Головна Новини Політика Скандали.Політика Олігархи при владі: хто найбільше впливає на президента і парламент
commentss НОВИНИ Всі новини

Олігархи при владі: хто найбільше впливає на президента і парламент

Експерти впевнені, що деякі із одіозних олігархів дещо зменшили свій вплив на те, що відбувається в Україні

27 січня 2021, 17:55 comments1069
Поділіться публікацією:

Про вплив представників олігархії на українську владу ходить чимало чуток. Варто розібратися, як же справи йдуть насправді. Хто з українських олігархів (і як) зміцнив останнім часом свої позиції в Офісі президента і парламенті? Чи справді нас незабаром чекає жорсткий переділ сфер впливу, де активи Фірташа, Коломойського, Ахметова можуть бути перерозподілені на користь когось із них або інших гравців? Видання "Коментарі" поглибилося у вивчення даного питання за допомогою експертів.

Олігархи при владі: хто найбільше впливає на президента і парламент

Хто ж із олігархів зараз знаходиться найближче до влади? Колаж: "Коментарі" / Дмитро Романюк


"Коломойський зараз в стані перманентного з'ясування відносин із президентом"

Політтехнолог, співзасновник Агентства моделювання ситуацій, переможець голосування "Топ-50 політичних експертів та аналітиків України" на порталі "Коментарі" Олексій Голобуцький вважає, що Ахметов посилив позиції, а ось Коломойський — послабив.

"Зрозуміло, що все не публічно. Якщо виходити з голосувань, видно, що Коломойський зараз в стані перманентного з'ясування відносин із президентом. Після американських санкцій проти Дубинського, після непорозумінь з американським правосуддям у самого Коломойського, після непрозорих натяків, які зараз звучать на його адресу, він може не просто ослабнути, але і втратити щось зі своєї імперії. Але виходячи з того, що у цієї влади немає стратегій, є лише метання з боку в бік, важко сказати, чи втратить. Поки ж Коломойський залишається при своїх комерційних інтересах", — говорить Олексій Голобуцький.

Що стосується Ахметова, то поки Шмигаль  прем'єр, все у того буде в порядку, впевнений політтехнолог. До того ж, підкреслює він, до Ахметова, на відміну від Коломойського, у американців немає питань. Тому ситуація олігарха-переселенця з Донецька  більш стійка.

"Що стосується Фірташа, про якого недавно голосно заговорили у зв'язку із підвищенням тарифів на газ (а газзбути — його вотчина), навряд чи будуть намагатися віджати його бізнес. Хоча зробити це, коли людина за кордоном (в Австрії), та ще й екстрадиції якого домагаються Штати (США звинувачують Фірташа в дачі великого хабара в обмін на ліцензії на розробку родовищ титану в Індії  ред.), при бажанні можна. Але я сумніваюся, що Зе-влада, рейтинги якої обнуляються все більше через непродумані рішення і відсутність стратегій, на це здатна. Тим більше, що в тій же фракції "Слуги народу" є представники різних олігархів. І Коломойського, і Ахметова, і Пінчука, і, можливо, Фірташа (хоч останніх більше в ОТЗЖ). У всіх  свої інтереси. За тим і йшли в Раду  лобіювати свої інтереси або інтереси інших людей",  підкреслює Олексій Голобуцький.

За його словами, так чи інакше всі олігархічні групи намагаються зрозуміти, в чому полягають конкретні апетити оточення Зеленського. І як їх задовольнити. І чи можуть у відповідь реально допомогти "повирішувати" ті чи інші питання.


"Куди вагомішими стали нові, некласичні олігархи"

"За останній рік сильно зміцнив позиції Ахметов. Став, по суті, головним придворним олігархом в Офісі президента,  говорить експерт Українського інституту політики (УІП) Микола Спиридонов.  Його телеканали виглядають більш збалансованими, ніж ті, що належать іншими українським олігархам. І досить явно демонструється там, що він — на боці влади. Відчувається Ахметовський вплив і на частину представників фракції СН, і на деяких позафракційних депутатів".

У Коломойського відносини із Зеленським ускладнилися, зазначає експерт УІП. Відповідно  ослаб і вплив Ігоря Валерійовича.

"Коли Зеленський прийшов до влади, здавалося, Коломойський зжере Ахметова. Ставки останнього на виборах не зіграли, а Коломойський, навпаки, провів чимало багнетів в Раду. Але потім почалися тертя, а зараз ще історія з Дубінським... Втім, не можна сказати, що Коломойський зовсім в опалі,  зазначає Микола Спиридонов. — Нещодавно президент особисто рекламував Буковель, частина якого належить Коломойському. У Раді він контролює значну кількість депутатів. І все ж становище хитке. Недарма в кулуарах ходять чутки, що Коломойський почав дружити з Медведчуком. Санкції дістали, думає, куди можна відступити. Дивиться, в тому числі, в сторону Росії. До речі, структура володіння каналом "1+1"  теж показник. Відомо, що співвласником "плюсів" є Медведчук. Локально вони цілком можуть діяти спільно. У політиці, як то кажуть, немає вічних ворогів і друзів, зате є вічні інтереси".

Що стосується Фірташа, то на думку Миколи Спиридонова, цей олігарх є зараз, скоріше, мильна бульбашка, ніж реальну силу.

"Якщо раніше говорили про групу Фірташа-Льовочкіна, то зараз це, схоже, група Льовочкіна-Фірташа,  зазначає експерт. — Куди вагомішим стали нові, некласичні олігархи. Ті ж Гереги, власники Епіцентру. Те, що вони під час локдауна не зупиняли торгівлю, коли інші зупинили  говорить про певний вплив Герег на Офіс президента. Правда, в Раді на них орієнтується не багато депутатів".

Зазначає експерт і активність власника агро-імперії Юрія Косюка, близького до Порошенка.

"Нещодавно знизили частково податки для аграріїв. Можливо, до цього доклав руку і Косюк,  вважає Микола Спиридонов.  На ВР традиційно впливає Пінчук. Партія "Голос"  спільний проект його і групи Сороса. Але їхні позиції ослабли, коли їхні ставленики (уряд Гончарука) пішли з влади на початку 2020-го".

За словами експерта, децентралізація призвела до того, що регіональні еліти теж починають впливати на президента, на ВР, на перерозподіл ресурсів.

"І якщо почнеться перерозподіл, дуже може бути, що з'являться нові олігархи  обласні, регіональні, які зможуть кинути виклик олігархам національного масштабу. При цьому треба розуміти, що загальна "кормова база" звужується. Той же Ахметов втратив у вазі через втрату Донбасу, Криму і т.д. Через коронакрізіса втрачають все. І, зрозуміло, всі будуть намагатися друг у друга щось віджати,  впевнений Микола Спиридонов.  З моєї точки зору, слабкі ланки зараз Пінчук, Бахматюк, Фірташ, певною мірою Коломойський".

Раніше "Коментарі" розбирали проблеми в судовій системі і ліквідацію олігархії. Журналісти намагалися з'ясувати, чому влада ігнорує рекомендації Європарламенту з цих питань.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини