Головна Статті Політика внутрішня політика Кому війна, а кому мільйони: всі дороги ведуть до Андрія Садового
commentss Cтатті Всі новини

Кому війна, а кому мільйони: всі дороги ведуть до Андрія Садового

Над мером Львова Андрієм Садовим, “згущуються хмари”

26 травня 2023, 14:20 comments10721
Поділіться публікацією:

В Україні другий рік триває повномасштабна війна, але, якщо одні своїми діями як можуть, так і допомагають країні, армії, фронту вистояти та здобути перемогу, то інші бачать у війні можливість збагачення та намагаються не прогаяти "свій шанс".

Кому війна, а кому мільйони: всі дороги ведуть до Андрія Садового

Андрій Садовий. Фото: з відкритих джерел

За участю оточення мера Львова Андрія Садового та самого голови міста розгорається і внутрішній, і міжнародний скандал. Перший стосується розтрати коштів із міського бюджету. Другий пов'язаний із махінаціями з гуманітарною допомогою. Але все по порядку.

Премії в обхід закону

Депутат Олексій Резник під час сесії Львівської міської ради 25 травня зачитав звернення до Національного агентства щодо запобігання корупції. Депутат просить правоохоронці перевірити законність систематичного преміювання заступників міського голови без рішень ради.

Згідно з Регламентом, питання про преміювання заступників міського голови має розглядатися та обговорюватися на пленарному засіданні Ради не рідше одного разу на квартал. При цьому відповідний заступник міського голови має надати звіт. Також обов'язкове ухвалення постанови про преміювання або відмову у преміюванні відповідного заступника міського голови.

З документів Львівської міської ради про преміювання заступників голови Львівської міської ради випливає, що заступникам нараховували премії на підставі Розпоряджень міського голови. Документи були підписані особисто Андрієм Садовим усупереч вимогам, передбаченим Регламентом. Такі дії, на думку депутатського корпусу, призвели до розтрати коштів із бюджету міста.

Отже, депутатський корпус бачить у діях мера корупційну складову та звертається до НАЗК для проведення перевірки діяльності міського голови м. Львова щодо наявності корупційного правопорушення.

Мільйони на благодійність чи кишеню

Питання гуманітарної допомоги, яку Україна отримує з початку війни, є надзвичайно актуальним. Адже її обсяги скоротилися вдесятеро і, не виключено, що це може бути пов'язане з публічними розслідуваннями махінацій з гуманітаркою.

За перші місяці війни українська прокуратура розслідувала 74 кримінальні справи, пов'язані з розкраданням та торгівлею гуманітарною допомогою. А на початок серпня їхня кількість збільшилася до 247 кримінальних справ. Згідно з даними МВС, найбільше питань виникає при розподілі гуманітарки у Києві та Львівській області.

У гучний міжнародний скандал потрапив і екс-заступник мера Львова Андрія Садового, а нині волонтер та "благодійник" Геннадій Васьків. Васьків кілька років пропрацював у міськраді у команді Андрія Садового. Тепер його благодійний фонд All For Victory ("Все для перемоги") пов'язують із багатомільйонними махінаціями, до яких може виявитися причетною і депутат парламенту Естонії Йоханна-Марія Лехтме.

7 березня 2022 року було створено найбільшу благодійну організацію Естонії НКО Slava Ukraini ("Слава Україні"), а через дев'ять днів, 16 березня, відбувся благодійний концерт, на якому за одну ніч зібрали феноменальну суму 700 000 євро. Багато хто надавав підтримку некомерційній організації, особою якої стала Йоханна-Марія Лехтме – депутат парламенту Естонії.

НКО "Слава Україні" за час своєї діяльності отримало від жителів Естонії пожертв на загальну суму понад 6,5 мільйонів євро. З них 1,5 млн. євро було перераховано фірмі IC Construction.

Саме з початком повномасштабної війни в Україні розпочалася активна діяльність комерційної організації IC Construction. За даними YouControl, компанія IC Construction ("Айсі Констракшн") була зареєстрована у Львові восени 2021 року як комерційна організація з основним видом діяльності – "організація будівництва будівель". З початком війни фірма переорієнтувалася з будівництва благодійність, при цьому залишившись комерційною. Торік дохід від продажів компанії склав 41,7 млн. гривень, тобто близько 1 млн. євро, з яких чистий прибуток — 9,3 млн. гривень, або близько 250 000 євро.

"У центрі скандалу опинилося некомерційне об'єднання All For Victory ("Все для Перемоги"), відоме як головний партнер Slava Ukraini в Україні, а також компанія IC Construction, пов'язана з топ-керівництвом All For Victory. Обидві організації мають відношення до колишніх високопосадовців Як з'ясувалося, основну частину грошей, понад 1 млн євро, було переведено з рахунку Slava Ukraini на рахунок приватної компанії IC Construction", — пише ERR з посиланням на EPL .

За даними газети, очолює All For Victory Геннадій Васьків, "близький друг" Йоганни-Марії Лехтме, виконавчого директора Slava Ukraini, а виконавчим директором компанії IC Construction, яка має дуже широкий спектр діяльності, є Роман Панасюк, колишній соратник Васьківа у Львівській міськадміністрації.

Про активну співпрацю згаданих львівських організацій та естонського фонду Slava Ukraini свідчить велика кількість повідомлень у соцмережах та спільних фото Геннадія Васьківа, Йоханни-Марії Лехтме та Романа Панасюка.

Важливо відзначити, що Йоханна-Марія Лехтме, яка може виявитися причетною до нецільового використання пожертвувань, зібраних в Естонії для України через НКО "Слава Україні", на попередньому місці роботи було викрито у розтраті коштів. Про це розповіла засновник комунікаційної компанії Miltton Аніка Аррас. За її словами, Лехтме під час роботи на Аррас у проекті EWA (Європейська жіноча академія) подавала фальшиві документи про витрати, що спричинило нецільове використання "чотиризначної суми євро". Але про цей випадок дізналися пізніше, коли Лехтме вже працювала в Miltton, пише тижневик Eesti Ekspress.

Хороше прикриття

Головний інформатор у справі про присвоєння коштів НКО "Слава Україні" Олександр Чернов розповів журналістам видання ETV , що вартість усіх операцій фонду була завищена, і його голова Йоханна-Марія Лехтме нібито знала про це.

Олександр Чернов був директором української фірми IC Construction, яка виставляла рахунки естонському фонду "Слава Україні" за купівлю товарів та різноманітні послуги. Сьогодні він цю посаду не обіймає і каже, що і на той час був номінальним директором, а реально фірмою керував її власник – Геннадій Васьків, який також є головою фонду All for Victory. Саме із цим фондом щільно співпрацювала некомерційна організація з Естонії "Слава Україні". Чернов розповів про "присвоєння" грошей із благодійного фонду. За його словами, кожна угода, що проводиться, йшла за завищеною ціною, а різниця нібито осідала в кишенях бенефіціарів.

"Після 17-18 березня я розмовляв із представниками правоохоронних органів у Львові. І я їм сказав про це. Вони записали усе. Я сказав їм, що якщо вони зламали комп'ютер, то їм все відомо, і маю проблеми. Ну, мене можуть просто прибрати. Сказали, що ми з вами зв'яжемося. І зі мною не зв'язалися. Для мене це дивно. Просто дивно, ну, бо це Львів. Швидше за все, там зв'язки великі", — розповів в інтерв'ю естонському виданню ERR Чернов.

З розповіді Чернова напрошується висновок, що у Васьківа — гарне прикриття, чи то у правоохоронних органах, чи то в особі його колишнього керівника та львівського градоначальника Андрія Садового, адже такі багатомільйонні схеми не можуть залишитись непоміченими.

Кому війна, а кому мільйони: всі дороги ведуть до Андрія Садового - фото 2

Це далеко не перший скандал за участю львів'ян: так на Львівській митниці виявили контрабанду, яка ввозилася в Україну під виглядом гуманітарної допомоги. Також відомі випадки здирництва "відкатів" від волонтерів за надання листів про пропуск гуманітарної допомоги через митний кордон України.

Сам же мер Львова Андрій Садовий виступив із гострою критикою на адресу міжнародних гуманітарних організацій, які, за його словами, недостатньо були підготовлені на випадок збройного вторгнення Росії до України.

Та й коректною поведінкою похвалитися Садовий не може, попри вже четверту каденцію на посаді мера Львова. Так, влітку минулого року, на першому після повномасштабного вторгнення Росії в Україну засіданні міськради, Андрій Садовий грубо порушив регламент. Під час розгляду постанови, яка забороняє лояльному до неї виконкому витрачати безконтрольно гроші з місцевого бюджету, Садовий поставив її на голосування без обговорення та доповіді.

Також питання до місцевої влади виникли через кредит, який місто Львів вирішило взяти під час війни у ЄБРР. У грудні 2022 року міськрада вирішила, що потрібно брати кредит у 25 мільйонів євро як екстрену фінансову допомогу для забезпечення функціонування муніципальної інфраструктури міста в умовах воєнної кризи.

Проте вже цього року це рішення, ініційоване Садовим, викликало гарячі суперечки через виділення 35 мільйонів 400 тисяч гривень із місцевого бюджету на обслуговування кредитного договору, укладеного між Львовом та Європейським банком реконструкції та розвитку (ЄБРР). І комісія фінансів та планування бізнесу не підтримала прохання департаменту фінансової політики Львівської міськради щодо виділення цих коштів. А виконкомітет Львівської міської ради з порушенням законодавства та підзаконних актів дав дозвіл на отримання цього кредиту. А згідно зі статтею 42 ЗУ "Про місцеве самоврядування", за такі дії виконкому депутати мали висловити йому недовіру та розпустити виконавчий комітет Львівської міської ради.

Як то кажуть, кому війна, а кому мати рідна. Поки одні боронять нашу батьківщину ціною свого життя, інші безбожно наживаються на людському горі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини