Головна Новини Політика внутрішня політика Поліцію озброюють електрошокерами: до чого готується влада
commentss НОВИНИ Всі новини

Поліцію озброюють електрошокерами: до чого готується влада

Україна наздоганяє просунутий світ в питаннях підтримки порядку, вважають експерти

12 листопада 2020, 09:24
Поділіться публікацією:

Український уряд схвалив розширення прав поліції по використанню електрошокера. Також силовикам виділяють солідні кошти з бюджету. Про можливі наслідки подібних тенденцій і про роль міністра МВС Арсена Авакова розповіли українські експерти.

Поліцію озброюють електрошокерами: до чого готується влада

Колишній працівник СБУ і консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки Іван Ступак позитивно сприйняв вкрай запізніле, на його думку, але все-таки новаторство від МВС щодо закупівлі електрошокових пристроїв контактного і контактно-дистанційної дії.

"Участь глави МВС в цьому питанні сприймаю як прагматизм і прогресивність, який повинен бути присутнім у держслужбовця будь-якого рівня. Це говорить про те, що Україна намагається наздогнати більш просунутий світ у сфері підтримання громадського порядку, — зазначає експерт. — Однією з проблем на шляху використання таких пристроїв, є ліквідація існуючого у нас в країні невігластва, яке гальмує прогрес і впровадження сучасних рішень".

За словами Івана Ступака, з 1994 року, поліція більш ніж сотні країн світу успішно використовує у своїй роботі пристрою контактно-дистанційної дії. Найвідоміші з них — вироби від фірми "Taser International", тепер уже "Axon".

"Довгий час, лінійка засобів примусу української поліції була вкрай мізерною в розмаїтті. Засоби впливу на порушників громадського порядку зводилися або до застосування гумового кийка або відразу до використання табельної вогнепальної зброї, — говорить експерт. — У процесі несення служби, у співробітників поліції щодня виникають нестандартні ситуації, коли використання гумового кийка ВЖЕ недостатньо, а підстав для застосування табельної зброї ЩЕ недостатньо. У цих випадках якраз і доречно використання електрошокової зброї несмертельної дії, яке дозволяє звести до мінімуму отримання каліцтв і летального результату при затриманні правопорушників".

Світова тенденція свідчить про те, що порушника громадського порядку потрібно затримати безпечно як для правоохоронця, так і для оточуючих. А чи не побити його або покалічити. Хоча, звичайно, потрібно відзначити, що це не завжди та не скрізь вдається зробити, визнає експерт.

"Зворотний бік медалі — досить висока вартість запасних зарядів, а також самих виробів, яка в роздробі стартує з позначки в 1 200 доларів, — підкреслює Іван Ступак. — З іншого боку, адже для держави збереження життя і здоров'я своїх громадян від протиправних посягань — це найвища мета. А гроші на шляху до досягнення цієї мети, тільки добре нарізаний різнобарвний папір ".

Політолог Володимир Цибулько вважає, що уряд зайнятий порятунком бізнесу основних інвесторів в "політпроект Зеленського".

"Не дуже вдала виборча кампанія до місцевого самоврядування змушує максимально вичищати бюджетні резерви. Аваков — лише один з одержувачів цих резервів. Важливіше дивитися, як дерибаниться енергетика або агропром, — підкреслює політолог. — Саме бридке в цьому сценарії — розграбування оборонного бюджету. Армію починають знищувати остаточно. З огляду на велику популярність військових, Банкова намагається не допустити військовий фактор в політиці. І робить це так, що на виході отримаємо політизацію військових".

На думку Володимира Цибулька, схоже, що і Аваков це розуміє. Але не бачить поки свого місця в "постзеленському" політичному просторі.

Як повідомляв портал "Коментарі", поліції дозволяється використовувати електрошокер при:

- затримання особи, яка вчинила адміністративне або кримінальне правопорушення і здійснює фізичний опір;

- затримання особи, яка вчинила тяжкий або особливо тяжкий злочин і намагається втекти;

- затримання особи, яка здійснює збройний опір або намагається втекти з-під варти;

- затримання особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших предметів, які можуть нашкодити людям, зокрема поліцейським.





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини