Головна Новини Політика Скандали.Політика Закриття декларацій чиновників в Україні: навіщо це зробили і що це означає
commentss НОВИНИ Всі новини

Закриття декларацій чиновників в Україні: навіщо це зробили і що це означає

На думку експертів, рішення КСУ - перший крок до тотальної корупції чиновників

29 жовтня 2020, 11:47
Поділіться публікацією:

Конституційний суд України (КСУ) скасував кримінальну відповідальність за невірогідне декларування. У Національному агентстві по запобіганню корупції (НАПКА) після цього закрили Реєстр електронних декларацій. "Коментарі" дізналися в експертів, що означає цей крок: спланована атака на антикорупційні органи або панування закону.

Закриття декларацій чиновників в Україні: навіщо це зробили і що це означає

"Це рішення буде чорною плямою на КСУ"

Експерт з конституційного права Богдан Бондаренко вважає, що мотивація КСУ при прийнятті цього рішення "вкрай дивна".

"На думку суддів КСУ, встановлення кримінальної відповідальності за декларування свідомо невірогідних даних, а також умисне неподання декларацій є — увага! — "надмірним покаранням за вчинення таких правопорушень". Акцент на тому, що деякі функції НАЗК можуть порушувати незалежність суддів.  За такою логікою, щодо суддів не можна проводити ніякі моніторинг і контроль. Явно порушується баланс між законодавчою і виконавчою владою. З такою мотивацією приймати рішення такого масштабу КСУ не може. Це рішення буде чорною плямою на ньому".

За словами експерта, наслідки рішення ми вже бачимо — Національне агентство з питань протидії корупції (НАЗК) втратило відповідні повноваження, закриваються реєстри.

"Як я розумію, у депутатів місцевих рад тепер будуть складності з тим, щоб приступити до роботи. Адже це можливо тільки після повної перевірки (спецперевірки), а вона частково здійснюється НАЗК. І  здійснювати її тепер не можливо. Тобто, фактично, КСУ своїм рішенням від 27 жовтня заблокував призначення переможців місцевих виборів на виборні посади, — зазначає Богдан Бондаренко. — Глава  Олександр Новиков вже заявив, що КСУ паралізував роботу органів місцевого самоврядування та всього державного апарату ".

"Сумніваюся, що таку землю можна купити в Криму без сприяння спецслужб"

На думку доктора юридичних наук екс-постійного представника президента України в АР Крим Бориса Бабина, як мінімум про сплановану і замовлену ззовні атаку можна говорити в контексті авторів відповідного пакета конституційних звернень. Серед яких чимало нардепів від ОПЗЖ.

"І тут мова вже не про ступінь упередженості Конституційного Суду, судді якого, зробивши за повідомленнями преси, НАЗК, НАБУ, можливі корупційні правопорушення" виносять рішення у своїй справі". Мова не про критику обґрунтованості позицій КСУ юристами і про можливі порушення цим судом процедури. Мова про національну безпеку", — упевнений експерт.

Борис Бабин нагадує про скандал з главою КСУ, що придбала, як пише преса, у 2018 році за окупаційним "законам" земельну ділянку для облаштування своєї вілли в ялтинському Кореїзі.

"Справа не стільки в тому, що дану майнову зміну "забули" внести в декларацію, а й про найактивнішу, як бачимо, стосовно голови органу конституційного нагляду до своєї нерухомості в окупованому Криму в принципі, — відзначає експерт. — Нагадаю, що Кореїз — це з 2014 року місце "для дуже вибраних". І мені складно уявити, щоб людині, яка не працює щільно зі спецслужбами держави-агресора, з контролюючим Крим злочинним угрупованням "Сейлем" і не має паспорта РФ, дали спокій, щоб не чіпали її домоволодіння на дійсно "золотий" землі. "Націоналізували" б за добу ".

Доктор юридичних наук підкреслює, що нинішні закони РФ прямо забороняють мати "іноземцям" там нерухомість. І виходить, хтось для агресора абсолютно "своя людина".

"А як пишуть експерти" Асоціації реінтеграції Криму", для такого землевідведення, що за повідомленнями преси провів у 2018 році голова КСУ, потрібно було відстебнути "сейлемському наглядачу за Кореїзом" Лері Сванідзе і "меру Ялти" Олексію Челпанову. В таких умовах пропозиції перевести КСУ до Харкова, ближче до агресора, що звучали на початку 2020 року в парламенті, набувають зовсім нового звучання", — резюмує Борис Бабин.

"Це рішення дозволить всім безбожно красти"

Скандальне рішення КСУ матиме ще більший резонанс  найближчим часом, упевнений політтехнолог Олександр Кондратенко.

"Руйнування антикорупційної реформи дуже негативно відіб'ється саме на відносинах із Заходом. Потрібно бути готовими до того, що навіть дипломатичні люди з МВФ, ЄС, Світового Банку та США заговорять матом. Адже значна частина коштів, які ми отримували від міжнародних партнерів, виділялася саме під антикорупційну інфраструктуру. Питання чергових кредитів можна закрити, у всякому разі, поки ", — прогнозує експерт.

Політтехнолог пропонує поміркувати над тим, кому вигідно таке рішення. І чому його прийнято до виборів президента США.

"Схоже, хтось хоче максимально посварити Україну з наступним президентом США, — вважає Олександр Кондратенко. — З огляду на, що за "Подання" (поданням) в КСУ стоять дві фракції / групи в ВР — ОПЗЖ Медведчука і "За майбутнє" Коломойського, стає зрозуміло, хто ці "хтось". ОПЗЖ по всіх каналах ЗМІ Віктора Медведчука раз у раз говорять про зовнішнє управління. Мовляв, злісні кредитори хочуть нами зовні управляти та викачують з нас останнім. Частка правди в цьому, звичайно, є. Кредитні гроші просто так не дають. Але важливо розуміти, що, наприклад, гроші від МВФ потрібні більше як сигнал для інших європейських партнерів, а не як сума на рахунку ".

Але є, за словами політтехнолога, і зворотна сторона "медалі" в такого роду "ініціативи".

"Відвернути Заходу від України та Україну від Заходу вигідно виключно РФ. Прокремлівські сили в нашій країні прикладають чимало зусиль, щоб максимально розгорнути вектор руху України в бік країни-агресора. До того ж це рішення КСУ дозволить всім "новоспеченим" чиновникам безбожно і безкарно красти ", — впевнений Олександр Кондратенко.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини