Головна Статті Політика зовнішня політика Зелена хвиля: як ставляться до України в найпопулярнішій партії Німеччини
commentss Cтатті Всі новини

Зелена хвиля: як ставляться до України в найпопулярнішій партії Німеччини

"Коментарі" розбиралися, як ставляться до України німецькі «Зелені» і чи варто очікувати від них свіжих ідей у сфері протидії російській агресії

17 травня 2021, 20:51 comments1661
Поділіться публікацією:

У вересні цього року в Німеччині відбудуться парламентські вибори. Ангела Меркель не висуватиме свою кандидатуру на пост канцлера від партії "Християнсько-демократичний союз". Цього разу фаворитом передвиборної гонки є екологічна політична сила "Союз 90 / Зелені". Її співголова, 40-річна депутат Бундестагу Анналена Бербок, претендує на пост канцлера. Банковій варто готуватися до серйозних політичних перестановок в Німеччині цієї осені.

Зелена хвиля: як ставляться до України в найпопулярнішій партії Німеччини

Як ставляться до України німецькі «Зелені»

Україні варто дотримуватися суворого нейтралітету в німецьких виборах, не симпатизувати жодній із політичних сил. Одночасно потрібно розуміти ймовірні наслідки у разі зміни влади в одній з найвпливовіших країн Євросоюзу, яка бере участь у нормандському форматі.

Чому німці підтримують "Зелених"

За даними останнього соцопитування агентства Kantar, за "Союз 90 / Зелені" готові проголосувати 28% виборців, в той час, як блок партій "Християнсько-демократичний союз" і "Християнсько-соціальний союз" (ХДС / ХСС) підтримують 28% німців, а "Соціал-демократичну партію Німеччини" (СДПН) — 13%. Інші політичні сили, в тому числі ультраправа партія "Альтернатива для Німеччини", яка виступає за зміцнення відносин з РФ, підтримують 10% громадян, орієнтовану на бізнес партію "Вільні демократи" — 9%, а соціалістичну "Ліву партію" — 7%.

Таких низьких рейтингів у християнських демократів не було з часів виборчих кампаній 1998 і 2002 року, коли вони програвали "червоно-зеленій коаліції", представленій СДПН Герхарда Шредера і "Союзом 90 / Зелені" Йошки Фішера. Аналітики "Німецького інституту міжнародних відносин і безпеки" Лідія Вош і Паула Келер вважають, що популярність ХДС знизилася через повільну кампанії вакцинації громадян від коронавірусу, недостатньо ефективної політики у сфері боротьби з коронавірусом і корупційних скандалів. Соціал-демократи взагалі втратили імідж народної партії. Пов'язана з депутатом від ХДС Ніколасом Лобелія фірма заробила 250 тис. євро завдяки посередництву в угодах купівлі-продажу медичних масок. Член ХСС Георг Нуссляйн заробив 660 тис. Євро завдяки лобіюванню інтересів постачальника масок. Від коронавірусу в Німеччині померли понад 80 тис. осіб.

"Зелені" орієнтуються на жителів великих міст, середній клас, молодь. Вони виступають за захист клімату, відмова від використання вугілля й автомобілів на бензині до 2030 року, за розвиток енергозберігаючих технологій та цифровізацію економіки, збільшення витрат на соціальні потреби, надання пільгового житла молоді, а також посвідки на проживання працездатним біженцям, які здатні інтегруватися в німецьке суспільство. Партія підтримує висновок ядерних бомб з американських військових баз в Німеччині та відстоює ідею загального глобального ядерного роззброєння. Анналена Бербок вважає, що витрати на оборону в розмірі 2% від ВВП, як вимагають США від країн-членів НАТО, навряд чи підвищать безпеку Європи. На її думку, Північноатлантичний альянс є наріжним каменем європейської безпеки, але одночасно ЄС доцільно розвивати власну армію, а європейським країнам — більш активно виступати єдиним фронтом в міжнародних відносинах.

Аналітики "Європейської ради з міжнародних відносин" Петро Бурас і Джонатан Хакенбройх вважають, що популярність "Зелених" зростає у зв'язку з тим, що німецькі виборці втомилися від домінування на політичній арені Німеччині ХДС і СДПН, хочуть чогось нового. За підсумками останніх регіональних виборів, "Союз 90 / Зелені" зуміли пройти до парламентів (ландтаги) половини з 16 німецьких земель. За підсумками виборів до Європарламенту в 2019 році, "Зелені" отримали 20 місць, а кількість євродепутатів від ХДС і СДПН скоротилося. Однак, на відміну від своїх колег з "Німецького інституту міжнародних відносин і безпеки", експерти не сумніваються, що новий уряд збереже спадкоємність політики Меркель.

Як відноситься Бербок до України

Хай там що, але "Союз 90 / Зелені" займає більш рішучу позицію щодо українського питання, ніж ХДС. Співголова "Союзу 90 / Зелені" анналах Бербок вважає, що Росія представляє реальну загрозу для безпеки України та потрібно посилити на неї тиск, щоб домогтися від росіян виконання мінських угод і безперешкодного доступу спостережної місії ОБСЄ на Донбасі.

Політик переконана, що Євросоюз не має можливості ввести більш жорсткі санкції проти Росії через участь Німеччини в російському проекті газопроводу "Північний потік-2", який може позбавити Україну джерела доходу від транзиту природного газу через свою територію. Як політолог і юрист-міжнародник за освітою, з досвідом роботи в парламентському комітеті з питань економіки та енергетики, Бербок реалістично оцінює негативні політичні наслідки будівництва російського газопроводу для Німеччини та вважає за доцільне припинити підтримувати його реалізацію. Другий співголова "Союзу 90 / Зелені" Роберт Хабек ще у 2016 році закликав скасувати будівництво "Північного потоку-2" і припинити купувати природний газ та нафту в Росії у відповідь на російські авіаудари в Сирії. До слова, Хабек знайомий з президентом Володимиром Зеленським, і вони зустрілися в Німеччині у червні 2019 року.

Аналітик "Європейської ради з міжнародних відносин" Кадрі Ліік вважає, що підтримка німецькою владою будівництва російського газопроводу створює враження, що зовнішньою політикою Німеччини рухають винятково економічні інтереси, а не норми права. Тому Росія не змінюватиме свою політику на Донбасі, розуміючи, що ніяких жорстких заходів тиску з боку Німеччини не буде, так як їй це економічно не вигідно. Наприклад, в лютому 2021 року претендент на пост канцлера Німеччини від ХДС Армін Лашет заявив, що отруєння і тюремне ув'язнення російського опозиціонера Олексія Навального не є аргументом для скасування будівництва "Північного потоку-2".

Проект не вписується в екологічний порядок "Союзу 90 / Зелені". За даними неурядової організації "Грінпіс", в результаті будівництва газопроводу, що проходить по дну Балтійського моря, у воду потрапило 140 кг токсичного мазуту, що призвело до забруднення узбережжя Німеччини, завдало шкоди рослинам і тваринам.

Однак "Союз 90 / Зелені" дотримується двоїстої позиції з питання членства України в ЄС і НАТО. На думку Бербок потрібно дати зрозуміти Москві, що будь-яка суверенна держава в праві сама вирішувати в які організації вступати, але водночас вона не вважає за можливе вступ України в НАТО в умовах збройного конфлікту з Росією. У своєму інтерв'ю газеті Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Бербок ухилилася від відповіді на питання про надання Україні зенітних озброєнь та іншого оборонної зброї й замість цього запропонувала сприяти нам у сфері розмінування.

На що розраховувати Україні

Посол України в Берліні Андрій Мельник вважає, що не варто плекати ілюзій щодо зміни політики Німеччини стосовно нашої країни. Але все ж не потрібно скидати з рахунків можливі зрушення. Прихід до влади "Союзу 90 / Зелені" може посприяти зміцненню трансатлантичних відносин. Розбіжностей між США і Німеччиною навколо "Північного потоку-2" вже не буде. Крім того, у Бербок схожі погляди з адміністрацією президента Джо Байдена щодо захисту клімату і таке ж критичне ставлення до авторитарних режимів на кшталт Росії та Китаю, де порушуються права людини. Берлін буде проявляти більшу ініціативність в політиці антиросійських санкцій ЄС.

Навіть якщо Бербок не стане канцлером, то її партія все одно може отримати солідну кількість місць в Бундестазі за підсумками парламентських виборів і, з високою часткою ймовірності, увійти до складу правлячої коаліції. Аналітики "Німецького інституту міжнародних відносин і безпеки" Лідія Вош і Паула Келер не виключають сценарій формування "чорно-зеленої" коаліції ХДС / ХСС і "Союзу 90 / Зелені". В екологічній партії можуть згадати і про союз з СДПН в кінці 90-х — початку 00-х. Напевно, члени "Союзу 90 / Зелені" отримають частину міністерських портфелів. Партія зможе чинити істотний вплив на рішення, що приймаються уряду, особливо якщо буде грати роль старшого партнера по коаліції.

Раніше "Коментарі" писали, що влада Німеччини вирішила спростити правила в'їзду для вакцинованих туристів і тих, хто перехворів COVID-19.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Антон

2 червня 2021, 13:50

Німеччина - амнезійна сука


Новини