Головна Статті Політика зовнішня політика Закарпатський рейд: чому Угорщина втручається у внутрішні справи України
commentss Cтатті Всі новини

Закарпатський рейд: чому Угорщина втручається у внутрішні справи України

Минулого тижня у відносинах України та Угорщини розгорівся черговий дипломатичний скандал

9 грудня 2020, 00:53 comments1501
Поділіться публікацією:

Євродепутати від правлячої в Угорщині партії "Фідес" та її партнера по виборчому блоку "Християнсько-демократичної народної партії" засудили проведення обшуків співробітниками СБУ в офісах організацій закарпатських угорців "Фонд угорського коледжу", "Благодійний фонд центру економічного розвитку Закарпаття ім. Еде Егана" та "Товариства угорської культури Закарпаття", порівняли їх дії зі сталінськими репресіями, звинуватили Київ в провокуванні громадянської війни в Закарпатті та запропонували включити це питання до порядку денного засідання Європарламенту в грудні.

Закарпатський рейд: чому Угорщина втручається у внутрішні справи України

Прапор Угорщини

Міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто 2 грудня звинуватив Київ у залякуванні закарпатських угорців і закликав країни-члени НАТО бути солідарними з позицією Будапешта, який блокує діалог з Україною.

Глава відділення партії "Опозиційна платформа — За життя" Іван Чубірко зовсім пов'язує обшуки з небажанням "Партії угорців України" вступати в коаліцію з правлячою партією "Слуга народу" в обласній раді і передбачає, що таким чином закарпатських угорців хочуть змусити бути більш поступливими. Однак, нічого протиправного в обшуках СБУ немає, так як їх проводили на підставі рішення суду в рамках розслідування можливої причетності громадських організацій до сепаратизму, діям, спрямованим на зміни державних кордонів. Існують підозри в поширенні дії законів і компетенції органів влади Угорщини в Закарпатті. Підстави для таких підозр створила Угорщина, наполегливо втручаючись у внутрішні справи України.

Історія та сучасність

Консервативна партія "Фідес" прем'єр-міністра Віктора Орбана беззмінно перебуває при владі в Угорщині з 2010 року і її відмінною рисою є патерналістське ставлення до етнічних угорців, які проживають в прикордонних районах сусідніх країн, які колись були під юрисдикцією Будапешта. Закарпатті з перервами знаходилося під владою угорських королів у 1896-1920 і в 1939-1944 роках. Угорці — сторонній народ і спочатку на території сучасної Закарпатської області їх не було. Там проживали гуни, кельти, авари і слов'янські племена.

Після Першої Світової війни у свідомості значної частини угорців вкоренилися комплекси "народу жертви", оскільки в рахунок компенсації за розв'язання військових дій Австро-Угорщиною і Німеччиною частина угорських земель, включаючи Закарпаття, була передана іншим державам, згідно Сен-Жерменським договором. Сьогодні землі, де компактно проживають угорці, знаходяться в складі Румунії, Словаччини, Хорватії, Сербії та Австрії. У Закарпатській області угорці складають всього 12% населення (українці — понад 80%). Найбільше їх проживає в Берегівському районі (понад 72 тис. осіб).

Одним із секретів політичного довголіття Орбана є дії, які тішать самолюбство і національну гордість угорських виборців. Партія "Фідес" зуміла вибудувати відносини з закордонними угорцями таким чином, що вони примудряються відчувати себе майже як в Угорщині, перебуваючи в складі сусідніх країн. Існує спрощена процедура отримання громадянства для закордонних угорців. За спостереженнями експерта фонду Open Democracy Олексія Аруняна, з 150 тис. Етнічних угорців, які проживають в Закарпатській області 150 тис. Отримали громадянство Угорщини, попри те, що подвійне громадянство не дозволено в Україні.

У 2014 і 2018 роках на грунті незаконної паспортизації жителів Закарпаття у відносинах України та Угорщини виникали дипломатичні скандали. Українська влада закрила представництво ультраправої партії "Йоббік" в місті Берегово, а також видворили звідти генконсула Угорщини, який курирував незаконну видачу паспортів. Аналогічну політику Будапешт проводить в інших країнах. За інформацією аналітика Золтана Саймона, з 2011 року понад мільйон мадярів, які проживають за межами Угорщини, отримали угорські паспорти. За інформацією експерта 95% новоспечених угорських громадян голосують за партію Орбана на парламентських виборах в Угорщині.

Будапешт не шкодує грошей на розвиток угорської культури, освіти, інфраструктури в прикордонних районах сусідніх країн. У період з 2010 по 2018 роки угорський уряд збільшив обсяги фінансової допомоги закордонним угорцям з 10 євро до 233 млн євро. Гроші переводяться на рахунки угорських неурядових організацій або ж надаються місцевим органам влади на цільові проекти — ремонти шкіл, лікарень, на комунальні роботи. Наприклад, одним з останніх вкладень Будапешта в цьому році стало виділення 3,5 млн євро на очистку каналу Верке у Берегові.

Партія "Фідес" посилює фінансово-економічну залежність прикордонних регіонів, а потім починає диктувати свою волю урядам сусідніх країн, спекулюючи захистом інтересів своїх громадян і угорської меншини, що наочно демонструє приклад українсько-угорських відносин останніх років. Хто платить, той і замовляє музику.

Втручання в справи України

Двосторонні відносини України і Угорщини почали погіршуватися після підписання президентом Петром Порошенко мовного закону в 2017 році, який передбачає переведення навчання в усіх навчальних закладах на українську мову. Екс-президент розраховував домогтися масової підтримки україномовних виборців на виборах 2019 року, але в Угорщині закон сприйняли болісно і побачили в ньому порушення прав угорської меншини, загрозу для свого інформаційного впливу в Закарпатті. Угорською мово викладають деякі школи. Середньостатистичний закарпатський угорець після закінчення школи воліє виїхати працювати або здобувати вищу освіту в Угорщину або ж заробляє на життя трудовою міграцією в країнах ЄС.

В знак протесту Угорщина блокує проведення переговорів України і НАТО, здійснює різні провокації. Будапешт втрутився в місцеві вибори в Україні. Глава МЗС Угорщини Петер Сійярто написав пост в Facebook, в якому порекомендував закарпатським угорцям голосувати за "Партію Угорців України" Ласло Брензовича та мера міста Берегово Золтана Баб'яка. На думку аналітика Елемера Ковача, угорцям вдалося за підсумками місцевих виборів зберегти свої політико-економічні позиції в цьому населеному пункті. Таке судження перебільшено. "Партія угорців України" пройшла до міськради Берегово, в райради Берегівського та Ужгородського районів, Закарпатську облраду (на 4-му місці), але не пройшла до міськради Ужгорода та Мукачево — найбільших населених пунктів Закарпаття.

Угорщина планувала використовувати "Партію Угорців України" і неурядові організації для тиску на Київ, щоб домогтися поступок з мовного питання. Крім "Партії угорців України" Брензович очолює "Товариство угорської культури Закарпаття", в офісі якого співробітники СБУ проводили обшуки. У 2017 році Будапешт виділив понад 500 млн. гривень на розвиток даної групи, а також організації "За Закарпатський угорський інститут". В ході обшуку оперативники виявили матеріали, в яких обґрунтовуються ідеї "Великої Угорщини" (збирання всіх земель, населяють угорцями, в одну державу), угорської автономії на Закарпатті.

Небезпідставними є підозри щодо поширення дій законів і компетенції органів влади Угорщини в Закарпатті. У 2018 році в Угорщині був заснований державний пост уповноваженого з розвитку Закарпаття, хоч регіон є частиною України. У листопаді 2020 року під час присяги депутати Сюртовскої об'єднаної територіальної громади (Ужгородський район) співали національний гімн Угорщини.

Відносини України та Угорщини з 90-х затьмарюють періодичні випади ультранаціоналістів з пропозиціями створити угорську автономію на території Закарпатської області, які ігнорувалися як Верховною Радою, так і Закарпатською облрадою. Останнє подібне пропозицію озвучив глава партії "Йоббік" Томаш Шнайдер під час відвідування Берегівського району влітку 2019 року на запрошення місцевих жителів. "Йоббік" є конкурентом "Фідес". Україна вживає заходів, націлені на запобігання сепаратизму в Закарпатті в довгостроковій перспективі. У липні 2020 року до складу Берегівського району, де переважали етнічні угорці, був включений Виноградівський район, щоб змінити етнічний розклад на користь українців. Тепер що угорці не становлять більшість ні в одному з районів області.

Обмежені ресурси Будапешта

За великим рахунком, Угорщина нагнітає обстановку в інформаційному просторі, але ресурсів для дестабілізації ситуації в Закарпатті та спонсорування сепаратизму у неї немає. Орбан не зазіхає на територіальну цілісність сусідніх країн. Угорщина — це мала держава Центрально-Східної Європи, схильна до депопуляції і відчуває кадровий голод. Незважаючи на проблеми у відносинах з Україною, угорські фірми зацікавлені в залученні українських заробітчан. Навіть на сайті посольства Угорщини в Україні розміщений перелік вакансій — від програмістів до слюсарів. В Угорщині працюють близько 30 тис. українців. Їх більше, ніж трудових мігрантів з інших держав.

Угорщина залежить від України по ряду економічних питань: імпортує електроенергію, що виробляється на Бурштинській теплоелектростанції, турбіни виробництва підприємства "Турбоатом" для атомної електростанції "Пакш". Угорщина не в змозі покрити потреби в електриці за рахунок власних ресурсів. Орбан і його уряд користуються скандальною репутацією в Європі. Крім зіпсованих відносин з сусідами, в угорського керівництва існують розбіжності з Єврокомісією. Угорський уряд відмовився виконати план з розміщення біженців на своїй території. Німеччина і Франція критикують Угорщину за обмеження незалежності суддів, свободи преси. Навряд чи, до думки Будапешта щодо Києва будуть прислухатися в інших європейських країнах.

Нагадаємо, Закарпаття відзначилося скандалом після місцевих виборів. Інцидент стався в Сюртовської ОТГ, де місцевий голова разом з депутатами вирішив відзначити присягу виконанням гімну Угорщини.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Комментарии
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Алёша

9 грудня 2020, 12:25

sex, прошу уточнить политический подтекст Вашего комментария к "Закарпатскому рейду"?


Новини