Головна Статті Політика внутрішня політика Умєров розглядає Наєва на посаду заступника міністра: чому та які ризики
commentss Cтатті Всі новини

Умєров розглядає Наєва на посаду заступника міністра: чому та які ризики

Командувач Об’єднаних Сил Сергій Наєв може стати новим заступником міністра оборони Умєрова. Які ризики такого призначення.

28 вересня 2023, 12:57
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:








18 вересня Кабмін звільнив усіх заступників міністра оборони України. Відтоді увага суспільства прикута до нового міністра Рустема Умєрова, який просто зараз формує команду під себе. NV з посиланням на топ-чиновника в Уряді повідомило, що серед ймовірних кандидатів — командуючий об’єднаних сил ЗСУ Сергій Наєв.

Умєров розглядає Наєва на посаду заступника міністра: чому та які ризики

Ризики призначення Сергія Наєва заступником міністра оборони. Фото: РБК

З одного боку, це мало б задовольнити запит суспільства, яке хоче бачити у керівництві держави кадрових військових. З іншого боку існують певні ризики щодо зовнішнього впливу на генерала Наєва. 

Невдала оборона півдня

24 лютого 2022 року окупаційна армія почала вторгнення на материкову Україну, зокрема з боку тимчасово окупованого Криму. Лівобережжя Херсонщини, частина Запорізької області і південь Донецької були окуповані протягом лічених днів.

У Державному бюро розслідувань вважають: причина криється не лише у російських силах, які на той момент суттєво переважали українські. Відкрито і розслідується кримінальне провадження за статтею про державну зраду і недбале ставлення до військової служби.

За даними УП, головними фігурантами цієї справи можуть бути генерал-лейтенант Наєв, який на той момент був командувачем Об'єднаних сил,  і генерал-майор Андрій Соколов, що командував управлінням військ "Південь".

В інтерв’ю УП Соколов розповів, що сил для оборони півдня було критично недостатньо. І він докладав про це своєму керівництву — генералу Наєву. Однак виправити ситуацію ніхто не зміг. Сумнозвісні мости на Чонгарі просто не встигли підірвати, адже робити це треба було до того, як росіяни взяли їх під вогневий контроль. У підсумку південний напрямок, з якого задовго до початку і очікували наступ, виявився "голим": загинули військовослужбовці і цивільні, сотні тисяч людей опинились у російській окупації.

Чи були шанси захистити південь і чи мала місце службова недбалість або навіть державна зрада, має встановити слідство. BBC з посиланням на джерела повідомило, що слідчі вже допитали цілий список генералів та представників військового командування. Серед них – Сергій Наєв. Адже саме він відповідав за належну організацію оборони від потенційного вторгнення РФ з боку Криму.

Брат-колаборант в окупованому Криму

З окупованим півостровом Наєва пов’язують не тільки перші дні великої війни. У Криму мешкає його молодший брат Максим Наєв.

Проживати на окупованій території і навіть отримати паспорт держави-окупанта не є злочином відповідно до законодавства України. Однак добровільне працевлаштування в окупаційні органи влади та сприяння державі-агресору у встановленні своєї "юрисдикції" над захопленою територією цілком підпадає під статтю 111-1 Кримінального кодексу України — колабораційна діяльність.

Відомо, що принаймні у 2015-2017 роках Максим Наєв працював керівником групи організації та обліку інвестування окупаційного Пенсійного фонду у Криму. На цьому відео він у студії пропагандистської ТРК "Крим" розповідає про російські пенсії і вітає жінок з 8 березня.

Умєров розглядає Наєва на посаду заступника міністра: чому та які ризики - фото 2

Максим Наєв в ефірі пропагандистського каналу "Крим" 

У 2021 році пропагандистські ЗМІ називали Максима Наєва керівником відділу Пенсійного фонду Росії у Криму. Повідомлялось також, що він працював у кримському відділенні "Пошта Росії". 

Як писав Главком, до окупації Криму Росією у 2014 році Максим Наєв працював у державному "Ощадбанку". Після анексії він не виїхав в Україну. 23 липня 2014 року він нібито публічно звертався до окупаційної влади з проханням "працевлаштувати" колишніх працівників кримського "Ощадбанку". 

Генерал Наєв від молодшого брата ніколи не відхрещувався. У 2018 році він розповідав, що підтримує з ним зв’язок, іноді телефонує, щоб привітати зі святами. Сергій Наєв підкреслив, що професійна діяльність брата його ні до чого не зобов'язує і не обтяжує.

Попри загально відомі факти співпраці з ворогом, Максим Наєв не має підозри від українських правоохоронних органів. Оскільки він перебуває на окупованій території, національне законодавство дозволяє заочно притягнути його до кримінальної відповідальності. З невідомих причин, цього досі не було зроблено.

Нагадаємо, що командувач Об’єднаних Сил ЗС України Сергій Наєв брав участь у боях 2014 року за Донецький аеропорт. Саме за захист українських територій слідчий комітет РФ порушив проти Наєва кримінальну справу, де звинувачує українського генерала за "злочинні накази". Президент України Володимир Зеленський у квітні 2022 року нагородив генерал-лейтенанта званням "Герой України". Також Наєв має Орден Богдана Хмельницького III ст. за вагомий особистий внесок у зміцнення обороноздатності Української держави, медаль "За військову службу Україні" та медаль "Захиснику Вітчизни". А видання НВ за підсумками того ж року включило його до списку 25 найвпливовіших українських військових. 



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини