Головна Новини Політика внутрішня політика Наскільки реальним є антикарантинний бунт: думки експертів
commentss НОВИНИ Всі новини

Наскільки реальним є антикарантинний бунт: думки експертів

Нові карантинні обмеження та пов'язані з ним настрою суспільства прокоментували українські експерти

13 листопада 2020, 10:55
Поділіться публікацією:

Мери ряду міст вже заявили, що не мають наміру вводити у себе карантин вихідного дня. Про те, як може відреагувати центральна влада, якщо Львів, Луцьк, Слов'янськ, Черкаси Рівне і т.д. будуть показово ігнорувати нову вигадку уряду і до чого може привести подібне самоуправство розповіли українські експерти.

Наскільки реальним є антикарантинний бунт: думки експертів

"Розхитує єдність України"

Політтехнолог, фахівець з антикризовим кампаніям. Денис Богуш на тлі "місцевих антикарантинних бунтів" згадує останній сезон серіалу "Слуга народу", де Україна складалася з різнокольорових шматочків.

"Ми йдемо в тому напрямку. Люди не будуть підкорятися центральній владі. Тому що "король" (президент) — слабкий. І не тільки він. А ось місцева влада відчула силу. І дієвого механізму тиску на неї з боку Кабміну і президента — немає", — підкреслює експерт.

На його думку, багато в чому тут винна сама центральна влада, яка зовсім забрехалась.

"Під час минулого локдауну самі представники влади (той же" головний санітар "Ляшко) зізналися, що просто пожартували-налякали людей забороною гуляти в парках. Це як у відомій казці про пастушка, який багато разів жартома кричав "Вовки! Вовки!". А коли вовки напали  насправді, ніхто на допомогу вже не прийшов ... Ось і у нас — занадто багато було брехні, подвійних стандартів під час минулого локдауну. Всякого роду "велюри" і "епіцентри", що мають покровителів у владі — працювали, тоді як малий і середній бізнес розорявся. З ковід-фонду дерибанили гроші на що завгодно, крім медицини. І так далі. Тепер пожинаємо плоди — не готується до другої хвилі медична система, що не готове вірити центральної влади суспільство. Все це веде до дуже поганих наслідків в масштабах країни", — впевнений Денис Богуш.

Політтехнолог прогнозує, що ми закономірно рухаємося до розхитування єдності України. І якщо терміново не шукати об'єднуючі чинники, консенсус в суспільстві, все може закінчитися дуже погано. Для всіх.

"Тиск на малий і середній бізнес"

Введення карантину вихідного дня — хоч і вимушений захід, на тлі повідомлень про збільшення кількості хворих на коронавірус, однак, суспільство приймає її неоднозначно і зі скептицизмом. На цьому акцентує політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку, кандидат філософських наук Юрій Подорожній.

"Влада втратила довіру до себе. А тому такий захід суспільством сприймається не як турбота, а як тиск на малий і середній бізнес, — підкреслює експерт. — Та й власне градус напруги, підвищений під час місцевих виборів, продовжує залишатися фактором, з яким владі доведеться рахуватися. І хоча, на перший погляд, причини протестів мерів криються в усі ще триває в багатьох містах виборчих кампаній, насправді все набагато глибше і складніше".

Політтехнолог нагадує, що нова центральна влада практично відразу пішла на конфлікт з органами місцевого самоврядування. Це, своєю чергою, стало тригером багатьох процесів, які не так видно сьогодні, але майбутньому можуть стати серйозною проблемою — навіть не для президента або уряду, а для держави в цілому. І це влада повинна розуміти, а тому вживати адекватні заходи, впевнений Юрій Подорожній.

"Що стосується посилення карантинних заходів, то силовим або наказним порядком його ввести не вдасться, — вважає експерт. — Або ж це просто прискорить процес делегітимізації влади. Що неминуче призведе до кризи, про яку навіть розмірковувати не хочеться. Адже Україна сьогодні не в тому економічному стані, щоб до суми проблем наявних  додавати нові".

Як повідомляв портал "Коментарі", Кабінет міністрів України опублікував постанову, яка передбачає введення "карантину вихідного дня".





Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини