Головна Статті Політика зовнішня політика Вісь зла: як Росія та КНДР намагаються зірвати військову допомогу Україні
commentss Cтатті Всі новини

Вісь зла: як Росія та КНДР намагаються зірвати військову допомогу Україні

Чому Росія та Північна Корея виступають одним фронтом у війні проти України та її союзників - США

9 листопада 2022, 02:55
Поділіться публікацією:

Частина політичного істеблішменту США зацікавлена в тому, щоб Україна ініціювала мирні переговори з Росією, оскільки через війну, що тривала, було порушено логістичні ланцюжки, а ціни на енергоносії і харчі пішли вгору, що не вигідно американським партнерам у Європі, Африці та Латинській Америці. За даними анонімних джерел, американські чиновники переконують керівництво України піти на такий крок, попри свої інтереси. Президент Володимир Зеленський вже озвучив прийнятну для нас позицію: мирні переговори з Росією можливі лише у разі виведення російських військ із Криму та інших окупованих територій України.

Вісь зла: як Росія та КНДР намагаються зірвати військову допомогу Україні

Північна Корея підтримує Росію у війні з Україною та США

Американські голуби світу активізувалися невипадково. Минулого тижня у Раді національної безпеки США обговорювалася проблема постачання артилерійських снарядів із Північної Кореї до Росії. Росіяни вже бомбардують електростанції та іншу громадянську інфраструктуру в Україні з використанням придбаних в Ірані дронів-камікадзе, а доступ до військових складів КНДР дозволить путінському режиму вести кровопролитну війну невизначену кількість часу всупереч санкціям та міжнародній ізоляції. Ось тільки мир із Росією на її умовах таїть у собі ще більшу небезпеку. Коментарі розбиралися в причинах розколу в політичних колах США з українського питання і яку загрозу міжнародній безпеці становить вісь Москва-Тегеран-Пхеньян.

Кому в США шкода грошей на військову допомогу Україні

Скептично до продовження надання військової допомоги Україні ставиться частина членів Республіканської та Демократичної партії США. Серед республіканців існує розкол між прихильниками сенатора Мітча Макконела, який виступає за продовження постачання зброї для ЗСУ, та однодумцями члена Палати представників Кевіна Маккарті, який пропонує скоротити витрати та заощадити бюджет, зокрема за рахунок скорочення військової допомоги Україні. З 2014 року США витратили на військову допомогу Україні 21 млрд. доларів (18 млрд. доларів у 2022 році). Це не так вже й багато порівняно з витратами на суму 2,3 трлн доларів на військову операцію в Афганістані та підтримку новостворенного уряду в Кабулі в 2001-2021 роках (в середньому 115 млрд доларів на рік).

Республіканець Джим Бенкс не вважає за доцільне давати гроші закордонним країнам на вирішення своїх проблем і наполягає, що Америка не стане сильнішою, спустошуючи свої склади зі зброєю. За оцінками аналітика Центру стратегічних та міжнародних досліджень Марка Кансіана, запаси деяких американських озброєнь, що постачаються в Україну, досягли мінімуму. Витрата боєкомплектів до реактивних систем залпового вогню HIMARS та протитанкових комплексів Javelin перевищує обсяги виробництва. Не схвалює надання військової допомоги Україні політтехнолог Стів Беннон, який займався виборчою кампанією Дональда Трампа у 2016 році. У травні 2022 року 59 республіканців у Палаті представників та 11 у Сенаті проголосували проти виділення Україні 40 млрд доларів.

Аналогічний розкол із українського питання існує серед демократів. Тридцять членів Палати представників з ультралівого крила Демократичної партії (прогресивні демократи), включаючи Прамілу Джайапал, Олександрію Окасію-Кортес, Ільхан Омар, підготували лист Джо Байдену з проханням особисто провести переговори з Володимиром Путіним і домовитися про припинення війни в Україні уникнути збройного конфлікту США із Росією. У листі йшлося про пом'якшення антиросійських санкцій, гарантії безпеки та збереження незалежності України, але жодного слова про повернення Криму та інших захоплених РФ українських земель. Аргументували демократи свою позицію різними страхами, починаючи від зростання цін на продукти, закінчуючи загрозою Третьої світової війни.

З пропозицією Джайапал, а також з думкою республіканців, які займають сторону Маккарті, згодні далеко не всі прогресивні демократи. Демократ Рубен Галлего вважає, що швидко закінчити війну можна, надавши Україні зброю, а конгресмен Джейк Ачінклосс підтримує посилення санкцій проти Росії. Сам Байден вважає, що США постачають в Україну зброю з міркувань безпеки у Східній Європі та НАТО. Логічно, що у разі поразки України та окупації нашої території Росія розмістила б оперативно-тактичні комплекси "Іскандер" та ядерну зброю по всьому периметру східних рубежів НАТО.

Чому США вигідно допомагати Україні

Крок назад у протистоянні з Росією, яка влаштувала звірства в сусідній демократичній Україні подібно до німецьких нацистів, це серйозний удар по репутації команди Байдена, яка виступає за консолідацію демократичних країн у конкуренції з авторитарними режимами. Не виключено, що алармістські настрої серед демократів та республіканців щодо підтримки України у війні з Росією не домінуватимуть після того, як буде сформовано новий склад Конгресу США за підсумками проміжних виборів.

Зазвичай розмови про скорочення військових видатків американські політики заводять у періоди виборчих кампаній, щоб напрацювати бали серед електорату – платників податків, яким цікаво знати, на що уряд витрачає їхні гроші. Особливо у періоди криз. У США є проблема дефіциту бюджету, а американська економіка зазнала збитків унаслідок пандемії коронавірусу.

Не все, про що говорять демократи та республіканці, знаходить практичне втілення. Наприклад, Дональд Трамп досить багато міркував про важливість налагодження відносин із РФ і навіть припускав скасування санкцій, введених адміністрацією Обами. Однак, після перемоги на президентських виборах 2016 року команда Трампа, навпаки, посилила обмежувальні заходи і надала Україні першу партію комплексів Javelin.

Чим небезпечна вісь Москва-Тегеран-Пхеньян

Потрібно розуміти, що саме керівництво Росії не готове домовлятися з Україною, шукати компроміси, та діє за принципом "все чи нічого". Кремль не збирається повертати Маріуполь, Донецьк, Луганськ, Херсон та Крим. Росія будує зміцнення в районі Маріуполя, відправляє мобілізованих на фронт і компенсує брак зброї та боєприпасів за рахунок Ірану та Північної Кореї, як би це не заперечували лідери цих країн. Швидше Москва намагається змором домогтися поступок з боку України та залякати американців та європейців черговою "вічною війною", яка зжирає їхні гроші.

Замість того, щоб схиляти Україну до переговорів із Росією, західним партнерам варто відрізати її від закордонних постачальників зброї. Аналітик британського Королівського інституту оборонних досліджень Джек Ветлінг вважає, що Північна Корея приваблива для Росії тим, що є великі склади боєприпасів, які дозволять їй заповнити брак 122 мм артилерійських снарядів, а наявність виробничої бази забезпечить постачання в майбутньому. На думку експерта, Москва хоче покластися на Пхеньян, поки не переведе на військові рейки економіку регіонів, що межують з Україною.

Доставляти зброю та боєприпаси з Північної Кореї можна різними маршрутами. Прес-секретар Ради нацбезпеки США Джон Кірбі повідомив, що КНДР таємно постачає боєприпаси до країн Близького Сходу та Північної Африки, звідки вони потрапляють до РФ. Аналітик Пітер Бімонт вважає, що снаряди з КНДР можуть безпосередньо доставлятися до РФ залізницею з Тумангангу в Хасан. За таке послугу Пхеньян отримає від Москви не лише дизельне паливо, їжу та ліки, а й технології для розвитку власної ракетної програми.

Співпраця Росії, КНДР та Ірану створює загрозу для безпеки низки держав. Якщо РФ допоможе КНДР покращити точність і дальність польоту крилатих і балістичних ракет, це негативно позначиться на безпеці в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Істотно виросте загроза для безпеки Південної Кореї та Японії. Нещодавно КНДР провела чергові випробування, внаслідок яких ракети впали поблизу узбережжя Південної Кореї. У зоні досяжності північнокорейських ракет виявляться США. Північнокорейці діляться із іранцями досвідом у сфері розробки ракетних озброєнь. Гроші з продажу Росії дронів можуть використовуватися Іраном для фінансування мережі терористичних організацій та озброєних угруповань шиїтів на Близькому Сході, які періодично обстрілюють Ізраїль, Саудівську Аравію, ОАЕ.

Купуючи північнокорейські боєприпаси, Росія порушує резолюції Ради безпеки ООН, які передбачають санкції проти Північної Кореї у відповідь на ракетні та ядерні випробування. Порушення РФ обмежувальних заходів, за які вона сама проголосувала, є приводом для проведення в Генасамблеї ООН голосування про виключення країни-агресора з Ради безпеки та позбавлення її права голосу в рамках організації. Переговори з Росією в нинішніх умовах безглузді, оскільки вона використовує світ задля того, щоб підготуватися до нової війни, сподіваючись захопити Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини