Головна Статті Політика зовнішня політика Російська загроза в Арктиці: навіщо НАТО зміцнює північні рубежі
commentss Cтатті Всі новини

Російська загроза в Арктиці: навіщо НАТО зміцнює північні рубежі

Росія активніше за інших держав демонструє свої амбіції домінувати в Арктиці та грає м'язами поблизу кордонів інших держав

13 травня 2022, 15:45 comments1407
Поділіться публікацією:

Поки в Україні обговорюють ленд-ліз та постачання американської артилерії та бронетранспортерів, країни-члени НАТО зробили дипломатичні та військові кроки, націлені на протидію загрозі з боку Росії в Арктиці та прилеглих державах. Великобританія підписала 11 травня угоду про гарантії у сфері безпеки з Фінляндією та Швецією. Угода передбачає надання військової допомоги, якщо одна зі сторін стане об'єктом нападу. Мета документа – стримування РФ від агресивних дій щодо Фінляндії та Швеції у період підготовки цих країн до вступу до НАТО.

Російська загроза в Арктиці: навіщо НАТО зміцнює північні рубежі

Арктика. Фото з відкритих джерел

Тим часом Армія США (сухопутні війська) реорганізує свій підрозділ у штаті Аляска. Американці збираються замість оснащеної бронетехнікою бригади "Страйкер" розмістити мобільний підрозділ, підготовлений для ведення бойових дій в умовах низьких температур, який за необхідності можна перекинути до Європи, Індо-Тихоокеанського регіону. Коментарі розбиралися, наскільки серйозною є російська загроза в Арктиці для Америки та Європи.

У чому цінність Арктики?

В умовах глобального потепління та танення льодовиків відкрилися перспективи розробки в Арктиці великих родовищ корисних копалин. У надрах Арктики 90 млрд барелів нафти (більше, ніж у Росії), 1,55 трлн кубометрів природного газу (майже як у Норвегії), 780 млрд. тонн вугілля (родовища Донбасу містять 140,8 млрд тонн вугілля).

Арктика багата на запаси міді, що використовується у виробництві електрообладнання. Там є родовища нікелю, що застосовується як антикорозійний матеріал в авіабудуванні, машинобудуванні, нафтохімічній промисловості та у виробництві зброї. Також в арктичному регіоні є поклади цинку, без якого не обійтись під час виробництва лакофарбових матеріалів, гуми, фармацевтичної продукції, батарей, компонентів двигунів, паливних систем, гальмівного обладнання.

Арктика – кльове місце. У холодних водах багато цінних порід риби і молюсків. При всіх своїх мінусах, Північний морський шлях через арктичні води – найкоротший маршрут з Європи до Китаю. Цей маршрут придатний для судноплавства з травня до листопада, але не популярний серед власників великих контейнеровозів. Великі судна що неспроможні пройти через шлях, зроблений криголамами менших розмірів. У російському флоті 50 криголамів більше, ніж в інших країнах.

Не дивно, чому останніми роками геополітичне значення Арктики значно зросло. США, Канада, Росія, Норвегія, Ісландія, Данія, що омиваються водами Північного льодовитого океану, претендують на контроль за ресурсами та морськими комунікаціями в Арктиці і не можуть визначити морські кордони в регіоні.

Наприклад, США та Канада не можуть домовитися про статус Північно-Західного проходу, а Росія висловлює претензії на більшу частину Арктики та її ресурсів, стверджуючи, що підводний Хребет Ломоносова у Північному Льодовитому океані, нібито частина її території. Навіть Китай, який не має жодного відношення до Арктики, зацікавлений у доступі до її ресурсів і спільно з Росією бажає посилити свою присутність у регіоні.

Яку загрозу становить Росія?

Росія активніше інших країн показує свої амбіції домінувати в Арктиці та грає м'язами поблизу кордонів інших країн. США та Канаду непокоїть збільшення військової присутності РФ у регіоні. Порівняльно близько від штату Аляска росіяни відремонтували військові аеродроми, створили нові бази і регулярно проводять військові навчання. Аляску відокремлює від Росії Берингову протоку. На архіпелазі Земля Франца Йосипа російські військові створили сучасну базу та розмістили там протикорабельні ракетні комплекси "Бастіон".

Грань між військово-морськими маневрами та провокаціями Росії неподалік американського узбережжя невелика. У серпні 2020 року російські військові кораблі проводили навчання в ексклюзивній економічній зоні США в Беринговому морі, де працювали американські рибальські судна. Берегова охорона США рекомендувала рибалкам залишити це місце. Один із членів екіпажу траулера Vesteraalen Майк Фітцджеральд повідомив, що своїми військово-морськими навчаннями, запусками ракет Росія створює загрозу безпеці в місцях промислу, де знаходяться рибалки без будь-якого захисту. Того ж року російський підводний човен з керованими ракетами на борту сплив у Беринговому морі між Чукоткою та Аляскою. Російські військові літаки неодноразово наближалися до повітряного простору США, у зв'язку із чим американцям доводиться підіймати у повітря свої винищувачі.

Як правило, російська сторона спростовує будь-які звинувачення у провокаціях. На думку експерта з Арктики Московського державного інституту міжнародних відносин Льва Воронкова, Росія відроджує військовий потенціал в Арктиці для захисту своїх кордонів та нікому не загрожує. Проте повномасштабне вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року повною мірою продемонструвало, наскільки небезпечною є РФ для сусідніх держав. Під виглядом військових навчань російське керівництво може проводити підготовку до військових операцій та провокацій.

У Канаді серйозно ставляться до російської загрози в Арктиці. Полковник збройних сил Канади у відставці П'єр Лебланк вважає, що в арктичній частині країни серйозні проблеми у сфері безпеки. За інформацією Лебланка, Канада має обмежені можливості у сфері протидії російським гіперзвуковим ракетам, оскільки система раннього оповіщення заснована на застарілих технологіях і не модернізувалася з часів закінчення "холодної війни". Експерт з військових питань Росії та безпеки в Арктиці Норвезького університету оборонних досліджень Катаржина Зиск припускає, що у разі збройного конфлікту Росія використовуватиме гіперзвукові ракети "Кинжал".

Російські ракети, у тому числі з ядерними боєголовками, можуть вразити цілі у США та Канаді. Технічні можливості підводного флоту РФ дозволяють доставити ядерну зброю до будь-якої точки земної кулі. У 2021 році в рамках навчань три російські підводні човни з балістичними ракетами на борту провели патрулювання під арктичними льодами. Так їх важко відстежити. Потім вони випливли, пробившись через лід. Також Росія може використати десант для атаки на канадський острів Елсмір (поряд із Гренландією), де знаходиться станція електронної розвідки.

Не факт, що ареною провокацій Росії може стати виключно Північна Америка. Експерт з Арктики з Університету Британської Колумбії Майкл Байєрс вважає ймовірнішою загрозу російських провокацій у європейській частині Арктики, а не на півночі Канади, оскільки вона знаходиться порівняно далеко від Росії, на відміну від скандинавських країн. Принаймні заступник голови Ради безпеки РФ Дмитро Медведєв вже погрожував заходами військово-технічного характеру, у разі вступу Швеції та Фінляндії до НАТО. Ці держави межують із Норвегією, що бере участь в Арктичній раді.

Додаткові ризики ескалації створює зупинення діяльності Арктичної ради у відповідь на військові дії Росії в Україні. Ця організація виконує функцію переговорного майданчика пріарктичних країн і створювалася для спільного реагування різні надзвичайні ситуації у регіоні, врегулювання суперечок.

Як країни-члени НАТО стримують Росію в Арктиці?

Війна в Україні, нездатність російського керівництва домовлятися та йти на компроміси змусили країни-члени НАТО готуватися до війни в Арктиці задля збереження миру. Сьогодні Аляска один із найбільш мілітаризованих штатів у США. Там знаходиться кілька баз та 20 тис. американських військових. Американський уряд інвестує великі суми у розвиток порту Ном, який планується використовувати як базу Берегової охорони США та місце стоянки військових кораблів. На Аляску перекидаються винищувачі F-35 покоління. У штаті регулярно проходять військові навчання для розвитку у військовослужбовців навичок ведення бойових дій та виживання в Арктиці. Американські військові відпрацьовують сценарії визволення об'єктів, захоплених десантом супротивника.

Спільне американо-канадське Командування повітряно-космічної оборони Північної Америки щорічно проводить навчання в канадській частині Арктики щодо відображення потенційних авіанальотів та ракетних ударів супротивника. Також США проводять спільні військові навчання із Данією у Гренландії, з Норвегією. НАТО змушене посилювати військову присутність в Арктиці у відповідь на аналогічні дії Росії, щоб відстояти свої інтереси. На жаль, сьогодні росіяни сприймають лише мову сили.

Георгій Кухалейшвілі політолог-міжнародник



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення


Новини