Головна Новини Політика зовнішня політика План дій щодо Донбасу: чи можуть пропозиції України і Росії наблизити реінтеграцію
commentss НОВИНИ Всі новини

План дій щодо Донбасу: чи можуть пропозиції України і Росії наблизити реінтеграцію

Експерти розповіли про ризики, які бачать у «Плані дій» щодо Донбасу

9 листопада 2020, 14:21
Поділіться публікацією:

На засіданні мінської Тристоронньої контактної групи (ТКГ) з врегулювання конфлікту на Донбасі 10 листопада будуть обговорювати український і російський "План дій". Які шанси на розморожування переговорів і початок дієвих кроків із реінтеграції? Які ризики? Експерти дали відповідь "Коментарям".

План дій щодо Донбасу: чи можуть пропозиції України і Росії наблизити реінтеграцію

"В української делегації та керівництва країни відсутня скільки-небудь виразна стратегія"

Керівник проектів в Центр досліджень проблем громадянського суспільства, аналітик Марія Кучеренко впевнена: погляди України та РФ на дорожню карту реалізації Мінських угод не мають точок дотику.

"Основним каменем спотикання, як і було заявлено главами двох держав раніше, є питання передачі державного кордону під український контроль, — зазначає аналітик. — У плані, представленому Росією від імені НВФ через "Страну.Юа", збереглася черговість, на якій наполягав Путін: спочатку вибори, потім передача контролю над державним кордоном. План, представлений у двох інтерв'ю керівників української делегації в ТКГ — Леоніда Кравчука і Олексія Резнікова — містить не тільки іншу послідовність кроків, пов'язаних з виборами і кордоном, але і акценти на інших складових. Для яких виставлені відверто нереалістичні дедлайни — набір величезної кількості нового персоналу в ОБСЄ до середини грудня, виведення іноземних військ до кінця року, вибори вже в березні наступного року".

Марія Кучеренко акцентує, що для проведення всіх цих заходів необхідний базовий елемент — закон про амністію. Їм буде передбачатися формування органу, що дозволяє встановити правду про дії тієї чи іншої особи, підозрюваної в колаборації.

"На сьогодні ми навіть не підійшли до серйозного обговорення амністії і кордонів допустимого на цьому напрямку, — говорить експерт. — Прийняти та роз'яснити суспільству цей закон в терміни, зазначені керівництвом української делегації в ТКГ, нереально. Не кажучи вже про те, щоб створити працюючий механізм розслідування колаборації. Однак вчора глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук в інтерв'ю ТАСС заявив, що закон про амністію буде прийнятий тільки після виборів в ОРДЛО. А в комісії, що займаються розслідуваннями, зможуть увійти представники місцевої влади".

Такі заяви, на думку Марії Кучеренко, демонструють відірваність всіх цих планів не тільки від реалій війни, але і від цілей, які ми повинні ставити перед собою для безпечної реінтеграції.

"Адже якщо проводити вибори до того, як ми здійснимо перевірки і детальне розслідування колаборації, ми легалізували злочинців в якості "місцевої влади" та "звичайних громадян". Що дасть конфлікту піти вглиб суспільства, і буде впливати на всю нашу зовнішню і внутрішню політику ще довгі десятиліття, — попереджає аналітик. — Все це ще раз доводить, що в української делегації і керівництва країни відсутня скільки-небудь виразна стратегія. А без неї ніякі переговори в Мінську не мають сенсу, навіть в тому випадку, якщо процес якимось чином буде розблоковано (що представляється малоймовірним)".

"План Кравчука українська сторона висуває не для того, щоб його реалізувати"

Керівник аналітичного відділу Центру контент-аналізу Сергій Стуканов не вірить, що Російська Федерація піде на поступки в питанні Донбасу, і що план Кравчука буде можливо реалізувати.

"У пропонованому Україною плані чітко визначено, що вибори можуть відбутися після виведення російських військ і незаконних збройних формувань з ОРДЛО, а також після передачі Україні контролю над українсько-російським кордоном. Росія натомість хоче спочатку політичні рішення — закріплення в Конституції України особливого статусу Донбасу, проведення виборів (які легітимізують нинішніх ватажків бойовиків) та ін. Підстав вважати, що Росія змінить свою позицію — немає. Але... У мене є відчуття, що план Кравчука українська сторона висуває не для того, щоб його реалізувати", — зізнався Сергій Стуканов.

На його думку, в керівництві ТКГ давно розуміють, що Росія на поступки не піде. І шукає інші шляхи.

"Думаю, що Україна хоче внесення певних змін в послідовність пунктів Мінських угод, які нам не вигідні (зокрема, ті, які фіксують передачу контролю за кордоном після проведення виборів). Можливо, Україна хоче не тільки адаптації Мінських угод, але і переформатування майданчику (залучення Великобританії і США). Не дарма під час так званого опитування від президента людей питали про Будапештський меморандум, — підкреслює Сергій Стуканов. — Отже, план Кравчука грає тут іншу роль: його пропонують для того, щоб в останній раз чітко підтвердити деструктивну позицію Росії. Мовляв, ось є план — давайте виконувати. Не хочете виконувати? Окей, тоді ми виходимо з Мінських угод, які не працюють"

Аналітик вважає, що останнє інтерв'ю Кравчука російському агентству ТАСС свідчить саме про такий підхід.

"Він прямо сказав: якщо нас будуть водити за ніс, то треба закривати Мінський процес. Тому я прогнозую такий розвиток подій: Україна пропонує план, Росія відмовляється його виконувати, Україна незабаром переходить до плану Б і намагається тим або іншим способом змінити Мінські угоди. Інше питання — чи буде це можливо", — підсумовує експерт.

Нагадаємо, Кулеба назвав чотири умови виборів на Донбасі.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини