Головна Статті Політика зовнішня політика Полюби російський світ: чому Угорщина прогнулась під Росію
commentss Cтатті Всі новини

Полюби російський світ: чому Угорщина прогнулась під Росію

Результати недавнього соціологічного опитування показали, що угорці повністю підтримують Росію у війні з Україною

12 вересня 2022, 08:05 comments4097
Поділіться публікацією:
















З початку російського вторгнення, у політичному та експертному середовищі України найчастіше спливає тема військової загрози з боку сусідньої Білорусі, мабуть, єдиного військово-політичного союзника Кремля. Режим Олександра Лукашенка не єдиний складний сусід, який своїми діями чи бездіяльністю завдає шкоди Україні. Днями у мережі з'явилися результати опитування аналітичного центру Századvég щодо ставлення громадян Угорщини до російсько-української війни. Як виявилося, 81% респондентів виступають проти постачання зброї країнами-членами ЄС в Україну та запровадження заборони на в'їзд росіян. Понад 70% учасників опитування не підтримують заборону на імпорт російської нафти, природного газу, вугілля, палива для атомних електростанцій, програму навчання українських військових до ЄС. В опитуванні брала участь тисяча угорців.

Полюби російський світ: чому Угорщина прогнулась під Росію

Співробітництво Угорщини та Росії

Зріз громадської думки підкріплює липневі заяви прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана про те, що стратегія НАТО щодо постачання України зброї нібито не виправдала себе, оскільки українці, на його думку, не зможуть перемогти росіян, а через санкції зросли ціни на енергоносії. В якості альтернативи, Орбан запропонував досягти миру шляхом укладення договору про гарантії у сфері безпеки між Росією та США. Риторика угорського прем'єра розходиться із реальним станом справ на фронті, включаючи звільнення ЗСУ Балаклії від російських окупантів та прорив першої лінії оборони противника у Херсонській області. Коментарі розбиралися, з якого дива угорці, які історично постраждали від росіян не менше, ніж українці, фактично прийняли бік Росії в кровопролитному збройному конфлікті біля своїх кордонів і зіпсували відносини з партнерами з ЄС та НАТО.

  Чи люблять угорці Росію

Результати опитування Századvég – це нонсенс, оскільки історично, угорці та росіяни ніколи не були союзниками і традиційно перебували по різні боки барикад. У роки Першої Світової війни угорці служили у збройних силах Австро-Угорщини та боролися з армією Російської імперії. Наприклад, під час битви при Ліманової у грудні 1914 року було повністю знищено 15-ту російську піхотну дивізію під час наступу австро-угорських і німецьких військ. У роки Другої Світової війни Угорське королівство під керівництвом регента Міклоша Хорті було сателітом Третього Рейху та брало участь у бойових діях на території СРСР. З жителями "російських селищ" угорські окупанти не церемонилися, а про їхні військові злочини досі люблять посмакувати російські блогери.

Полюби російський світ: чому Угорщина прогнулась під Росію - фото 2

Знищення громадянської інфраструктури, вбивства цивільного населення, сексуальне насильство, знущання з військовополонених – все, що сьогодні творять російські окупанти в Україні, угорці влаштовували у Чорнозем'ї та Середній Смузі Росії в роки Другої Світової війни. У 1941-1942 роках угорці вбили до 30 тис. осіб біля СРСР. Зокрема, у травні 1942 року угорські військові живцем спалили жителів Сівського району Брянської області Сидора та Олексія Мазеркових, а в липні 1942 року змусили Василя Пашкова, Пахома Польникова та Григорія Пашкова із села Польникове Білгородської області вирити собі могилу перед тим, як померти.

Полюби російський світ: чому Угорщина прогнулась під Росію - фото 3

Винятком можна вважати лише період холодної війни, коли Будапешт був формальним сателітом Москви в Організації Варшавського Договору. Втім, особливою підкоренням угорці не відрізнялися. Угорське суспільство болісно перенесло примусову колективізацію, націоналізацію, політичні репресії соратника Сталіна – голови Угорської партії трудящих Матьяша Ракоші. Близько 400 тис. угорців опинилися у місцях позбавлення волі на важких та брудних роботах.

 

Угорська революція 1956 року

Незважаючи на відставку Ракоші, народний гнів вилився у 50-тисячне збройне повстання проти соціалістичного ладу у жовтні-листопаді 1956 року, яке підтримав голова Радміну Угорської народної республіки Імре Надь. Угорці чинили запеклий опір радянським військам, втрати яких становили 7 тис. осіб. Щоб повернути до влади своїх ставлеників і придушити спробу Угорщини вийти з соцтабору, радянському командуванню довелося ввести в країну 3 тис. танків, артобстрілу Будапешт і влаштувати криваве побоїще на вулицях міста. За час повстання загинули 25 тис. угорців, понад 200 тис. людей втекли з країни.

Полюби російський світ: чому Угорщина прогнулась під Росію - фото 4

Навряд чи можна забути біль, який угорцям завдала Москва у 1956 році, як не вибачать російські злочини угорських військових початку 40-х. Принаймні на зорі своєї політичної кар'єри Віктор Орбан пригадав Кремлю про його злочини без терміну давності. У червні 1989 року на церемонії перепоховання Імре Надя засновник партії Фідес закликав провести в Угорщині вільні вибори, а радянські війська залишити країну. У березні 2022 року партія "Фідес" організувала марш миру в Будапешті, в якому взяли участь щонайменше півмільйона людей. Такий відгук в угорському суспільстві пов'язаний з тим, що вторгнення Росії в Україну асоціюється у угорців із подіями 1956 року, коли постраждали їхні батьки та діди. Ні про яку симпатію угорців до Москви не може бути й мови, тому що їхні цінності суперечать політиці Путіна – затятого прихильника збереження СРСР.

Полюби російський світ: чому Угорщина прогнулась під Росію - фото 5


Як угорці продалися Росії

Однак, як виявилося, угорці настільки люблять гроші, що заради них готові заплющити очі на образи минулих років і керуватися винятково холодним розрахунком. Про це якраз і свідчать результати опитування Századvég. Відомий своєю лояльністю партії "Фідес" директор Századvég, політолог Золтан Кізеллі пояснив, що Угорщина не збирається залишати ЄС чи НАТО і завжди була частиною західної цивілізації, але при цьому не припинятиме займатися бізнесом з Росією та іншими країнами БРІКС (Бразилія, Росія, Індія, Китай, ПАР). Політолог упевнений, що Росія сьогодні не загрожує безпеці Угорщини, а самі угорці більше не хочуть воювати з росіянами після поразок у кількох збройних конфліктах. Будапешту економічно вигідно працювати з Москвою, і цьому заважає війна в Україні та антиросійські санкції.

Угорщина на 85% залежить від постачання природного газу з Росії та скорочення залежності від російських енергоносіїв не входить до планів угорського уряду. Минулого року Угорщина уклала з "Газпромом" контракт терміном на 15 років на постачання 4,5 млрд. кубометрів природного газу на рік за ціною до 300 доларів за тисячу кубометрів. За словами президента РФ Володимира Путіна, Угорщина купує російський газ за довгостроковим контрактом з "Газпромом" у п'ять разів дешевше за ринкові ціни в Європі.

У серпні 2022 року держсекретар МЗС Угорщини Тамаш Менцзер анонсував плани закупити у російської компанії "Газпром" додатково 700 млн. кубометрів природного газу перед опалювальним сезоном. Угорська влада не хоче шукати більш дорогі альтернативи російським енергоносіям. Наприкінці серпня ціни на природний газ у Європі перевищили 3000 доларів за тисячу кубометрів через те, що РФ призупинила використання газопроводу "Північний потік-1". Окрім газу Угорщина купує у Росії ядерне паливо та нафту (65% поставок).

Розрив із Росією завадить планам уряду Орбана у сфері ядерної енергетики. Так уже склалося, що ядерна енергетика Угорщини ґрунтується на радянських технологіях. 1982 року радянські фахівці збудували єдину в країні АЕС "Пакш-1", яка виробляє 50% електроенергії в Угорщині. У серпні 2022 року угорська влада видала "Росатому" дозвіл на будівництво двох нових енергоблоків (АЕС "Пакш-2").


Плани будівництва АЕС "Пакш-2"

Угорський середній та малий бізнес не бажає через санкції втрачати джерело доходу, яке приносять російські громадяни. За даними Асоціації туроператорів Росії, якщо росіяни не зможуть відвідувати Угорщину, то туристичний потік до країни скоротиться на 10-15%. Як правило, на туристах наживаються готельний бізнес, кафе та ресторани, спортзали, нічні клуби, кінотеатри, торговельні мережі та багато інших закладів сфери послуг.

На росіянах тримається ринок нерухомості Угорщини. Вони охоче купують будинки та квартири у Будапешті та курортних містах. У 2014 році росіяни придбали в Угорщині 600 із 1800 квартир, проданих іноземним громадянам. Директор агентства Capital Real Estate Budapest Золтан Семеш повідомив, що половина покупців нерухомості у Будапешті є росіянами чи українцями.

Російські громадяни примудряються навіть робити внесок у розвиток угорської порноіндустрії. За інформацією блогера Анжеліки Петрищевої, громадяни РФ приїжджають до Угорщини на зйомки у фільмах, оскільки порнографія у Росії заборонена. В основному вони поселяються в Будапешті як порноактриса Ада Махачова з Дагестану, що викликає ненависть і зневагу у своїх одноплемінників. Щоб не говорили в консервативній партії "Фідес" про важливість сімейних цінностей, католицьку церкву, за Будапештом закріпилася репутація європейської столиці порно, а за неофіційною інформацією цей бізнес становить 1% ВВП Угорщини. І все це не без участі росіян.

Полюби російський світ: чому Угорщина прогнулась під Росію - фото 6


Чому Орбану вигідно ворогувати з Україною

Результати опитування Századvég є прямим наслідком антиукраїнських настроїв, які насаджує партія "Фідес" в угорському суспільстві. Орбан під копірку запозичив досвід російських пропагандистів, які стверджують, що українці поголовно є нацистами, які утискують у правах російськомовне населення. Задовго до вторгнення Росії в Україну режим Орбана послідовно демонізував українців та звинувачував нас у порушенні мовних прав угорців Закарпаття.

Етнічні угорці мешкають в Україні, Румунії, Сербії, Словаччині. Завдяки наданню їм угорського громадянства, виділенню різних грантів із держбюджету Віктор Орбан знайшов нових прихильників для партії "Фідес" за кордоном. Партія Орбана вже понад 10 років поспіль перемагає на парламентських виборах за рахунок голосів угорців, які мешкають у сусідніх державах.

Щоб виправдати в очах угорських обивателів сенс такої благодійності для мешканців українського Закарпаття, режим Орбана не втрачає нагоди звинуватити владу України в позбавленні угорської меншини права вчитися рідною мовою. Хоча Угорщина порушує законодавство України, роздаючи жителям Закарпаття угорські паспорти, оскільки у нас не дозволено подвійне громадянство. До того ж це абсолютно нормально вивчати державну мову країни, громадянином якої ти є.

Режим Орбана має монопольно впливає на думку угорського суспільства. Як і в Росії, в Угорщині обмежена свобода ЗМІ. Соратники Орбана скупили найбільші медіахолдинги, а уряд видавлює із країни закордонний медіабізнес та неурядові організації, навчальні заклади, такі як Центрально-Європейський університет Джорджа Сороса. Достовірність опитування аналітичного центру Századvég, який виконує замовлення міністерства національного розвитку Угорщини, викликає сумнів.

Що спільного між Орбаном та Путіним

Україна одночасно виявилася об'єктом нападок та дискримінації з боку Росії та Угорщини тому, що політичні режими та суспільства цих країн придушені комплексами великодержавного шовінізму та обложеної фортеці. Орбан та Путін годують своїх громадян байками про зовнішніх ворогів, що загрожують державності чи національній ідентичності, серед яких знайшлося місце Україні. 

Існує версія, що Віктор Орбан уже давно працює на Кремль. За інформацією колишнього співробітника Управління національної безпеки Угорщини Ференца Катрейна, відколи Орбан став прем'єр-міністром Угорщини у 2010 році, угорській контррозвідці заборонили протидіяти діяльності російських спецслужб. Катрейн вважає, що російські розвідники пустили щупальця до всіх сфер угорського суспільства. Зокрема, ГРУ збирає інформацію про збройні сили та НАТО, підтримувала зв'язки з неонацистською організацією "Угорський національний фронт". Колишній контррозвідник оцінює російську загрозу в Європі на дуже високому рівні, що суперечить погляду провладного директора Századvég.

Думка Катрейна має право існування. Віктор Орбан всіляко сприяє розколу єдності в ЄС та НАТО з українського питання, ставлячи під сумнів доцільність антиросійських санкцій, постачання зброї українським військовим та євроатлантичну інтеграцію України. Сучасна Угорщина подає поганий приклад іншим європейським країнам, даючи зрозуміти, що можна заплющити очі на військові злочини Росії в Україні заради власних шкурних інтересів та діяти з позиції "моя хата з краю, нічого не бачу не знаю" у питаннях європейської безпеки, незважаючи на явну російську загрозу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Тап

18 вересня 2022, 13:36

http://greenelefant.tk/ тут посилання куди йти кораблю

Сергій

16 вересня 2022, 07:52

Яблуко від яблуні

000

12 вересня 2022, 09:07

Хочешь заняться сексом уже сегодня, без проституток, подарков, свиданий, если да то тебе сюда ---- https://4.fo/4pok


Новини