Головна Статті Політика кабмін Сергій Марченко: кого пригріла влада
commentss Cтатті Всі новини

Сергій Марченко: кого пригріла влада

Чому міністр фінансів може стати претендентом на відставку в українському уряді

19 листопада 2021, 12:15 comments9424
Поділіться публікацією:








Провал планів щодо виконання бюджету, невиконання обіцянок , сумнівні зв'язки, можлива причетність до корупційних схем, невиправдані політичні амбіції. Все це не тільки може включити міністра фінансів Сергія Марченка до списку кандидатів на звільнення в ході найближчої кадрової ротації в Кабміні, а й змусити замислитись про співпрацю з чиновником його потенційних політичних партнерів. Ряд відомостей про Марченка, які можуть стати підтвердженням вищесказаного – у матеріалі видання "Коментарі".

Сергій Марченко: кого пригріла влада

Сергій Марченко - фото: Мінфін України

Чи міг Марченко бути причетним до виведення коштів

Сергія Марченка в уряді відносять до умовного "західного" крила чиновників. Формально їх називають частиною бюрократичної спадщини, яка дісталася президенту Володимиру Зеленському від попередника Петра Порошенка. Адже саме в цей період до органів влади активно заходили "реформатори", що підтримуються західними донорами та міжнародними партнерами України. Проте насправді "західником" Марченка можна назвати з великою натяжкою. Він не має модної західної освіти , він звичайний випускник Податкової академії в Ірпені, який відразу після випуску пішов працювати за спеціальністю — до Мінфіну, податкової, Секретаріату Кабміну.

Першою більш-менш важливою посадою стала позиція експерта при Адміністрації Президента Віктора Януковича. У першій половині своєї каденції український голова ще розраховував на підтримку заходу, і радники запропонували для покращення іміджу створити Координаційний центр економічних реформ. Організацію очолив інвестбанкір Олександр Данилюк, який спеціалізувався на інвестиціях у східноєвропейські активи. У перекладі з канцеляриту це означає – шукав охочих купити недооцінені заводи та нерухомість в Україні. Проте на той момент Данилюк міг мати зв'язки в уряді. Адже в його біографії на Вікіпедії є згадки про нього як радника прем'єр-міністра Юрія Єханурова ще 2005 року. Там же згадується і нібито "участь" Данилюка у приватизації "Криворіжсталі".

Чим займався Марченко в Адміністрації – достеменно невідомо. На сайті Мінфіну зазначено, що він брав участь у розробці Бюджетного кодексу, "прийнятого у 2014 році". Однак загальновідомо, що кодекс як цілісний документ, який вперше був прийнятий 2010-го, надалі до нього вносилися просто зміни. Втім, побічно можна припустити, що за Януковича фінанси були. Наприклад, той же Данилюк зумів у цей період купити собі житловий будинок на 290 квадратів і BMW X5, а також відкласти до банку близько $30 тис. за тодішнім курсом.

Однак про це стало відомо не від самого Данилюка, а від Генеральної прокуратури, яка у 2017-2018 роках розслідувала кримінальну справу щодо ухилення чиновника, який на той час був міністром фінансів в уряді Гройсмана, від сплати податків у особливо великих розмірах. Тоді йому ставили в осуд, зокрема, незадекларовані доходи від низки компаній у Великій Британії. Генпрокуратура тоді навіть отримала доступ до цих документів, з'ясувавши, що декларація за 2014 була фальсифікована. У цей період Данилюк був не просто приватною особою – а представником президента у Кабміні.

Крім того, у цей час розслідувалася й інша кримінальна справа – про можливу причетність працівників координаційного центру економічних реформ при Адміністрації Януковича до масштабних операцій із грошима платників податків. Загальні збитки від зловживань у різних сферах правоохоронці тоді оцінили 18 млрд грн . Тоді Данилюку, Марченку та іншим учасникам "аналітичної групи" фактично поставили незаконну торгівлю даними про стан економіки та її окремих галузей. Тоді як за фактом ці дані мали використовуватися виключно для президента і для просування економічних реформ.

Тоді і сам Данилюк, і політичні оглядачі зазначали, що кримінальні провадження могли бути елементом боротьби Порошенка проти Мінфіну, який не хотів реформувати податкові та митні органи, а також частиною особистого протистояння з генпрокурором Юрієм Луценком. Втім, надалі Данилюк сам визнав, що насправді не задекларував своїх офшорних компаній, і, відповідно, дохід від них за кордоном — бо просто забув про це. При чому це на тлі закликів очолюваного ним міністерства сплачувати податки у повному обсязі, а також запровадження в країні електронного декларування для чиновників, одним із авторів якого Данилюк теж вважав себе.

Разом із собою в офіс Порошенка після Януковича Данилюк взяв і Марченка. Однак, перш ніж вони пішли працювати в Мінфін, Данилюк і Михайло Саакашвілі заснували Центр вільного ринку імені Кахи Бендукідзе, де Марченко працював експертом. У його декларації було зазначено суму, яку він отримував у цьому центрі на ранній стадії його існування -від 4,5 до 6 тис. доларів на місяць. Це зарплата "експерта", який особливо ніде публічно не виступав, а також молодої організації (Марченко пропрацював там лише півроку від дня заснування). Такі дані можуть мати ознаки виведення коштів або легалізації доходів від інших, непублічних видів діяльності.

До речі, коли у 2017-18 році правоохоронці розслідували можливу причетність Данилюка та Марченка до незаконних операцій з грошима бюджету разом із Януковичем, то прив'язкою до "дислокації" ОЗУ виступав саме "Центр Бендукідзе". Не виключено, що правоохоронці намагалися довести зв'язок між грошима, отриманими незаконним шляхом у 2010-2014 та новоявленою експертною організацією.

Скандальний лобіст Марченка

На посаді заступника міністра фінансів Марченко навіть встиг стати учасником скандалу навколо спеціальних умов для роботи Української національної лотереї у період, коли Мінфін намагався якось упорядкувати роботу ринку нелегальних азартних ігор в умовах їхньої офіційної заборони. Під час цього Марченка навіть деякий час називали людиною Олександра Третьякова, екс-нардепа, який був бенефіціаром УНЛ та інших суміжних бізнесів.

Після скандального звільнення Данилюка Марченко теж написав заяву про відставку з Мінфіну, після чого перейшов працювати до Адміністрації Президента Порошенка, а потім на дострокові вибори до парламенту йшов із політсилою Володимира Гройсмана "Українська стратегія".

Появу Марченка в оточенні президента Володимира Зеленського також можна пов'язати з Данилюком, який навіть заявляв про прем'єрські амбіції. Це сталося у березні 2020 року, коли стало відомо, що Ігор Уманський не зможе більше виконувати обов’язки міністра.

Після того, як Марченко очолив Мінфін, у Державній податковій службі з'явився колишній заступник голови ДПС за Азарова – Олексій Любченко. Той давав дуже багато обіцянок про те, як поборе "скручування" і як реформує фіскальні органи. Зараз же з ним пов'язують багато репутаційних скандалів, що виникли у зв'язку з тими ж "скрутками". Перехід на посаду першого віце-прем'єра, який міг також лобіювати Марченко — не змінив, а лише посилив ситуацію. Що підтверджує фраза Давида Арахамії про те, що "Льоша закрався" . Окрім податкової, Марченку приписують скандали з митницею та спроби "протягнути" туди своїх людей.

Крім того, про Марченка згадувалося і у скандалі, пов'язаному із призначенням на посаду голови Бюро економічної безпеки Олександра Данилюка. Якого, за даними ЗМІ, нібито туди хотів провести сам голова Мінфіну. Данилюк, у свою чергу, не перестає нахвалювати міністра у своїх інтерв'ю та телеефірах, розважається з ним на тих самих заходах, при цьому лише підвищуючи градус критики всієї іншої влади.
Сергій Марченко: кого пригріла влада - фото 2

Робить це Данилюк нібито невипадково. Справа в тому, що останні провали Марченка у питаннях бюджетного планування, які фіксуються не лише в Україні – у Верховній раді та на Банковій – а й у Міжнародному валютному фонді, можуть стати сигналом про необхідність завершувати кар'єру в міністерстві. При цьому нещодавно ЗМІ писали , що майбутня партія Дмитра Разумкова нібито хоче бачити Марченка у своїй команді. Крім того, ходять чутки про те, що до Марченка придивляються ще як мінімум два політпроекти: це його старий патрон з виборів 2019 року Володимир Гройсман, а також, як не дивно — Петро Порошенко.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини