Зі 100 компаній Медведчука санкції накладені лише на дві - експерт

Політексперт звернув увагу на важливий нюанс

З близько 100 компаній, що перебувають у власності Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко (згідно з декларацією Медведчука), і розкиданих по всьому світу, санкції накладені лише на дві. Про це заявив у матеріалі "Коментарів" виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента", політичний експерт Олександр Леонов.

Експерт акцентує, що санкції, крім блокування трьох каналів Тараса Козака, носять більше декоративний характер.

"З близько 100 компаній, що перебувають у власності Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко (згідно з декларацією Медведчука), і розкиданих по всьому світу, санкції накладені лише на дві. Не арештовані активи... Очевидно, що Медведчуку від таких санкцій ні холодно, ні жарко. Ще нюанс - закон не передбачає накладення санкцій на громадян України. Але є лазівка - під санкції потрапляє суб'єкт, пов'язаний з терористичною діяльністю. Саме це інкримінують Тарасу Козаку, Віктору Медведчуку, їх половинкам", - пояснив Леонов.

На його думку, санкції поки виглядають недостатньо серйозним для таких звинувачень і може бути, скоріше, піар-ходом з боку влади.

Що серйозно для Медведчука, так це заблоковані канали, відзначає експерт. Адже близькі за тональністю "НАШ" - це Євген Мураєв, і "Інтер" - Сергій Льовочкін. Ні той, ні інший точно не виглядають як кращий друг Медведчука.

"Одна з версій того, що відбувається - гра Зеленського на стороні частини ОПЗЖ, якою "рулять" Бойко і Льовочкін. Їх статус зараз зміцнюється, - пояснює Леонов. - Про те, що всередині ОПЗЖ є тертя, говорили давно. Підтвердженням стало те, що в останні півроку соціологи почали міряти окремо рейтинги Бойка і Медведчука. і поступово підтягували Медведчука до Бойка. Схоже, задум був, щоби в якийсь момент Медведчук випередив Бойка - і міг балотуватися на наступні вибори як кандидат в президенти".

Експерт резюмує, що конфлікт всередині ОПЗЖ, невміння партії організовувати масові протести, а також той факт, що більша частина суспільства підтримала закриття медведчуківських каналів - головні причини того, що гідну відповідь на санкції ця політсила дати не змогла.

Нагадаємо, експерт спрогнозував, хто може потрапити під санкції після Медведчука. У списку цілком відомі прізвища.