Головна Статті Політика зовнішня політика Рокування в Британії: чи зможе Борис Джонсон повернути владу
commentss Cтатті Всі новини

Рокування в Британії: чи зможе Борис Джонсон повернути владу

Прем'єр-міністр Великобританії Ліз Трасс подала у відставку 20 жовтня через 45 днів з моменту вступу на посаду

24 жовтня 2022, 02:45
Поділіться публікацією:

Трас обрали лідером правлячої Консервативної партії як заміну Борису Джонсону, якому довелося піти у відставку через гучний скандал за участю його протеже Кріса Пінчера. Парламентський організатор Консервативної партії нетрадиційної орієнтації Кріс Пінчер влаштував п'яний бешкет і домагався чоловіків в одному з популярних серед консерваторів клубів Лондона. Тепер самі депутати-консерватори жартують за келихом пива, що за нетривалий період правління Трас примудрилася "поховати" королеву Єлизавету Другу, фунт стерлінгів та Консервативну партію.

Рокування в Британії: чи зможе Борис Джонсон повернути владу

Ліз Трасс пішла у відставку з посади прем'єр-міністра Сполученого королівства

Тим часом Борис Джонсон знову висловив бажання поборотися за прем'єрську посаду. До 28 жовтня Консервативна партія обере нового лідера, який автоматично обійме посаду прем'єр-міністра. Згідно із британським законодавством, правляча партія може змінювати лідера без проведення дострокових парламентських виборів. Коментарі розбиралися, чому Ліз Трасс пішла у відставку, наскільки ймовірним є повернення Бориса Джонсона до влади і чому подібний варіант розвитку подій відповідає інтересам України.

Чому Ліз Трасс пішла у відставку з посади прем'єр-міністра Великої Британії

Ліз Трасс визнала, що не впоралася із проблемами, заради вирішення яких Консервативна партія обрала її лідером. Нова прем'єрка планувала знизити податок на прибуток, податок для дуже багатих британців, зняти обмеження на виплату премій банкірам, відмовитися від перспективи збільшення податків і зборів, не підвищувати комунальні тарифи. Через ініціативи Трас надходження до британської скарбниці від податків і зборів могли скоротитися на суму в 110 млрд фунтів, що саме по собі велика розкіш після збитків від пандемії коронавірусу.

За час прем'єрської каденції Трасс знецінився фунт стерлінгів, впали доходи за цінними паперами у фінансових установах Сполученого Королівства, а рейтинги прем'єр-міністра знизилися до 11%. Проти неї озброїлися британські обивателі, малі підприємці, незадоволені податковими пільгами для багатіїв, а також великий бізнес, якому не сподобалося зниження податків у поєднанні із підвищенням соціальних пільг. Трас спробувала відмовитись від своїх перетворень, але колеги-консерватори попросили її піти.

На відміну від своїх попередників, які стикалися з більш серйозними викликами, Трасс здалася надто швидко і увійшла до історії Великобританії як прем'єр-міністр із нетривалим терміном правління. Наприклад, Тереза Мей очолювала британський уряд протягом трьох років і за цей час пройшла через складні парламентські вибори 2017 року, на яких Консервативна партія перемогла з невеликою перевагою, непрості переговори про вихід Великобританії з ЄС, зустрічаючи запеклий опір з боку британських парламентів. Насилу ухвалили закон про відміну європейського законодавства, але сприйняли в багнети її проект договору про "Брексит".

Можливо, прем'єрство та відставка Трас є хвацько закрученою політичною грою на користь правого крила Консервативної партії, включаючи прихильників Бориса Джонсона. Спочатку колишній глава МЗС Великобританії вирвав перемогу у боротьбі за посаду лідера консерваторів у колишнього міністра фінансів Ріші Сунака. Виходець з Індії скористався витівкою Пінчера, щоб вимагати відставки Джонсона, сподіваючись здобути прем'єрську посаду.

Після того, як Трас стала прем'єр-міністром, вона запропонувала свідомо провальний план у сфері податкової політики, викликавши на себе такий шквал критики, порівняно з яким скандал Пінчера може здатися дрібницею. Ймовірно, в Консервативній партії витримали паузу, поки стихнуть пристрасті навколо відставки Джонсона і тепер надали йому другий шанс повернутися у велику політику. У порівнянні з Трас, ексцентричний Джонсон виглядає ідеальним прем'єр-міністром.

Втім, все може бути набагато простіше: Ліз Трасс виявилася не на своєму місці і не в найкращий час.

Навіщо консерваторам потрібен Борис Джонсон

Повернення Бориса Джонсона в крісло прем'єр-міністра вигідне для значної частини Консервативної партії. Колишній прем'єр уже заручився підтримкою ста депутатів парламенту, що є необхідним для участі у виборах. За даними опитування YouGov, 63% консерваторів не проти такої перспективи. Асоційований директор YouGov Патрік Інгліш дійшов висновку, що сьогодні консерватори бачать у Джонсоні лідера, здатного об'єднати Консервативну партію і скласти конкуренцію лідеру опозиційної лівоцентристської Лейбористської партії Кіру Стармеру. Незважаючи на критику серед однопартійців-законодавців, зниження популярності в суспільстві, Джонсон має великий авторитет серед членів Консервативної партії за межами парламенту, різного роду політичних активістів, представників місцевої влади.

На думку аналітика Елені Кюрі, достатньо консерваторів вважають, якщо Джонсон знову очолить їхню партію, то це дозволить уникнути розгрому на парламентських виборах у 2024 році. Сьогодні Лейбористська партія випереджає Консервативну партію за популярністю на 33%. На парламентських виборах 2019 року консерватори під керівництвом Джонсона здобули переконливу перемогу.

Міністр секретаріату кабінету міністрів Брендан Кларк-Сміт упевнений, що Консервативній партії потрібний Борис Джонсон, щоб запобігти приходу до влади уряду лейбористів. Стармер уже закликає до проведення дострокових парламентських виборів. Втім, досягти цього не так вже й просто. Як пояснили аналітики Фоб Саутуорт та Нік Гуттерідж, для проведення дострокових виборів прем'єр-міністру необхідно попросити монарха розпустити уряд. Експерти вважають, що лейбористи можуть створити привід для проведення дострокових виборів, ініціювавши у парламенті голосування щодо довіри уряду. Без Джонсона консерваторам не вдається вивести країну із кризи та заробити бали перед виборами.

Деякі консерватори розраховують отримати особисту вигоду у разі реваншу Джонсона. Аналітик Стівен Буш вважає, що за Джонсоном закріпилася репутація переможця серед консерваторів і вони сподіваються, що він допоможе їм зберегти свої місця в парламенті після виборів 2024 року. На виборах 2019 року до парламенту вперше обрали кандидатів від Консервативної партії з Північної Англії, і тепер вони хочуть відстояти свої місця.

Що може завадити Джонсону повернути посаду прем'єр-міністра Великої Британії

Тим не менш, у Бориса Джонсона достатньо супротивників у Консервативній партії, які ставлять йому палиці в колеса. За інформацією аналітика Елені Кюрі, консерватори розробляють плани, як завадити його поверненню на посаду прем'єр-міністра. Вони ускладнили процедуру реєстрації кандидатів на посаду голови партії. Попередньо, Джонсону та іншим політикам потрібно домогтися підтримки з боку щонайменше ста депутатів від Консервативної партії перед тим, як виставити свою кандидатуру на голосування. За даними Кюрі, деякі депутати наперед домовилися не голосувати за Джонсона.

Конкуренцію Джонсону у боротьбі за лідерство в Консервативній партії може скласти Ріші Сунак, який представляє ліве крило. Він також отримав "добро" від сотні парламентарів. Згідно з опитуванням YouGov, 43% британців вважають, що Сунак впорається з обов'язками прем'єр-міністра. На думку аналітика Стівена Буша, багато консерваторів шкодують, що у липні проголосували не за нього, а за Трас. За індуса проголосують прихильники скорочення податку на прибуток і Трас, які розчарувалися в податкових експериментах.

Не всі підтримують Джонсона у правому таборі Консервативної партії. Мабуть, тому консерватори ввели в гру голову Палати громад британського парламенту Пенні Мордонт, яка може відібрати у Джонсона частину голосів. Політик раніше за всіх запропонувала свою кандидатуру на посаду лідера партії. Втім, аналітик Стівен Буш вважає, що вона не зможе скласти конкуренцію Джонсону. Не виключено, що Мордонт – запасний варіант правого табору, якщо Джонсон програє в першому турі голосування.

Не на користь Джонсона можуть зіграти проблеми із законом. Колишній прем'єр перебуває під слідством парламентського комітету привілеїв за порушення карантинних обмежень під час вечірки під час локдауну. Член парламенту Великобританії Роджер Гейл вважає, якщо Джонсона визнають винним, то його виключать із Консервативної партії навіть якщо він обійматиме посаду прем'єр-міністра.

У Консервативній партії не зацікавлені у поглибленні політичної кризи через протистояння Джонсона та Сунака та намагаються переконати політиків дійти компромісу. Джонсон та Сунак провели переговори 22 жовтня. На думку аналітиків Алекса Вікема та Елен Мілліган зустріч відбулася з ініціативи партії та її мета домовитися про майбутню співпрацю двох політиків незалежно від результатів голосування. За неофіційною інформацією, суть компромісу зводиться до того, якщо один із претендентів очолить Консервативну партію та обійме посаду прем'єр-міністра, то другий претендент отримає міністерський портфель. Мета консерваторів не допустити розколу партії перед виборами 2024 року та об'єднати зусилля у протистоянні з лейбористами.

Хто найкращий прем'єр-міністр Великобританії для України

Серед опонентів Джонсона немає явних симпатиків Росії. Проте є нюанси, на які варто звернути увагу. Тесть Ріші Сунака, індійський бізнесмен Нарайана Мурфі, має IT компанію Infosys, яка не відразу залишила російський ринок після вторгнення РФ в Україну. Станом на березень 2022 року Infosys продовжувала працювати з Росією, тоді як інші технологічні та консалтингові компанії, включаючи SAP, Oracle, PwC, McKinsey, Accenture, KPMG припинили діяльність на російському ринку. Infosys пішла з Росії в квітні 2022 року після того, як британські журналісти почали ставити Сунаку незручні питання щодо зв'язків його сім'ї з країною-агресором. Тесть Сунака виступає за зміцнення російсько-індійських відносин і особисто знайомий із президентом РФ Володимиром Путіним. У 2004 році Мурфі прийняв Путіна в офісі Infosys у місті Бангалор. Дружина Сунака, Акшата Мурфі, володіє 0,91% акцій в Infosys.

Щоб позбавитися проросійського шлейфу свого тестя, Ріші Сунак написав листа до редакції видання Kyiv Post до Дня Незалежності України, в якому висловив підтримку українцям у боротьбі з російською агресією, запевнив, що Британія продовжить надавати нам гуманітарну допомогу, допоможе відбудувати міста. Мінус Ріші Сунака для України в тому, що у питанні тиску на Росію перед ним виникатиме дилема. З одного боку, підтримка України у війні з РФ відповідає інтересам Великої Британії у сфері безпеки. Основною загрозою британські консерватори вважають Москву. З іншого боку, погіршення відносин із РФ та будь-які рішення Сунака, які цьому посприяють, не підуть на користь бізнес-інтересам його родини.

Колишній міністр фінансів має намір приділяти основну увагу економічним питанням. Сунак прихильник неоліберальної політики, що передбачає скорочення державних видатків. Збільшення видатків на військову допомогу Україні за рахунок бюджету Великобританії не вписується в ці пріоритети. Військова допомога Великобританії – одна із застав останніх успіхів українців на фронті. Окрім постачання зброї, боєприпасів та екіпірування для ЗСУ, британці навчають українських бійців військовій справі на своїх полігонах. У британського спецназу SAS навчався навіть елітний американський підрозділ "Морські котики" ( SEAL ).

Україні краще кандидатури Бориса Джонсона або Пенні Мордонт у кріслі прем'єр-міністра Великобританії. Борис Джонсон реалістично сприймає загрозу із боку Росії. Все, що сьогодні отримує Україна від Великобританії, – заслуга Джонсона. Колишній прем'єр розглядає Україну як одну з ключових ланок євроатлантичної безпеки у довгостроковій перспективі. Він пропонував створити новий військовий союз за участю Великобританії, України, Польщі, країн Балтії та Туреччини для зміцнення НАТО на східному фланзі. Джонсон виступає за посилення санкцій проти Росії.

Пенні Мордонт вважає за доцільне надання всебічної підтримки Україні у війні з Росією до переможного кінця. На її думку, НАТО має зробити все можливе для поразки Путіна. Молодший лейтенант резерву Військово-морського флоту Пенні Мордонт не з чуток знайома зі сферою оборони і займалася питанням надання військової допомоги Україні, коли обіймала посади молодшого міністра збройних сил Великобританії в кабінеті Девіда Кемерона, міністра оборони в кабінеті Терези Мей. Від результату майбутнього голосування у Консервативній партії залежить майбутнє українсько-британських відносин та наші успіхи на полі бою з російськими окупантами.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини