Як нардепи бізнес та гроші захищають: про ознаки корупції у законах розповіли в НАЗК

Президент України Володимир Зеленський хоче обмежити вплив олігархів на державну політику та ЗМІ, водночас депутати від "Слуги народу" роблять усе, щоб ухилятись від декларування та проводити непрозорі тендери

На тлі звіту про успіхи у боротьбі з корупцією в Україні Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) водночас критикує схвалені нещодавно Верховною Радою закони. Один з них вже набув чинності та дозволяє депутатам та держслужбовцям одночасно обіймати державні посади та займатися бізнесом. Які ознаки корупції містять низка законопроєктів, розповіли у пресслужбі НАЗК.

Верховна Рада 29 квітня 2021 року схвалила закон №5173, яким внесла зміни у порядок декларування. Попри зауваження та рекомендації НАЗК накласти на закон вето документ 31 травня підписав президент України Володимир Зеленський. Закон набув чинності 2 червня.

Відтепер посадовцям дозволено не декларувати операції з обміну валюти. Таким чином стала можлива легалізація незаконних активів, зазначають в НАЗК. Зокрема, "додаткові кошти" зможуть виправдати вигідним курсом валют. Посадовці також зможуть обіймати державні посади та управляти бізнесом, що надасть їм можливість лобіювати інтереси окремих компаній та фінансово-промислових груп, вважають в НАЗК. Закон також дозволяє бізнесменам не передавати свої права на бізнес в управління іншим особам.

"Усе це, звісно, вплине на об’єктивність рішень цих посадовців, а також допоможе їм уникати відповідальності за свої дії в інтересах інших осіб та компаній, а не держави", — вважає голова НАЗК Олександр Новіков.

У Верховній Раді 3 червня схвалили ще два закони, які містять корупційні складові та мають бути скасовані, вважають у відомстві. Мова йде про президентський законопроєкт №4651 щодо відповідальності за брехню у деклараціях та зміни до закону про публічні закупівлі. Ці законопроєкти ще не підписані президентом, проте один з них Зеленський вже пообіцяв ветувати. Голова держави невдоволений нормами посилення відповідальності за брехню у деклараціях, які дозволяють посадовцям переписати своє майно на родичів та не декларувати їх майновий стан.

Запровадження онлайн-системи державних закупівель Prozorro за останні п’ять років дозволило Україні вивести "з тіні" понад 6 млрд дол., проте правила проведення тендерів знов змінили законопроєктом №5309. В НАЗК наголосили, що під час розгляду документу до нього ухвалили поправку про виключення будівництва Великої кільцевої дороги у Києві з-під дії закону "Про публічні закупівлі".

"Це означає, що десятки мільярдів гривень будуть витрачені на масштабний проєкт для будівництва Великої кільцевої дороги в обхід прозорих тендерних процедур, які покликані мінімізувати корупцію та забезпечити добросовісну конкуренцію", — пояснили в НАЗК.

Цей проєкт вартістю понад 85 млрд грн має реалізувати "Укравтодор". Його анонсували раніше в Офісі президента.

В НАЗК також вважають, що зобов’язання підприємців разом зі скаргою про порушення їх прав під час держзакупівель подавати до Антимонопольного комітету перелік доказів зайвим. Скаржник і без цієї нової норми зобов’язаний подати обґрунтування скарги. Зміни до закону про публічні закупівлі ухвалені в законопроєкті №5309 можуть позбавити бізнес прав на оскарження тендерів та дозволить АМК на власний розсуд не розглядати скарги, наголосили в НАЗК.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила зміни до закону про публічні закупівлі. Нардепи також ухвалили президентський законопроєкт №4651, яким повернули покарання у вигляді позбавлення волі за брехню у деклараціях. Натомість доопрацьований проєкт закону №2713-д щодо податків на доходи від азартних ігор, яким пропонувалося лотереї та казино частково звільнити від сплати податків, направили на чергове доопрацювання.