Головна Новини Політика Скандали.Політика «Закляті друзі»: експерти про відносини Разумкова та Офісу Зеленського
commentss НОВИНИ Всі новини

«Закляті друзі»: експерти про відносини Разумкова та Офісу Зеленського

Експерти спрогнозували розвиток взаємин глави ВРУ Дмитра Разумкова та Офісу президента

11 лютого 2021, 12:12 comments1798
Поділіться публікацією:

Між головою парламенту Дмитром Разумковим та Офісом президента все більш явно вимальовується конфлікт. Як може далі розвиватися ситуація? Чи буде Зеленський "збивати" Разумкова, поки той не набрав достатньої політичної ваги, щоб стати дуже небезпечним для команди президента (в яку спікер ВР, судячи з його останніми діями, вже не входить)? На ці питання "Коментарям" відповіли експерти.

«Закляті друзі»: експерти про відносини Разумкова та Офісу Зеленського

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Як спікер парламенту Разумков поки — кращий варіант"

Політолог Андрій Золотарьов вважає, що влаштовувати ще один конфлікт Зе-команді, яка тільки розгребла ситуацію з Дубинським, не з руки.

"У депутатському корпусі ті, хто комунікує з Банковою, кажуть, що Рада при Разумкові відносно непогано працює. А від добра — добра не шукають. Інший момент, що з'явилися обґрунтовані підозри, що спікер готується до особистої політичної кар'єри, — відзначає політолог. — Недавнє опитування Центру Разумкова подало це так, коли в одного демонструються неприкриті амбіції. Відповідно, в іншого будуть виникати підозри. Але поки зроблено все дуже незграбно. Коли Разумкова роблять лідером довіри, чомусь серед номінантів немає Гройсмана, Кличка — його потенційних конкурентів за шматком електорального поля. У тому ж опитуванні президентський рейтинг Зеленського — 23%, а у Разумкова — 1%. Як можна бути лідером довіри з такими даними? Натягнуто".

На думку Андрія Золотарьова, поки Разумкова в ОП не сприймають як конкурента Зеленському. Але будуть реагувати, якщо близькі спікеру люди почнуть запускати відцентрові процеси в монобільшості.

"Як спікер парламенту Разумков поки — кращий варіант. І "валити" його як спікера було б божевілля, — вважає політолог. — Він демонструє певну рівновіддаленість. На відміну від того ж Парубія, який не розумів, що таке спікер, демонструючи більшовицьку прямоту, як на бронепоїзді. Разумков же в окремих питаннях демонструю свою — особисту — позицію, яка може розходитися з позицією команди, що призвела його до влади. Він не підтримав санкції проти каналів, не підтримує кандидатуру Вітренка в міністри енергетики. Це йде в плюс як спікеру. При цьому Разумков не виступає як явний опозиціонер Зеленському. Тому говорити про те, що йде війна між ОП і Разумковим — передчасно".

"Разумков і ОП виглядають як закляті друзі"

Політолог Микита Трачук також вважає, що поки конфлікт між спікером ВР та Офісом президента не став занадто явним, не вийшов в публічну площину, "збивати" Разумкова не будуть.

"Разумков і ОП виглядають як закляті друзі. Не явні вороги, але явно — відносини прохолодні. І все ж рівень кризи в команді не дійшов до того моменту, коли почне гризня саме з Разумковим, — вважає експерт. — Та й з чого б? Він просто залишається на тих же позиціях, з якими Зеленський і "Слуга народу" йшли у владу у 2019-му. А ось Зеленський все більш явно зміщується у своїй риториці вправо, впадаючи в риторику Порошенка. Разумков же залишається таким, яким був сам Зеленський два роки тому. Чому ті ж рейтинги ОПЗЖ ростуть? Бо вони просто стоять на своїх позиціях. Постійно. Не змінюють їх. Так і Разумков".

Микита Трачук впевнений, що у Разумкова точно буде окреме від "слуг" політичне майбутнє, можливо, власний політпроєкт.

"З часом можливий відкритий конфлікт між ОП і спікером Ради. Поки до цього не дійшло, Разумкова можуть спробувати збити на зльоті (вже ходять розмови, що його можуть усунути з посади голови ВР). Сил у нього поки мало, є лише невелика група депутатів. Втім, не виключаю і варіант, що ОП і Разумков домовляться не відкривати "бойових дій". І все ж рано чи пізно він вирішить розвиватися як самостійний політик", — прогнозує Микита Трачук.

Нагадаємо, в Офісі президента пояснили, чи є Разумков конкурентом для Зеленського.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини