Головна Статті Політика зовнішня політика Українсько-болгарська криза: чому президент Радєв вважає Крим російським
commentss Cтатті Всі новини

Українсько-болгарська криза: чому президент Радєв вважає Крим російським

Риторика Радєва розходиться з позицією уряду Болгарії

23 листопада 2021, 21:25
Поділіться публікацією:

На президентських виборах у Болгарії 21 листопада переконливу перемогу здобув чинний глава держави Румен Радєв із результатом 66,7% голосів. Напередодні, 18 листопада, під час дебатів зі своїм опонентом ректором Софійського університету Анастасом Герджиковим болгарський президент, розмірковуючи про питання зовнішньої політики, заявив, що санкції ЄС проти Росії не дали очікуваних результатів, оскільки Крим залишається "російським".

Українсько-болгарська криза: чому президент Радєв вважає Крим російським

Президент Болгарії Румен Радєв. Фото: Інтерфакс

Після того, як в МЗС України зажадали від Радєва спростувати свої заяви й акцентували на тому, що його риторика розходиться з позицією уряду Болгарії, він визнав, що анексія Криму йде у розріз із нормами міжнародного права, але політичні реалії такі, що півострів належить Росії. "Коментарі" розбиралися, чому президент Болгарії підіграє російській пропаганді та зневажливо ставиться до проблеми територіальної цілісності України, де мешкає понад 200 тис. етнічних болгар.


Яка справа болгарам до Криму?


Від Румена Радєва варто було очікувати подібних заяв, оскільки він є прихильником відновлення діалогу ЄС та Росії незалежно від того, наскільки напруженими є стосунки. Ще під час виборчої кампанії 2016 року він критикував антиросійські санкції, висловлював скепсис щодо зміцнення військової присутності НАТО у Чорному морі, обіцяв сприяти зміцненню відносин із Росією. Під час дебатів Радєв озвучив те, що хотіли чути його виборці, та протиставив себе Анастасу Герджикову, кандидатуру якого підтримала партія "Громадяни за європейський розвиток Болгарії" колишнього прем'єр-міністра Бойка Борисова. Герджиков вважає Крим частиною України та виступає проти скасування антиросійських санкцій.

Проте значна кількість болгар не має ворожого ставлення до Росії, хоча вони й не вважають її модель розвитку кращою альтернативою ЄС і НАТО. Згідно з опитуванням агентства Alpha Research у 2015 році, анексія Криму не змінила теплого ставлення до росіян у 54% болгар.

Директор "Інституту Європейської політики" Дімітар Бечев вважає, що болгари симпатизують Росії через те, що вона звільнила територію Болгарії від турецького ярма в ході російсько-турецької війни 1877-1878 років, сприяла створенню державних інститутів болгарської держави, що відродилася. Не дивно, чому російського царя Олександра Другого називають "визволителем" і багато вулиць болгарських міст названо на честь російських політиків, діячів науки та культури. Болгари часто володіють російською мовою, яку до 1990 року викладали у місцевих школах.

За інформацією Alpha Research, 22% болгар у 2014 році хотіли вступити до "Євразійського економічного союзу", де домінує Москва, а найзатятіші прихильники зближення Болгарії та Росії підтримують ультраправу партію "Атака" або "Болгарську соціалістичну партію". На президентських виборах 2016 та 2021 року "Болгарська соціалістична партія" підтримала кандидатуру Румена Радєва, а її лідер Корнелія Нінова виступає за скасування антиросійських санкцій.

"Болгарська соціалістична партія" є наступницею Компартії Болгарії, яка орієнтувалася на Москву у роки "холодної війни". Політичний експерт Бостонського університету Андрій Грашкін звертає увагу на той факт, що видатні представники політичної, економічної та інтелектуальної еліти Болгарії навчалися у російських вишах. Це стосується таких авторитетних членів "Болгарської соціалістичної партії" як колишній прем'єр-міністр Сергій Станішев, нині покійний експрем'єр-міністр та експредставник "Газпрому" у російсько-болгарському спільному підприємстві Topenergy Андрій Луканов. Невипадково Болгарію жартівливо називали "16-ю республікою Радянського Союзу".


Які у Росії інтереси у Болгарії?


Надмірно "доброзичливе" ставлення болгар та їх керівництва до Росії продиктовано економічними інтересами. На думку директора "Інституту Європейської політики" Дімітара Бечева, антиросійські санкції викликають у більшості болгар побоювання негативних економічних наслідків для своєї країни. Росія посідає перше місце серед партнерів Болгарії з імпорту внаслідок постачання нафти та природного газу. Частка вуглеводнів в імпорті з РФ становить 76,4%. За інформацією політичного експерта Бостонського університету Андрія Грашкіна, РФ фінансувала рухи супротивників видобутку вуглеводнів методом гідравлічного розриву пластів для збереження монополії "Газпрому" на місцевому газовому ринку.

Російська компанія ТВЕЛ повністю покриває потреби країни в ядерному паливі, а у власності "Лукойл" знаходиться найбільший у країні нафтопереробний завод "Нафтохім Бургас". РФ займає 10-е місце за обсягами інвестицій у болгарську економіку (1,48 млрд доларів). Російські громадяни є співзасновниками 4,6 тис. болгарських фірм і скуповують квартири у приморських містах Варна та Бургас. Проте Росія перестала бути основним ринком збуту для болгарських виробників, та її частка в експорті республіки становить лише 3%.

Ще до обрання Радєва на пост президента він впливав на рішення, що приймаються у Болгарії на користь Росії. Бувши командувачем Військово-повітряних сил Болгарії, він виступав за продовження використання радянських винищувачів МіГ-29 та МіГ-21 аж до 2019 року. Ці літаки не відповідають стандартам НАТО, для їх ремонту слід звертатися за сприянням до Росії. З приходом до влади Радєва РФ і Болгарія відновили переговори щодо розвитку атомної електростанції "Белене" попри доводи про неприбутковість цього проєкту.

Росія має можливість проводити у Болгарії кампанії з дезінформації. На медіаринку Болгарії присутні пов'язані з РФ ЗМІ "Русский дневник", "Голос России, "Дума". Серед болгарських журналістів і "лідерів думок" є агенти впливу Кремля. Наприклад, журналіст Петар Волгін стверджував, що зміна політичного режиму в Україні у 2014 році є сценарієм на користь США, які прагнуть світового панування. Колишній член "Соціалістичної партії Болгарії", лідер громадської організації "Національний рух русофілів" Микола Малинов підтримував анексію Криму. У 2019 році болгарські спецслужби заарештували Малинова за підозрою у шпигунстві на користь Росії та відмиванні грошей. Спецслужби знайшли у нього документ, у якому було прописано кроки щодо повернення Болгарії в орбіту впливу РФ.


Які наслідки чекають на Україну?


Антиукраїнський демарш Радєва збігся з розпалом політичної кризи у Болгарії. З квітня 2021 року у країні тричі проводили парламентські вибори. Ударом по авторитету партії "Громадяни за європейський розвиток Болгарії" Бойка Борисова стали корупційні скандали за участю її членів. Ексміністр сільського господарства Румен Порожанов придбав нерухомість за ціною, нижчою від ринкової, за гроші ЄС, а експарламентар Цвєтан Цвєтанов і колишній голова Антикорупційної комісії Пламен Георгієв купили розкішні апартаменти за заниженими цінами, але не показали це у податкових деклараціях.

Хоча Болгарія і є парламентською республікою, де у президента символічні повноваження, Радєв має авторитет серед опозиційних блоків "Ми продовжуємо зміни" Кирила Петкова та Асена Василева, "БСП за Болгарію" Корнелії Нінової, популістської партії "Є такий народ" телеведучого Славі Трифонова. На думку аналітиків Боряни Дімітрової та Паряна Симеонова, вони можуть домовитися про коаліцію у парламенті з альянсом "Демократична Болгарія" та залишити партію Борисова за бортом уряду.

Президент Радєв підтримував акції протесту опозиції проти уряду Борисова, який дотримувався балансу у відносинах із Москвою, Києвом і Брюсселем. Перебуваючи при владі, партія "Громадяни за європейський розвиток Болгарії" підтримувала територіальну цілісність України та продовження антиросійських санкцій, але водночас не перешкоджала будівництву через територію Болгарії газопроводу для транзиту російського природного газу, який постачається газопроводом "Турецький потік".

Болгарія не порушуватиме питання про вихід із ЄС і НАТО. Однак якщо у керівній коаліції будуть присутні союзники Радєва, то Софія наполегливіше проштовхуватиме на загальноєвропейському рівні варіант дострокового скасування антиросійських санкцій або їх пом'якшення та всіляко ретранслюватиме позицію та інтереси Кремля у ЄС, у тому числі з питання належності Криму. Якоюсь мірою виявилися пророчими слова колишнього постпреда РФ у ЄС Володимира Чижова про те, що Болгарія перебуває у зручному положенні, щоб бути особливим партнером, чимось на кшталт "троянського коня" Кремля у Євросоюзі.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло про політичну кризу в Іраку та про те, які наслідки чекають на Іран і США.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: Comments.ua

Новини