Головна Новини Політика зовнішня політика Проблема з водою для Криму: що може зробити Кремль
commentss НОВИНИ Всі новини

Проблема з водою для Криму: що може зробити Кремль

Експерти розповіли, чи варто побоюватися Україні рішень Кремля у кримсько-водному питанні

22 жовтня 2020, 13:57
Поділіться публікацією:

Росія активізувалася в темі водопостачання анексованого РФ Криму, заявивши, що може забезпечити півострів водою і без України. На що може піти Кремль, намагаючись вирішити проблему? Чи є ймовірність атаки або розгойдування ситуації на Херсонщині? На ці питання "Коментарям" відповіли експерти.

Проблема з водою для Криму: що може зробити Кремль

"У Кремля з приводу Криму і України точно є кілька конвертів з планами"

Експерт-міжнародник Ігор Соловей вважає відсутність подачі дніпровської води в Крим — серйозним викликом для Росії.

"За шість років окупації РФ так і не вирішила проблему. Це ставить під сумнів і російську зовнішню політику, і управління кримських колабораціоністів", — зазначає експерт.

На його думку, у Кремля з приводу Криму і України точно є кілька конвертів з планами:

1. Військова опція по типу тієї, що була задіяна в 2014 році.

2. Політико-дипломатичний тиск на Україну через міжнародну спільноту.

3. Домовитися на двосторонніх переговорах безпосередньо з Києвом.

"Імовірність військового шляху в різний час була різною. В цей час його можливість зменшується, — вважає Ігор Соловей. — По-перше, Україна постійно демонструє свою готовність до оборони на південних рубежах. По-друге, США і Захід дали чіткий сигнал, що будуть на боці України в разі нової російської військової атаки. Мається на увазі недавні великомасштабні навчання, присутність військових з США, Британії, а також обльоти авіацією США над Україною — аж до кордонів РФ, в т.ч. до кордонів окупованого Криму і Донбасу".

Але все ж військовий сценарій виключати повністю не слід, зазначає експерт. Його можуть задіяти, якщо на Заході відбудуться зміни політики.

"Третій варіант — домовитися з Києвом — періодично активізують. Але, судячи з офіційної риторики, така опція зараз недоступна, — каже Ігор Соловей. — Що, звичайно, не усуває подальших спроб Росії рухатися за цим напрямком".

Тому найбільш легким шляхом залишається другий — тиск на Київ політико-дипломатичними засобами. Але цей спосіб для РФ і найдовший, і безперспективний, наголошує експерт. Єдиний його плюс — можна використовувати в пропаганді для жителів РФ і окупованих нею територій ("дивіться, ми про вас не забули і щось робимо").

"Зараз в Кремлі очікують результатів місцевих виборів в Україні, а також результату битви за Білий дім"

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі сумнівається, що Росія наразі готова зважитися на військову операцію для того, щоб відновити водопостачання в Крим.

"Момент для створення сухопутного коридору в Крим був упущений в 2014-му. І це відкрито визнають навіть російські "ультра-патріоти". Зараз російська економіка і так переживає складну ситуацію в зв'язку з коронакризою і різким падінням цін нафту в цьому році. А відкрита агресія — це неминучі нові санкції. Тим більше, зараз основна увага Кремля зосереджена на Білорусі й врегулювання азербайджано-вірменського конфлікту в Нагірному Карабасі, де Туреччина кинула виклик її статусу головного геополітичного гравця в регіоні Закавказзя. І цей статус Кремлю ще потрібно буде відстояти", — пояснює політолог.

Що стосується варіанту розхитування ситуації в Херсонській області, то найближчим часом він, на думку Максима Ялі, також малоймовірний.

Експерт зазначає: "Росії потрібен контроль над усією Україною, а не її окремими частинами. Зараз в Кремлі очікують результатів місцевих виборів в Україні, а також результату битви за Білий дім. Ніяких різких дій до цього в Кремлі робити не будуть. Інша справа, якщо проросійські сили покажуть серйозні успіхи не тільки в прикордонних з РФ і Кримом областях (що більш ніж реально), але і в цілому по Україні. А також, якщо в Сполучених Штатах виникне тривала політична криза в зв'язку з затягуванням оголошення остаточних результатів президентських виборів. В такому випадку у Кремля з'являться серйозні спокуси скористатися ситуацією для розгойдування політичної кризи в Україні".

Але, знову ж таки, — у всій Україні. З метою запустити дострокові вибори до Верховної Ради для зміни балансу і приходу до влади відверто проросійських сил, які будуть готові пустити воду в Крим добровільно. Це набагато безпечніше і дешевше, ніж відкрита військова агресія. У Кремлі вже врахували помилки 2014 го і не будуть їх повторювати, впевнений Максим Ялі.

"Ситуація навряд чи може перелитися у військову агресію"

У Криму проблема з водою існує. Але вона на поточний момент, не дивлячись на всі ті неприємності, що вже були (з труб періодично йде мерзенна, коричнева рідина) — не те питання, яке можна називати гуманітарною катастрофою. Те, що є — неприємно, але не катастрофа. Таку думку висловив політолог Андрій Окара.

"В Україні лунали думки — якщо мова буде йти про життя і здоров'я людей, то готові дати води. А якщо мова про інше (сільське господарство, військові бази, економіка) — то це проблеми окупантів, води не буде, — нагадує експерт. — У РФ заявили, що готові виділити близько 50 млрд рублів на вирішення проблеми водопостачання. Але поки ніяких ефективних варіантів вирішення питання не існує. Ті, що пропонуються (буріння свердловин і т.д.), чреваті екологічною катастрофою. Поступово це призведе до перетворення землі на пустелю, особливо в північному Криму. Думали навіть пускати літаки, які за допомогою спеціальних засобів можуть викликати дощі, щоб наповнити водосховища. Але поки таких хмар немає. Клімат став більш посушливим. Опріснювальні ідеї — красиві, але не робочі".

І все ж ситуація навряд чи може перелитися у військову агресію, вважає Андрій Окара. Адже якщо раптом росіяни вирішують йти на захоплення частини Херсонської області, щоб пустити воду в Крим, то зовнішньополітичні витрати будуть колосальними.

"Це буде явна агресія проти незалежної держави. У 2014 році все було так несподівано, що ті, хто міг перешкодити, перебували в розгубленості. Чи не знали, як відповідати. Тепер все по-іншому. І відповідь може бути дуже жорсткою. А тому вирішення питання водопостачання Криму таким чином — незрівнянно з витратами, які понесе РФ", — зазначає політолог.

Він також нагадує, що в системі цінностей російської влади люди ніколи не були пріоритетом.

"Ніхто не обіцяв, що буде просто, — приблизно така відповідь всім кримчанам з Кремля на їхні проблеми. До того ж, споживання води восени-взимку менше, ніж влітку. І опади незабаром, думаю, підуть. Тому не бачу підстав для відкритої агресії РФ проти материкової України. Принаймні, зараз, — уточнює Андрій Окара. — Але будуть спроби пробити тему через керівництво України. Також росіяни будуть намагатися впливати в Україні на громадську думку, на депутатів, на членів уряду. І, звичайно, підключати європейське лобі".

Нагадаємо, Україна влучно потролила Росію в Twitter через Крим.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини