Головна Статті Політика внутрішня політика «План Калужинський»: боротьба за посаду директора НАБУ
commentss Cтатті Всі новини

«План Калужинський»: боротьба за посаду директора НАБУ

За підтримки Артема Ситника Гізо Углаву можуть змінити на Андрія Калужинського

5 жовтня 2022, 22:14 comments1240
Поділіться публікацією:

З моменту завершення роботи Артема Ситника на посаді Глови Національного антикорупційного Бюро пройшло майже півроку. При цьому жодних змін за його відсутності у відомстві так і не відбулося.

«План Калужинський»: боротьба за посаду директора НАБУ

Директор НАБУ - хто їм стане

Якщо проаналізувати діяльність НАБУ у цифрах, то результати виглядають дуже непогано. В Бюро працює 265 детективів (34 з яких – детективи-аналітики). При цьому маємо:

   731 обвинувачених (в середньому 2,7 на одного детектива);

   380 — обвинувальних актів (в середньому 1,5 на одного детектива).

Проте є одне “але”. Це результати роботи НАБУ за 7 років діяльності. Окрім того, якщо вимірювати ефективність роботи у грошах, які надійшли до бюджету, то результати взагалі виглядаютьс плачевно: за 7 місяців 2022 року — 0 грн, за 2021 рік — 5 млн грн. Дуже незначні суми у порівнянні з бюджетом відомства в 1,1 млрд.грн на рік.

Однією із причин таких результатів може полягати в тому, що за часів президента Петра Порошенка Артем Ситник не тільки отримав свою посаду, але й успішно співпрацював з Адміністрацією Президента. Можливо і тому, справи проти Порошенка дивним чином ніяк не розглядалися.

Нагадаємо про кримінальне провадження проти екс-Голови Національного банку України Валерії Гонтаревої та члена правління НБУ Катерини Рожкової Результати "успішного" розслідування кримінальних проваджень детективами НАБУ також неодноразово висвітлювались у ЗМІ.

Серед останніх – справа щодо екс-судді Дніпровського суду м. Києва Миколи Чауса, обвинуваченого в хабарництві, яке наразі розглядається у Вищому антикорупційному суді.

За словами Миколи Чауса, під час розслідування був конфлікт інтересів посадових осіб і детективів НАБУ. Директор НАБУ Артем Ситник залучив як агентів Олександра та Діану Поліщуків, з якими раніше він працював у Святошинській прокуратурі, а з Поліщуком з 2001 року дружив. За словами обвинуваченого, у 2016 році вони переслідували його біля робочого місця, надокучали дзвінками, хотіли зробити провокацію, щоб Поліщук отримав керівну посаду в НАБУ – керівника відділу зв’язків з громадськістю.

Микола Чаус також заявив про підробку офіційних документів у кримінальному провадженні. З його ініціативи експерти дослідили клопотання про дозволи на обшуки в його автомобілі, кабінеті та на робочому місці і виявили, що деякі підписи від імені Холодницького буцімто виконані не Холодницьким, а іншою особою.

А висновки таких експертиз в решті решт призведуть до визнання ключових доказів недопустимими.

Нагадаємо, що у пов’язаному з відомством Артема Ситника Вищому антикорупційному суді також повільно розглядаються колись гучні кримінальні провадження НАБУ за обвинуваченням Вадима Альперіна.

Детективи НАБУ розслідували корупційну схему, у якій фігурував одеський бізнесмен Вадим Альперін. Упродовж 2016-2017 років високопосадовці митних та фіскальних органів, зловживаючи своїм службовим становищем, сприяли заниженню митної вартості імпортованих в Україну товарів фірмами Вадима Альперіна, що призвело до збитків у сумі більш ніж півмільярда гривень.

Фірми Вадима Альперіна не тільки завозили товари із заниженням митної вартості, а й начебто приймали участь у податкових скрутках. Нагадажмо, що події відбувалися, коли на посаді керівника Офісу великих платників податків ДФС був Євген Бамбізов.

Однак, не дивлячись на незначні результати діяльності, Ситник не хотів втрачати вплив на інституцію. Навіть після того, як в нього закінчився термін роботи.

Говорять, що вже наприкінці 2021 року Артемом Ситником разом із наближеними до нього особами була розроблена "Операція — Наступник" із передачі влади в НАБУ до рук Андрія Калужинського, керівника Головного підрозділу детективів НАБУ.

Однією із ланок "Операції-Наступник" було плавне звільнення заступника директора НАБУ Анатолія Новака у січні 2022 року, іншою – просування на призначення керівником Спеціалізованої антикорупційної прокуратури детектива Олександра Клименка, якого з січня 2021 року почали переміщати по вищим посадам в НАБУ для отримання необхідного стажу на керівних посадах.

Кінцевою ланкою "Операції-Наступник" могла виявитися дискредитація іншого заступника директора НАБУ Гізо Углави у ЗМІ, але події 24.02.2022р. внесли до плану суттєві корективи, та і головний офіс НАБУ переїхав до Львова.

Конфлікт між заступником директора НАБУ Гізо Углавою та керівником Головного підрозділу детективів НАБУ Андрієм Калужинським паралізував діяльність вищевказаного органу.

Напевно, через побоювання звільнення Андрія Калужинського, Директор НАБУ Артем Ситник ще у березні 2022 року відкомандирував останнього до ГУР МОУ. Аналогічним чином, були відкомандировані до Служби безпеки України ряд наближених до Андрія Калужинського детективів НАБУ.

При цьому, маючи вплив на більш ніж 50 детективів НАБУ, Андрій Калужинський продовжував неофіційно контролювати їх діяльність.

Відкомандировані до інших правоохоронних органів Детективи НАБУ протягом тривалого часу не виконували свої безпосередні службові обов’язки, отримуючи щомісячне грошове забезпечення в НАБУ. Інша частина детективів, зорієнтована на Андрія Калужинського, фактично мала можливість дискредитації розпоряджень т.в.о. Директора НАБУ Гізо Углави, займаючись лише виконанням вказівок Калужинського у замовних кримінальних провадженнях.

Подбав про себе і Артем Ситник, який після звільнення у квітні з посади директора НАБУ, не дивлячись на свої корупційні вчинки, вже 12 травня 2022р. був призначений заступником Голови Національного агентства з питань запобігання корупції. Як кажуть окремі джерела, Артем Ситник, володіючи купою компрометуючої інформації, зробив Голові НАЗК Олександру Новікову пропозицію, від якої останній не зміг відмовитись.

Нагадаємо, що Артем Ситник за рішенням суду внесений до реєстру корупціонерів, тобто, сам факт його перебування на посаді вже негативно впливає на імідж як НАЗК так і НАБУ. І що за 7 років діяльності НАБУ рівень довіри суспільства до нього стрімголов падає.

Обрання керівником САП Олександра Клименка, який тривалий час був підлеглим Андрія Калужинського, надало останньому та Артему Ситнику нові важелі впливу.

Нова ситуація надала впевненості Артему Ситнику в успішній реалізації "Плану – Наступник", і восени повернувся із тимчасового відрядження з ГУР МОУ Андрій Калужинський.

Знову почались активні слідчі дії у кримінальних провадженнях, що роками пилились у НАБУ, зокрема, проведення 18.09.2022р. обшуків у помешканні Ігоря Коломойського в Буковелі у справі заволодіння майном та коштами "Укрнафта", а також підвищилась медіа активність "рупорів" Артема Ситника — Віталія Шабуніна та Євгена Шевченко.

Артем Ситник також показує свою активність у роботі, складаючи адміністративні протоколи щодо народного депутата України Анатолія Остапенка за ч. 2. ст. 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП – вчинення дій чи прийняття рішень в умовах реального конфлікту інтересів) та народного депутата України Василя Петьовки за ч. 2. ст. 172-7 КУпАП.

Але наразі основним завданням є розгойдування державної зради в Офісі Президента України на тлі обвинувачень топ-чиновників в організації схем із розкрадання гуманітарки у Запорізькій області.

Медіа шум навколо цих фактів може бути вигідний саме Артему Ситнику та Андрію Калужинському, які, зіштовхуючи Гізо Углаву з Офісом Президента та "Слугами Народу", фактично компрометують його безпідставною і непідтвердженою інформацією, з метою відсторонення від посади.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини