахідником патенту. Всього близько 10 заявок було подано в США, Великобританії, Європейському Союзі..., але безуспішно. Поки це не зробила ПАР.


Нова Пошта і Western Union

Клієнти "Нової поштою" зможуть відправляти і отримувати грошові перекази в міжнародній платіжній системі Western Union.

Як повідомила прес-лужба НП, послуга надається фінансовою компанією NovaPay, яка входить до групи компаній "Нова Пошта". Послуга доступна у відділеннях пошти та дозволяє клієнтам відправляти/отримувати грошові перекази в/з більш ніж 200 країн і територій світу.


Закриття фармацевтичного заводу в Західній Вірджинії, втрата 1500 робітників місць

Фармацевтичний завод у Західній Вірджинії, на якому працювало близько 1500 осіб, був закритий, попри запізнілі зусилля профспілок і правозахисних груп з підтримки заводу в робочому стані.

У грудні виробник ліків Viatris Inc. оголосив, що звільнить робочих вкінці липня. Заводом раніше керувала компанія з виробництва дженериків Mylan, яка в 2020 році об'єдналася з Upjohn і утворила нову компанію.

Компанія Viatris, яка підтвердила, що скоротить 20% своєї глобальної робочої сили, тепер є провідним міжнародним виробником непатентованих ліків.

Берні Сандерс також закликав Байдена використовувати Закон "Про оборонне виробництво", щоб зупинити закриття і створити робочу групу, визначити способи, які дозволять підприємству продовжувати роботу.

Білий дім не відповів ані на закриття, ані на лист групи Сандерса.


YouTube без реклами

Нову дешевшу версію YouTube під назвою Premium Lite можуть протестувати користувачі в таких країнах, як Фінляндія, Норвегія і Люксембург. Ціна нової версії майже вдвічі нижча за щомісячну європейську: з 11,99 євро до 6,99 євро. Вона також позбавляє користувачів від реклами.

Повна підписка Premium пропонує не тільки перегляд без реклами, але й офлайн-завантаження, бонуси YouTube Music і можливість підтримувати відтворення відео YouTube у фоновому режимі, якщо відкрита інша програма. Premium Lite включає майже всі привілеї Premium з 40%-м зниженням ціни.


По тисячі фунтів бонусом кожному новому водієві

Найбільша роздрібна мережа Великобританії Tesco виплатить бонус 1 тис. фунтів кожному водієві вантажних автомобілів, який влаштується в компанію до вересня. Оголошення з'явилося в розділі вакансій на офіційному сайті Tesco. Таким чином компанія сподівається подолати гостру нестачу робочої сили, яка призвела до опустошування полиць у магазинах. За даними CBI, покупці особливо вказали на відсутність морозива, пива і свіжого салату. Якщо подібна ситуація збережеться, то до осені 2021 року дефіцит продукції тільки посилиться.

Асоціація вантажних перевезень Logistics UK повідомляє про брак 90 тис. водіїв. Відомо, що 25 тис. осіб, що раніше займалися перевезенням, були громадянами ЄС і повернулися додому після "Брексіта". Інсайдери в галузі говорять, що зарплата водіїв вже зросла на 10-20%, але це не призвело до залучення достатньої кількості співробітників.


Антивакцинна мобілізація

Франція серйозно зібралася протистояти насильницькій вакцинації. Протидія обов'язковій вакцинації є найсильнішою серед осіб, які здійснюють догляд. Профспілки медичних і соціальних працівників закликали оголосити страйк.

Вимога — скасувати обов'язкову вакцинацію, паспорти вакцинації і зарплатні санкції для тих, хто не захоче підкорятися вакцинації.

Мобілізуватися можуть не тільки особи, які здійснюють догляд. Одна з основних профспілок пожежних Автономна федерація професійних пожежних та спеціалізованого адміністративного і технічного персоналу (FA SPP-PATS) також подала повідомлення про безстроковий національний страйк з наступного понеділка проти вакцинації цієї професії.

Підключаються ресторатори і кафетерії, яким з 9 серпня доведеться вводити пропуски з метою визначення стану здоров'я клієнтів у своїх закладах. Опозиція організована здебільшого з ініціативи колективу рестораторів. У Британі близько 40 керівників закладів висловлюють свою принципову незгоду з пропискою про здоров'я, а також з ризиком дискримінації і щоденними перешкодами, які вона представляє. "Ми відмовляємося відігравати роль поліції охорони здоров'я і таким чином контролювати, сортувати і відокремлювати користувачів наших місць", — йдеться в заяві, опублікованій у соціальних мережах. 


П'ятниця 6 серпня


14 нулів

Центральний банк Венесуели оголосив, що через процес гіперінфляції з жовтня наступного року венесуельська валюта болівар втратить шість нулів. Це вже третій раз за 30 років, коли офіційні органи грошово-кредитного регулювання в країні закликають до усунення шифрів.

Перший раз це було при Уго Чавесу в 2008 році, коли були виключені перші три нулі. Нинішній номінальний лідер країни Ніколас Мадуро в 2018 році "стер" п'ять нулів і ще шіст — у жовтні, в сумі вийшло 14. Це все, що колись було однією з найбагатших країн Латинської Америки.


Найдорожчий альтернативний стартап

Австралійська компанія v2food оголосила про закриття раунду фінансування на платформі Series B Plus на 54 мільйони доларів США, який довів загальну суму залучених компанією коштів до 138 мільйонів доларів США. Компанія повідомляє, що всього за два з половиною роки її вартість збільшилася з 2 мільйони доларів до більш ніж 500 мільйонів доларів.

Останній раунд v2food робить її найбільш добре фінансованою альтернативною компанією в Австралії серед усіх веганських розробок альтернативного м'яса.

Через 10 місяців після останнього підвищення вартості v2food продовжує розширювати присутність веганського м'яса на ринку, нещодавно оголосивши про своє перше партнерство з ресторанами і випустивши два нових веганських м'ясних продукти: v2sausages і v2sauce.


Amazon переробить непродані товари

Американський електронний торговець щорічно знищує велику кількість товарів.

Але компанія хоче обмежити кількість непроданих товарів на своїх складах, які повністю знищуються. Інтернет-магазин запускає два нових платних рішення у Франції для продавців, що використовують його склади для зберігання своїх товарів.

Перше рішення, яке отримало назву "Dispatched by Amazon Liquidations", дозволяє підвищити цінність повернутих або непроданих продуктів, продавши їх партнерам Amazon по розвантаженню складських запасів. Друга програма "Оцінити і перепродати". Вона дозволить перепродавати продукти, повернуті покупцями як використані.

Amazon несе відповідальність за оцінку зносу (наприклад, новий, в дуже хорошому стані, в хорошому стані, ношений, пробно ношений і т.п.), а ціну встановлює продавець. Другий варіант буде доступний у Франції на початку наступного року.


Virgin Galactic підвищує ціну

Компанія виставляє квитки на продаж за ціною 450 тисяч доларів. Ця ціна дуже зросла порівняно з першими 600 квитками, проданими на суму від 200 тисяч до 250 тисяч доларів.

Компанія пропонує три варіанти покупки: індивідуальне місце, багатомісний пакет для пар і сімей й бронювання усіх місць на лайнері. Човник VSS Unity може вмістити чотирьох пасажирів, крім двох пілотів. Інша модель, яка перебуває в розробці, дозволять здійснити подорож шести туристам.

Virgin Galactic повинна завершити свою програму випробувань польотом нового багатомісного човника, запланованим на кінець вересня, а потім другим з повним екіпажем. Перший повноцінний туристичний рейс запланований на третій квартал 2022 року. Довгострокова мета — досягти "майже щоденної кількості космічних польотів, причому не тільки з Нью-Мексико, але й із кількох місць у світі", — уточнює компанія, яка хоче здіснювати до 400 польотів на рік на кожну космічну базу.

Фактично в листі очікування зазначено кілька сотень "космічних мандрівників". У них буде пріоритет купити суборбітальну поїздку на кілька хвилин, приблизно на 80 км від Землі, під час якої вони зможуть відчути радість невагомості і помилуватися викривленням горизонту Землі. Virgin Galactic обіцяє незабаром зробити публічно доступним новий список очікування.


Новий офіційний мільярдер

Особисті статки Ріанни оцінюється в 1,7 млрд дол., що робить її найбагатшою співачкою в світі і другою найбагатшою жінкою-підприємцем після Опри Уїнфрі.

Велику частину статку — 1,4 млрд дол. — приносить Ріанні її частка в косметичному бренд Fenty Beauty. Компанія заснована в 2017 році. Нині це спільне підприємство з поділом часткою 50/50 з французьким виробником люкс-товарів LVMH.

Також Ріанні належить частка у 270 млн дол. у компанії з виробництва нижньої білизни Savage x Fenty. У лютому компанія залучила 115 млн дол. фінансування, ринкова вартість якої сьогодні оцінюється в 1 млрд дол.

Значну частину коштів Ріанна отримує від активності в соціальних мережах. У співачки 101 млн підписників в Instagram і 102,5 млн підписників у Twitter.

Не все, до чого торкається Ріанна, стає золотом, пише Forbes, вказуючи на те, що в лютому 2021 року співачка і LVMH оголосили про закриття іншого свого спільного підприємства зі схожою назвою Fenty.

Бренд пропонував дорогий інклюзивний одяг і взуття з великою лінійкою розмірів, але, як і інші бренди високої моди, не пережив кризи періоду пандемії, зазначає видання.

Також Ріанна не отримує великих прибутків від своєї творчої діяльності. Останній її альбом вийшов у 2016 році.


Просто хтось дуже багато п'є

Останні дані фінансових показників Diageo — найбільшої в світі алкогольної компанії — свідчать про можливість алкогольних компаній успішно пережити пандемію Covid-19.

Після різкого падіння продуктивності у 2020 році Diageo повернулася до червня 2021 року зі зростанням продажів на 16%.

Оскільки люди почали більше пити вдома, а багато заощадили більше грошей, група цих напоїв змогла домогтися підвищення цін на продукти преміум-класу, такі як Baileys, особливо на таких ринках, як США.


Пиво для собак

У пиві Busch Dog Brew немає алкоголю і хмелю. Консервована суміш — це не справжнє пиво, а живильний бульйон, приготований зі свинини на кістці, цільної кукурудзи, селери, базиліку, м'яти, куркуми та імбиру. Ситний напій, що подається в упаковках по чотири склянки, був випущений у продаж в Національний день собаки торік і з тих пір став фаворитом серед власників домашніх тварин.

Відвар є ідеальним вибором для цуценят, які не можуть їсти тверду їжу, але загалом Anheuser-Busch рекомендує наливати напій у собачі миски або разом з кормом для домашніх тварин. Хоча практично немає нічого гіршого теплого пива, бренд зазначає, що деякі собаки не люблять холодну їжу, тому вони можуть віддати перевагу пиву кімнатної температури.


Морозиво з канабісом

Бостонський бренд морозива Emack&Bolio's планує створити десерт з вмістом канабісу. Для цього компанія уклала партнерську угоду з оператором марихуани MariMed. 

Лінійка включатиме як традиційне молочне морозиво, так і його веганську альтернативу.

Щоб досягти "неймовірного смаку", в продукт додадуть повний спектр натуральних канабіноїдів з цілісних рослин.

Замість того, щоб просто додавати канабіс у морозиво, продукт буде приготовлений шляхом вливання окремих високоякісних концентратів перед самим заморожуванням.

Досі американським споживачам пропонувалося безліч продуктів з вмістом канабісу: мармеладки, плитки шоколаду, навіть вино, а не морозиво. 


... і Mercedes для попелюшок

Mercedes-Benz і Amazon Prime Video створили новий фільм "Попелюшка" для стримінгової платформи, який пропонує сучасний погляд на класичну казку.

Працюючи з агентством Merkley+ Partners і режисером Рейчел Макдональд з Biscuit Filmworks, автовиробник зняв рекламний ролик, що спонукає жінок відмовитися від звичайних ролей, відображаючи шлях героїні за сюжетом. У ролику фігурує зірка фільму Каміла Кабелло, а також його режисер і сценарист Кей Кеннон і продюсер Шеннон Макінтош.

Пізніше Mercedes проведе показ мод у прямому ефірі, організований Біллі Портером, який грає роль хресної феї на ім'я Fabulous Godmother (скорочено Fab G). Бренд також співпрацює з Prime Video над закулісним контентом, таким як короткометражка "Всередині шафи Елли" про костюмах із фільму.

Ці активності збігаються з іншими ініціативами Mercedes, такими як давно діюча платформа She's Mercedes, присвячена об'єднанню й розширенню прав і можливостей жінок.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини