Головна Статті Політика внутрішня політика «Космічна команда»: чим зайняті сподвижники екс-мера столиці Леоніда Черновецького
commentss Cтатті Всі новини

«Космічна команда»: чим зайняті сподвижники екс-мера столиці Леоніда Черновецького

Кар'єрне зростання однодумців Леоніда Черновецького: що змінилося за останнє десятиліття

25 квітня 2022, 09:40 comments2703
Поділіться публікацією:

У червні виповниться 10 років, як Леонід Черновецький, мабуть, найбільш одіозний мер столиці, подав у відставку з цієї посади. Хоча сам політик давно вже не живе в Україні, переміщаючись то до Грузії, то до Ізраїлю, і навіть підтримує агресію Росії проти України, тут продовжують жити деякі члени його "молодої команди". "Коментарі" поцікавилися, як склалося життя у сподвижників Черновецького за 10 років після його відставки.

«Космічна команда»: чим зайняті сподвижники екс-мера столиці Леоніда Черновецького

Фото Макс Левин

Ірена Кільчицька: багатодітна мати, яка заробляє на криптовалюті з Росії

Екс-заступник мера Ірена Кільчицька була одним із найближчих до Черновецького людей, оскільки працювала ще у банку "Правекс", яким майбутній мер керував до того, як очолив столицю. На посаді чиновника Ірена запам'яталася своїм яскравим зовнішнім виглядом, уподобаннями одягу світових брендів, стосунками з чоловіками. У березні 2010 року вона залишила "молоду команду" і з того часу не змінила стиль свого життя.

За ці роки Кільчицька встигла народити ще двох дітей, щоправда так і не одружитися, продовжити свій світський спосіб життя, вихваляючись доходами, щоправда, не уточнюючи, звідки вона їх отримує. А у 2018 році стати об'єктом уваги СБУ, яке провело в її офісі обшук через дружбу екс-зама Черновецького з екс-нардепом від Партії регіонів Іриною Бережною, яка загинула в автокатастрофі.

Завісу над таємницею доходів Ірени Кільчицької в 2021 році відкрили активісти і журналісти, які заявили, що вона займається скуповуванням біткоїнів у Москві, для чого вона і пов'язані з нею бізнесмени переправляють у росію готівкові долари. Цією діяльністю на думку активістів мав зайнятися Офіс Генерального прокурора України, однак якихось проблем у екс-зама Черновецького це звернення не викликало.

"Непотоплювана" Алла Шлапак: із депутатів у волонтери

Інший екс-член команди Леоніда Черновецького – Алла Шлапак, всю свою кар'єру демонструє яскравий приклад політичної еквілібристики та вміння з усіма домовлятися. У 2006 році, будучи депутатом міськради від Блоку Черновецького, вона швидко стала важливим членом команди мера, піднявшись до статусу в.о. о. заступника мера, який відповідав за соціальний напрямок діяльності столиці.

На цій посаді Алла Шлапак і отримала свій головний актив – свого роду "банк даних" на найбільш схильних до агітації та популізму категорії виборців – пенсіонерів. Із цим активом вона у 2014 році влилася до "Єдності" екс-мера столиці Олександра Омельченка, спробувавши перед цим сили в "УДАРі". 2018 року вона перейшла до "Батьківщини" і на місцевих виборах 2020 року стала депутатом від цієї політсили.

Але водночас на виборах вона "засвітилася" і в "Слузі народу", коли 2020 року нинішня міністерка із питань реінтеграції окупованих територій, а тоді кандидатка у мери столиці Ірина Верещук, назвала її головою "тіньового" партійного штабу нардепа Миколи Тищенка.
З початком російської агресії проти України Алла Шлапак стала волонтером, зайнявшись організацією гуманітарної допомоги військовим, дитячим та пологовим будинкам.

Брати Супруненко – кують капітали

Рідні брати Олександр та В'ячеслав Супруненко також були членами команди Черновецького, а В'ячеслав був одружений із дочкою екс-мера Крістіною. Правда після ослаблення позицій тестя В'ячеслава було оголошено в розшук, а дружина з ним розлучилася.

Після Євромайдану справи братів пішли в гору: В'ячеслав повернувся до України, а старший брат Олександр вдруге став народним депутатом України, щоправда, й підозрювався ГПУ в ухиленні від податків. Податкова ж вимагала від політика доплатити 50 млн. грн податків. У 2018 році сукупний статок братів оцінювали у 48 мільйонів доларів.

На позачергових виборах 2019 року Олександр Супруненко зареєструвався одним із перших, проте програв, а от на місцевих виборах у 2020 році балотуватися не став. З того часу брати зосередилися на бізнесі, що знаходить своє відображення у ЗМІ.

Прізвища братів і фірм, що належать їм, постійно згадуються столичними ЗМІ у зв'язку зі скандалами, що стосуються столичної землі та будівництва. А як "дах" у Київміськраді звучить прізвище депутата від "Єдності" Юрія Гримчака.

Денис Комарницький: дивиться за Києвом

Мабуть, найкраща кар'єра із "пташенят гнізда Черновецького" склалася у колишнього голови фракції Блоку Черновецького у Київміськраді Дениса Комарницького. І це незважаючи на те, що ще у 2012 році він отримав 2 роки умовно за побиття з пограбуванням, скоєні ще у 2005 році.

З того часу він пройшов довгий і не завжди помітний шлях від бізнесмена до того, хто "дивиться за Києвом". Про цю його нову роль публічно заговорили восени 2019 року, коли СБУ провела обшук в офісі однієї з його фірм.

Ще голосніше про все це заговорили влітку 2020 року, після того, як проект журналістських розслідувань Бігус.інфо повідомив, з посиланням на документи, вилучені в 2019 році і передані нардепом Гео Леросом, про багатомільярдні тендери по столиці, які вигравалися фірмами Комарницького.

Згідно з опублікованими документами, близько 40 фірм, що входять до орбіти впливу Комарницького, отримали багатомільярдні підряди з міського бюджету на будівництво та реконструкцію від комунальних підприємств. Загальна сума одержаних бюджетних коштів – близько 13 мільярдів гривень.

Крім цього, за даними "Економічної правди", Денис Комарницький бере участь фактично у діяльності всіх будівельних компаній столиці і, очевидно, має у цьому свій інтерес. Політичним же "дахом" екс-соратника Черновецького у ЗМІ зазвичай називають нардепа від "Слуги народу" та голову Київської міської партійної організації Миколу Тищенка. Принаймні так заявляв той самий нардеп Гео Лерос.

Втім, сам президент Володимир Зеленський публічно спростував можливості існування тих, хто "дивиться" за столицею або будь-яким іншим містом країни.

Денис Басс: із заступників мерів у будівельні магнати, російські

Нехай і не так сильно, але теж досяг успіху колишній перший заступник Леоніда Черновецького – Денис Басс. Ще влітку 2010 він подав у відставку, а через 2 роки він переїхав до Російської Федерації, де став керівником компанії "Інтурист" і повинен був керувати готельним бізнесом.

Весною 2018 року стало відомо про повернення Дениса Басса до Києва, де він одразу ж зайнявся будівельним бізнесом, зокрема, купив у столичного забудовника Василя Хмельницького будівлю Київпроекту у центрі Києва.

Також бізнесмена пов'язують із покупкою в столиці ресторанів, планами будівництва хмарочоса біля палацу "Україна", скандалом пов'язаним з будівництвом ТРЦ April City.

Цікаво, що крім українських активів Денису Бассу належить потужний будівельний бізнес у Росії – йдеться про компанію "St Michael" , яку він контролює через ТОВ "Святий Михайло інвест", що на 100% належить йому.

Остання угода в Росії, про яку писали ЗМІ, була покупка "St Michael" колишньої дачі маршала Толбухіна приблизно за суму від 350 до 900 млн рос. рублів, еквівалент 130-336 млн. грн.

Сергій Березенко – можливі проблеми

Ще один член команди Черновецького – Сергій Березенко, лідер молодіжного крила Блоку Черновецького та депутат Київміськради, а пізніше став начальником Головного управління у справах сім'ї та молоді Київської міської державної адміністрації.

У 2012 році Березенко працював у команді майбутнього президента України Петра Порошенка, встиг покерувати Державним управлінням справами, а у 2015 році під час скандальних виборів стати народним депутатом у мажоритарному округу у Чернігові. У Верховній Раді став заступником голови фракції Блоку Петра Порошенка, щоправда, на виборах 2019 року місця в парламенті йому не знайшлося.

29 грудня у Сергія Березенка проводили обшук, як пояснили в "Євросолідарності", тим самим нібито намагалися чинити тиск на політсилу та Петра Порошенка особисто. Втім, з початком війни з росією про нього поки що явно забули.

Словом, у більшості членів "молодої команди" все як і раніше, вони продовжують процвітати, просто змінивши "партійні прапори" та команди, використовуючи досвід, отриманий 10 років тому в команді Леоніда Черновецького.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини