Головна Статті Політика зовнішня політика Усе вирішать вибори, але не в Україні. Очікування від 2024 року
commentss Cтатті Всі новини

Усе вирішать вибори, але не в Україні. Очікування від 2024 року

2024 рік виявиться повним викликів для України та її громадян

1 січня 2024, 19:00
Поділіться публікацією:

Закінчення будь-якого року — це не тільки час підбивати підсумки, а й час будувати плани, а у випадку для держав, визначати вектори розвитку. І Україна у цьому сенсі не є винятком.

Усе вирішать вибори, але не в Україні. Очікування від 2024 року

Чого Україні очікувати від 2024 року. Фото з відкритих джерел

"Коментарі" вирішили поцікавитися в експертів, які тенденції слід очікувати в майбутньому році в Україні та у світі, здатні вплинути на внутрішньоукраїнську ситуацію.

Рік зусиль на зовнішньополітичному фронті

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе вважає, що основним прогнозом на 2024 рік для України є продовження війни. Тому наступного року президент Володимир Зеленський, все наше військово-політичне керівництво, вся дипломатія буде зосереджено на трьох напрямках:

– забезпечення військово-технічних потреб України;

— посилення санкційного тиску на РФ;

— забезпечення фінансових потреб нашої країни (соціально-економічних, гуманітарних і так далі).

"У цьому ключі все і розвиватиметься, доки не відбудеться кардинального перелому на полі бою на користь України", — прогнозує експерт.

На думку політичного експерта Олега Постернака, у 2024 році на Україну чекає спроба запустити мирне врегулювання "української проблеми" і, очевидно, Україна зосередитися на проведенні Глобального саміту миру та ухвалення "Формули миру".

"Яким будуть його підсумки та контури – цілком залежить від геополітичної кон'юнктури, ходу бойових дій на фронті, результатів виборів у США, внутрішніх позицій Путіна, лінії поведінки Китаю та багатьох інших факторів, які зараз можна моделювати суто теоретично та лише умоглядно", — вважає співрозмовник "Коментарі".

Найсерйознішим випробуванням для нашої держави стане тема поки що гіпотетичного запрошення до НАТО, яка багатьма анонсується на літній ювілейний саміт у Вашингтоні. З урахуванням позиції президента Зеленського, озвученої ним на останній прес-конференції щодо перспектив приєднання України до НАТО, українська влада поводитиметься обережніше, вважає експерт. Причина цього — розуміння проблеми вирішення можливого конфлікту РФ з НАТО після приєднання України.

Проте Україна може сподіватися на успіх євроінтеграційного шляху. Наступним етапом має стати затвердження на міжурядовій конференції "переговорної рамки" між Україною та ЄС, скринінг законодавства, формування дорожніх карт та планів дій щодо здійснення фундаментальних реформ.

"Темп подальшої євроінтеграції залежить як від нашої законодавчої та імплементаційної роботи (і слід розуміти, що колишніх поблажок та закриття очей з боку ЄС на неповне виконання умов вже не буде), так і від реанімації українсько-угорських відносин, оскільки без пом'якшення позиції Орбана щодо України доведеться складно", — наголошує Олег Постернак.

Наступний рік – час електорального стресу

Водночас, експерти сходяться на думці, що навіть важливішим для України у 2024-му році можуть стати вибори, які відбудуться у світі. Так, хоча за Конституцією у 2024-му році і закінчується термін президентських повноважень Володимира Зеленського, якщо цього року не буде укладено мир, жодних виборів у країні не буде.

За словами Олега Постернака, 2024 рік – це рік електорального стресу для світу, оскільки пройде близько 70 виборчих кампаній у ключових країнах, від результату яких залежить вся світова безпекова архітектура і, ймовірно, доля російсько-української війни.

"Президентська кампанія в РФ з очевидним для всіх результатом дозволить зміцнити автократію Путіна та його режимні позиції в середовищі еліти, а також стане прологом до підготовки населення до глобальної війни, до якої РФ ризикує скотитися через особисті інтереси чекістського угруповання при владі", — стверджує співрозмовник "Коментарі".

Безперечним фіналом світового "політичного шторму" стане виборчий бій у США.

"Очевидно, перспектива повернення Трампа зараз лякає багатьох у світі, але, наважуся припустити, до однозначних висновків його можливої поведінки щодо Путіна та українсько-російських переговорів нині дуже далеко. Необхідно враховувати не тільки ексцентричність Трампа, але його здоровий прагматизм як успішного раніше бізнесмена та наявність інституційних механізмів, втім, як і deep state, що впливають на зовнішню політику Америки, і здатних суттєво зменшити невгамовний волюнтаризм перших осіб держав", — закликає експерт не побоюватися можливого повернення до влади Дональда Трампа.

Наразі, за словами Олега Постернака, всі рухи Трампа та заяви підпорядковані логіці підвищеної конкуренції з Байденом, заради перемоги над яким він готовий на екстравагантні кроки та репліки. Україна має мати "запасний міст" у разі повернення республіканців до Білого дому. Від підходу до цього питання залежить доля територіальної цілісності держави, яка так тяжко відновлюється в ході війни з Росією.

На думку директора Українського інституту політики Руслана Бортника, 2023-й рік став роком дуже багатьох нездійснених надій, тож ситуація наступного року буде багато в чому ще непростішою, ніж зараз. Причина цього – можливі глобальні зміни, які здатні викликати вибори у світі, насамперед у Росії, Євросоюзі та США.

Майбутні президентські вибори Володимира Путіна в РФ Руслан Бортник назвав "референдумом щодо правильності зовнішньополітичного курсу Путіна", оскільки альтернативи та конкуренції йому не буде. Більш важливим для України стане інше питання, пов'язане із цими виборами.

"Прийняття чи неприйняття їхніх результатів іншими країнами стане для України маркером щодо того, на перемогу якої сторони у цій війні ставлять союзники", — говорить про їхню важливість для зовнішньої політики країни експерт.

Іншими важливими виборами Руслан Бортник назвав обрання нових депутатів до Європарламенту у червні 2024 року. Зокрема, якщо війна в Україні продовжиться та посилиться напруга на кордонах ЄС у Східній Європі, до влади у Європарламенті може прийти коаліція правих сил.

Але, безперечно, головними у 2024 році стануть листопадові вибори в США, які, за словами експерта, можуть покласти край лібералізму в США або трансформуватися в "політичну війну" всередині американського суспільства.

Крім виборів, матиме значення майбутнє засідання НАТО у Вашингтоні, на якому Україні можуть дати нову надію на вступ до Альянсу, розширення списку країн, з якими буде укладено договори щодо гарантій безпеки.

"Наступний рік, думаю, буде набагато складнішим, ніж 2022 і 2023-й, оскільки кількість дестабілізуючих факторів зростатиме. Західні партнери, швидше за все, більше захоплюватимуться своїм внутрішньополітичним протистоянням. Крім того, серйозними ризиками стануть спроби Росії досягти перемоги військовим шляхом на тлі стану української економіки та нинішнього становища на фронті. І майбутній рік може стати вирішальним у відповіді на питання – чи буде українська держава незалежною і процвітаючою, чи вона знову може виявитися розірваною", — резюмує Руслан Бортник.

2024-го року міжнародна допомога падатиме, але є і надія

На думку економічного експерта Данила Моніна, у 2024 році Україна, як і раніше, більше купуватиме, ніж продаватиме, але головне – ймовірна поступова мінімізація фінансової допомоги Україні. Її ефект буде виражено у девальвації національної валюти. Це відіб'ється на рівні інфляції в країні, особливо у другій половині 2024 року, а також на валютних резервах, якщо Національний банк вирішить підтримати гривню для мінімізації девальвації та інфляції у країні.

Простіше кажучи, українців наступного року може очікувати зростання цін та погіршення добробуту.

З іншого боку, це стимулюватиме українські компанії, особливо агрокомпанії, вкладатися у переробку всередині України та експортувати вже продукцію з вищою доданою вартістю.

Голова ж Спілки споживачів комунальних послуг, політичний аналітик Олег Попенко вважає, що у 2024 році українців ще чекатиме і зростання тарифів на послуги ЖКГ.

Загалом експерти сходяться на думці, що майбутній 2024 рік виявиться повним викликів для України та народу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

1 січня 2024, 19:17

Очікує корупція і царювання самопроголошеної юдейської влади. Для кардинального перелому на фронті потрібна мобілізація всієї блатної мажорної касти. В усіх країнах першими йшли захищати: шляхта дворяне лицарі ..., ще й тому, що не ризикували озброювати чернь, яка могла повернути зброю проти них самих. Виключно тоталітарні нацистки режими дозволяють собі примусово озброювати смердів на захисне м'ясо для мерзенної касти. Майстри юдейської пропаганди перетворили смердів на покірне стадо овець, навіть озброєних. Тому і програли.


Новини