Головна Статті Політика зовнішня політика Голодомор Путіна: чого добивається Росія зривом постачання зерна з України
commentss Cтатті Всі новини

Голодомор Путіна: чого добивається Росія зривом постачання зерна з України

Держсекретар США Ентоні Блінкен назвав безстрокове призупинення участі Росії в Чорноморській зерновій угоді спробою використати продовольство як зброю

31 жовтня 2022, 02:55
Поділіться публікацією:

Зрив поставок зерна спричинить зростання світових цін на продукти, посилення продовольчої та гуманітарної кризи у світі, від чого найбільше постраждають країни з низьким і середнім рівнем доходу. Росія влаштувала блокаду морських портів України, через що українські аграрії та виробники мінеральних добрив втратили основний канал збуту своєї продукції на зовнішні ринки, а ціни на зерно пішли вгору. У липні 2022 року РФ та Україна досягли домовленості про безпечне відвантаження зерна з портів Чорноморськ, Південний та Одеса до третіх країн за посередництва Туреччини та ООН.

Голодомор Путіна: чого добивається Росія зривом постачання зерна з України

Росія блокуватиме зернову угоду

Однак РФ призупинила участь в угоді, звинувачуючи Україну в нещодавній атаці дронів на кораблі Чорноморського флоту в Севастополі за підтримки "британських фахівців". Провокація Росії має історичний підтекст. Москва зриває відвантаження зерна в портах України напередодні 90-ї річниці Голодомору – штучно спровокованого сталінським режимом голоду, який забрав життя від 4 до 10,5 млн жителів УРСР у 1932-1933 роках. Коментарі розбиралися, навіщо президент РФ Володимир Путін посилює світову продовольчу кризу і які наслідки чекають на РФ.

Чого добивається Путін блокадою зернового коридору

Путинський режим намагається змором домогтися, щоб Україна припинила наступ і пішла на вигідний для Росії мир. Москва зацікавлена зірвати заплановані Америкою та Європою постачання зброї для ЗСУ та будь-яку іншу військову допомогу, змусити НАТО, Китай, Туреччину та ООН натиснути на команду президента Володимира Зеленського погодитись на мирні переговори.

Російська влада не знає, як вийти з політичного глухого кута, в який самі себе загнали. Дев'ять місяців війни з Україною, наслідки санкцій та міжнародна ізоляція виснажили Росію. У Кремлі розуміють, що окупувати всю Україну, як вони хотіли в лютому, вже не вийде, а від мобілізованих росіян немає сенсу і змінити ситуацію на фронті з іржавими автоматами і старими танками вони не зможуть. Визволення українськими військовими Херсона означатиме для РФ втрату сухопутного мосту до Криму. Звільнення ЗСУ міст на Донбасі завдасть удару по іміджу "Єдиної Росії" та Путіна, який спочатку ставив за мету спеціальної військової операції "захистити" сепаратистські утворення ДНР та ЛНР.

В інтересах Москви якнайшвидше завершити війну в Україні, оскільки з кожним місяцем вести бойові дії стає все складніше і витратніше. Коли у грудні 2022 року набуде чинності нафтове ембарго ЄС щодо російської нафти, то грошей на війну в Україні стане ще менше. Військова промисловість Росії залежить від західних мікросхем, напівпровідників та мікрочіпів та в умовах санкцій їх вкрай складно придбати.

Через технологічний голод Росія вже розбирає на запчастини пральні машини та іншу побутову й комерційну техніку. За інформацією голови голландської військової розвідки MIVD Яна Свілленса, росіяни відкрили в Нідерландах велику кількість фірм, через які постачають до РФ електроніку в обхід санкцій. Як правило, пральні машини завозять до Вірменії чи Казахстану, а потім доставляють до Росії запчастини для виробництва зброї. За даними аналітиків британського аналітичного центру RUSI Джеймса Бірна та Гері Сомервілья, застосовувані в бойових діях в Україні російські ракети 9М727 для ОТРК "Іскандер", Х-101, 9М549 для РСЗВ "Торнадо-С", безпілотники "Ор Акведук" містять компоненти та електроніку виробництва американських, швейцарських, японських та південнокорейських компаній.

Прийнятний результат української авантюри для Путіна, який дозволить йому "зберегти обличчя" – присвоїти як "втішний приз" за програну війну захоплені території Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької області, які нещодавно формально включили до складу РФ за аналогією з Кримом у 2014 році. .

У чому сенс морської блокади України з боку Росії

Руйнування громадянської інфраструктури та електростанцій за допомогою систематичних ракетних ударів та іранських безпілотників не вплинули на зговірливість Києва. Не справили враження на Україну та НАТО загрози застосування ядерної зброї. Ніхто не повірив у брехню міністра оборони РФ Сергія Шойгу про створення в Україні "брудної бомби" із радіоактивних відходів. Тому, подібно до свого радянського кумира Сталіна, російський президент вирішив перетворити голод на свою зброю. Російські військові вже знищили 15% зерносховищ на території України та вивезли з окупованих територій півмільйона тонн зерна.

Російська влада вважає, що, відновивши морську блокаду Одеси, Чорноморська і Південного, вони зможуть спровокувати скорочення поставок зерна на міжнародні ринки, домогтися закономірного підвищення цін на хліб, олію і тим самим ополчити проти України більшу частину міжнародного співтовариства. Виходячи з логіки росіян, міжнародне співтовариство вимагатиме від України вдатися до поступок РФ заради врегулювання кризи.

За даними Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, у березні 2022 року індекс цін на продовольство досяг 159,3 пунктів – максимального значення з 1990 року. Особливо сильно подорожчало продовольство в Лівані, Зімбабве та Туреччині під час першої блокади українських портів. До російського вторгнення Україна була одним із найбільших експортерів зернових культур і постачала на зовнішні ринки не менше 45 млн. тонн зерна на рік. За час дії Чорноморської зернової угоди комерційні судна вивезли з портів України понад 9,3 млн. тонн зерна.

Які наслідки чекають на Росію за впровадження зернової блокади

Призупинення участі у Чорноморській зерновій угоді – це черговий прорахунок Путіна. Проти Росії ополчатимуться навіть ті країни, які досі підтримують із нею партнерські відносини та утримуються від участі у політиці санкцій. Найбільшими одержувачами українського зерна в період дії Чорноморської зернової угоди були Туреччина, Китай, Єгипет, якщо не брати до уваги європейські країни. Близько 25% зерна з українських портів відправилося в країни, що страждають від нестачі продовольства, з низьким рівнем доходу.

Путін продемонстрував усьому світу, що його слова розходяться з діями, а Росія становить глобальну загрозу. Буквально днями на полях дискусійного клубу "Валдай" президент РФ звинуватив Захід у придушенні та утиску країн, що розвиваються, виступають за багатополярний світ, у нав'язуванні своїх правил гри в міжнародних відносинах і обрушився з критикою "деградуючої" ліберальної ідеології. Як виявилося, заради своїх імперських амбіцій, прагнення розширення життєвого простору та бажання витіснити українських конкурентів із закордонних ринків зерна російська влада готова заморити голодом півсвіту і не зупиняться ні перед чим.

На Росію чекає доля Північної Кореї, яка знаходиться в міжнародній ізоляції, відрізана від передових технологій і не може здійснювати повноцінну зовнішньоекономічну діяльність. Росія — держава-ізгой, що випала із системи міжнародного права, що діє терористичними та злочинними методами і з нею вже ні про що не можна домовитися. Подібно до сомалійських піратів РФ створює перешкоду життєво важливим морським комунікаціям і це суперечить нормам міжнародного морського права.

ЄС закликав РФ повернутися до участі у Чорноморській зерновій угоді. Навряд чи цю проблему вдасться врегулювати дипломатичним шляхом або змусити Кремль відступити за допомогою нових санкцій. Оскільки позиція РФ загрожує глобальними негативними економічними наслідками, можливо керівництву України країнам-членам НАТО варто подумати про силове вирішення проблеми.

Як варіант, організувати супровід зафрахтованих ООН комерційних судів з використанням есмінців, фрегатів та протичовнових кораблів країн-членів НАТО на випадок, якщо російські кораблі та підводні човни створять перешкоду конвою. Ні про який акт агресії НАТО проти РФ у цьому випадку не може бути й мови, оскільки Україна є суверенною державою, а її територіальні води не є російською власністю.

Чи є Чорноморський флот загрозою НАТО? Зважаючи на все, з огляду на досвід знищення українськими військовими ракетного крейсера "Москва" американською ракетою "Гарпун" у квітні 2022 року. Росія не в силах протистояти Україні та блоку НАТО і тому вже давно настав час жорсткіших дій.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини