Головна Статті Політика внутрішня політика «Соціальний альпінізм» замість «соціального ліфта»: чому ідея Зеленського не спрацювала
commentss Cтатті Всі новини

«Соціальний альпінізм» замість «соціального ліфта»: чому ідея Зеленського не спрацювала

Проект Lift, який повинен був дозволити новим людям прийти в політику і втілити нові ідеї в управлінні державою, був запущений ще в травні 2019 року, але, як завжди в нашій країні, щось пішло не так

9 лютого 2021, 19:07 comments1058
Поділіться публікацією:

Через півтора року після оголошення команди президента Володимира Зеленського про те, що соціальний ліфт в Україні відкритий, можна констатувати, що він все ж або не працює, або працює не так, як ми собі це уявляли. Чому ідея так і не була реалізована? Чи можна списати затримку на коронавірус або є інші причини? А може бути ліфт працює, просто нам "знизу" це не дуже добре помітно? Ці та інші питання "Коментарі" обговорили разом з економістами.

«Соціальний альпінізм» замість «соціального ліфта»: чому ідея Зеленського не спрацювала

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Треба почекати

На думку аналітика "Центру біржових технологій" Максима Орищака, для будь-яких змін потрібен час.

"Для реформ всередині країни термін в один-два роки може бути недостатнім періодом для вирішення тих чи інших питань, — говорить експерт. — Крім того, потрібно розуміти, що внутрішні учасники можуть бути частиною протистояння — наприклад, департаменти з різних причин не хочуть давати якісну оцінку проекту, підтвердити наявність проблеми або визнати зручність проекту для системи в цілому. Тому щоб процеси рухалися, потрібно пильну увагу громадськості. Можливо, для цього варто навіть опублікувати список ідей і проектів ".

При цьому, продовжує Орищак, потрібно розуміти, що ініціативи — це далеко не рецепти вирішення проблем. Статистика по сайту говорить про те, що надіслали 4109 ідей і тисячі шістсот тридцять два проекту, які можуть зробити державні послуги зручними та зрозумілими. Але ж не завжди потрібно придумувати щось нове — часом можна запозичувати ідеї у інших країн. Але в будь-якому випадку для впровадження знадобиться затвердження проекту на державному рівні, згода департаментів впроваджувати зміни, якісні виконавці і якісний керівник проекту по впровадженню змін. І в нашій країні серйозна заминка може статися на будь-якому з цих рівнів. Уряд не має часу на проекти по зручності, так як є інші більш важливі завдання: ситуація з коронавірусів, пошуки зовнішніх кредиторів, виконання вимог МВФ і т.д. Департаменти можуть гальмувати процеси, не бажаючи змінювати щось з різних причин. Виконавці можуть бути взяті "подешевше", що створює ризик невиконання поставлених завдань. А керівників в нашій країні прийнято брати по знайомству, а не за знаннями і досвідом.

Так що, підсумував експерт, сам по собі проект важливий і потрібний. Залишилося тільки дочекатися, коли це питання стане важливим і потрібним для уряду, і тоді процеси будуть рухатися швидше.

Сплутали Божий дар з яєчнею

З тим, що для змін потрібен час, не посперечаєшся. Але справа в тому, що соціальний ліфт за версією Зеленського виглядає зовсім не так, як ми собі уявляли раніше. І в той час як "старовіри" під соціальним ліфтом розуміють зростання в соціальній ієрархії, у Зеленського, як уже говорилося вище, вирішили таким чином зібрати інноваційні ідеї та розробки. Сайт донині повідомляє, що "ліфт відкритий" і пропонує "розповісти про себе" і "поділитися готовим продуктом".

Аналітик Олексій Кущ констатує: у нас, як завжди, переплутали Божий дар з яєчнею. Мало того, що не бачать різниці між різними моделями, так ще й не використовують працюють ідеї, а імітують видимість діяльності.

"Біда України в тому, що чиновники беруть західні моделі, які спрацювали в західних же умовах і, навіть не намагаючись адаптувати їх під українську реальність, використовують як димову завісу для гучного медіа-ефекту, — пояснив експерт в бесіді з" Коментарями ". — це не клонування, що не компіляція і навіть не політична епігонство, а просто імітація моделі ".

За словами Олексія Куща, у Зеленського підмінили модель соціального ліфта моделлю вікіноміка — використання в своїх бізнес-технологіях для досягнення комерційного успіху принципів масового співробітництва та ідеології відкритого коду. Ідея полягає в тому, щоб під час вирішення певної проблеми підключити всіх, у кого є ідеї — тобто використовувати потенціал натовпу. При цьому ті, чиї ідеї спрацюють, отримають винагороду.

"Запропонувавши кожному висловлювати свої пропозиції, у Зеленського спробували переробити вікіноміка в" вікіполітіку ", але в даному випадку спочатку закралася системна помилка, — пояснює Кущ. — Автори ідеї, мабуть, розраховували, що їх завалять різними геніальними ідеями, але це так не працює . Для початку потрібно було позначити проблему (наприклад, комунальні тарифи), щоб усі писали по конкретній темі, а не навалювали величезна кількість різношерстих пропозицій з приводу і без. Адже системних фільтрів, які могли б працювати з такими величезними масивами інформації просто не існує, і таким непрофесійним підходом всю ідею вікіноміка фактично помножили на нуль, створивши абсолютно неробочий інструмент ".

Хоча, додав експерт, справедливості заради треба сказати, що де в чому ідея все ж спрацювала. Спочатку вона була частиною передвиборної стратегії: Зеленський йшов як народний кандидат і йому був потрібен "народний проект". Так що це завдання було виконане.

Замість ліфта — катапульта

Що стосується соціального ліфта "по-українськи", то, каже Олексій Кущ, у нас це скоріше соціальна катапульта. У владу "закидають" кілька випадкових, нерідко досить одіозних людей, які є прикриттям для входу сотень тих, хто дійсно потрібен.

"Реальний соціальний ліфт передбачає, що людина вирощується з низових партійних осередків і проходить весь партійний, а потім і" державний "шлях, — пояснює експерт. — Класичний приклад роботи соціального ліфта — це 40-й президент США Рональд Рейган. Другорядний актор зайнявся профспілкової діяльністю, потім захопився політикою, став губернатором Каліфорнії і в кінці кінців переміг на президентських виборах в США. у нас же відбувається закид "нових облич", які на перевірку виявляються не новими, а просто невідомими широкому колу. насправді всі ці "нові особи "- це другий-третій ешелон клептократичних груп впливу".

А може винен коронавірус

Коронавірус, як відомо, вніс розбрат і хитання в багато сфер нашого життя.

Економіст Владислав Банків вважає, що саме тут коронавірус все ж ні до чого, а модель соціального ліфта не працює, оскільки держапарат тотально корумпований, процвітає непотизм і продаж "хлібних" посад.

"На коронавірус можна списати тільки небувалу ескалацію жадібності чиновників, пов'язану з новою можливістю розпилу бюджетних грошей: чого варто вибух росту закупівель МОЗ в грудні або, скажімо, грандіозний розпил на дорогах, — зазначає Банків. — Думаю, що це навряд чи коли-небудь заробить, тим більше, в нашій країні. Всі ці "ліфти", як і вся передвиборна програма Зе-команди, — звичайна демагогія, покликана мобілізувати голоси виборців. Це марна затія, оскільки держава в особі чиновників зацікавлене у розвитку суспільства, а в посилення контролю та обмеження громадянських свобод, щоб з меншими зусиллями збирати свою ренту ".

Вся справа в корупції

Треба сказати, що експерти довго винних у затримках з роботою "ліфта" хто не шукає і практично одностайно прийшли до висновку: в усьому винна корупція.

"Можна скільки завгодно засновувати проекти, малювати гарні сайти для запуску соціального ліфта, але він нікуди не поїде до тих пір, поки в Україні не відбудуться системні кардинальні і необхідні зрушення, зміни і реформи, — зазначив президент Інституту реформ і розвитку Києва Олександр Вовченко. — Давайте дивитися правді в очі: соціальні ліфти в Україні їздять тільки для наближеного кола чиновників, а для всіх інших існує хіба що соціальний альпінізм. Поки вся свита істеблішменту роз'їжджає в позолочених віп кабінках з одного кабінету в інший, вся суть соціального ліфта нівелюється, руйнуються цілі інститути, знецінюються принципи професіоналізму у багатьох сферах. А злети цілої армії некомпетентних осіб затуманюють перспективи розвитку більшості українців ".

На думку Вовченко, владі варто спуститися на землю і, нарешті, побачити, що багато українців просто виснажені щоденною виживанням, так що сил на "скелелазіння" у них просто немає. Те, що склалася в країні, плачевна, можна побачити з цифр масового безробіття, трудової міграції, середньої зарплати і мінімальної пенсії в Україні. У нашій країні навіть взяти елементарну довідку стає на кшталт подвигу, про який можна написати цілу хрестоматію. А що вже говорити про відстоювання своїх інтересів і прав?

"У нас панує справжня епідемія відтоку українських мізків за кордон, — продовжує експерт. — У принципі у нас зруйновані інтелектуальна і соціальна інфраструктури, люди з професією і досвідом не можуть знайти роботу і прогодувати свою сім'ю. А одна з головних причин всієї цієї системи — тотальна корупція. І тільки її викорінення стане нашою рятівною "вакциною".

На думку Владислава Банкова, суспільству необхідно зосередитися на зменшенні ролі держави в повсякденному житті, розвивати нерегульований сектор економіки, і при цьому в мінімальному ступені взаємодіяти з корупціонерами, наділеними владними повноваженнями. Причому кооперуватися, об'єднуватися і взаємодіяти треба не тільки в моменти, коли не вистачає грошей на комуналку, але і при вирішенні рутинних завдань, заміщаючи функції вироджується держави.

Раніше "Коментарі" писали, що в 2019 році у Зеленського обіцяли, що LIFT змінить країну і дасть можливість умовним слюсарям і куховаркам з народу розповісти про своїх уявленнях та ідеях того, як облаштувати Україну і спробувати вирішити злободенні проблеми.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини