Головна Новини Політика Скандали ДБР vs Порошенко: по кому б'є «допитний серіал» та скільки ще він може тривати
commentss НОВИНИ Всі новини

ДБР vs Порошенко: по кому б'є «допитний серіал» та скільки ще він може тривати

Експерти розповіли, як довго ще ДБР може «ганятися» за екс-президентом Петром Порошенком і як ця історія відображається на іміджі української влади, в тому числі, з боку міжнародного співтовариства

29 травня 2020, 12:51 comments3732
Поділіться публікацією:

Державне бюро розслідувань 29 травня повторно викликало на допити у двох справах (контрабанда картин і "плівки Деркача" із записом розмови Порошенка і колишнього віце-президента США Джозефа Байдена в 2016 році) п'ятого президента України, який є зараз нардепом. Адвокати Порошенка – Ілля Новіков та Ігор Головань – вже заявили, що їх підопічний не прийде на допит в ГБР. Пояснили тим, що його нібито викликали через відео на сайті Держбюро, а не шляхом вручення повістки, як це передбачено Кримінально-процесуальним кодексом (КПК). Експерти розповіли виданню "Коментарі", по кому б'є "допитний серіал" за участю п'ятого президента України Петра Порошенка.

ДБР vs Порошенко: по кому б'є «допитний серіал» та скільки ще він може тривати

"Для чого весь цей цирк?"

Правоохоронці в будь-якій цивілізованій країні покликані не просто вимагати дотримання законності від громадян, але і самі подавати приклад законослухняності. В останні дні в ГБР своєму пориві покарати п'ятого президента Порошенка вдається до грубих порушень норм Кримінально-процесуального кодексу, переконаний політичний експерт, директор Communication group Володимир Манько.

"Маючи півтора десятка виробництв, де фігурантом є Порошенко, ДБР вродило ще одне – нібито за незаконне ввезення колекції картин в Україну через ухилення від сплати мита і фінансові махінації, – зазначає експерт. – Слід розуміти, що справи про зловживання в "оборонці", на Рибальському острові, під час призначення суддів Конституційного суду, під час спорядження наших кораблів в Бердянськ (після чого ті були захоплені росіянами) та інші, втратили свою актуальність. Тобто пішли в смітник через відсутність перспективи".

На думку експерта, ДБР допустив низку порушень у "справі про картини".

"По-перше, повістку на допит Порошенка "вручили" у відеозверненні, а таке не передбачено. По-друге, штурм музею, де п'ятий президент виставив ці картини, відбувався без судової постанови, отже, всі зібрані докази в суді повинні бути відкинуті апріорі. По-третє, вручаючи письмову повістку дружині – Марині Порошенко – ДБР і тут промахнулась, тому що не дотримувалося термінів, які зазначені в КПК".

У директора Communication group (і не тільки в нього) виникає питання – для чого весь цей цирк?

"Відповідь може бути в тиску, який чиниться на ДБР з боку прокуратури, Офісу президента, а може і самим президентом з метою видати "на-гора" хоч якусь справу проти свого головного політичного опонента, – вважає Володимир Манько. – Остання соціологія показує, що "Слуга народу" програє "Європейської солідарності" у Львові та в Києві. Пояснити такий поспіх і сумбур в діях ДБР можна також спробою створити "димову завісу", щоб прикритися від економічного провалу і скандалу навколо "плівок Деркача", куди, зробивши відповідні заяви на прес-конференції, устряв президент Зеленський. Скандал обертається погіршенням відносин з нашим стратегічним партнером США і втратою двопартійної підтримки України, яка видобувалася в попередні роки".

"Все більше ознак корупції та авторитаризму"

Політтехнолог, фахівець з антикризових кампаній Денис Богуш вважає, що люди, які ненавиділи Порошенка, продовжують в тому ж дусі. І чекають-не дочекаються, коли "барига" сяде у в'язницю. А аргументація їх не особливо турбує.

"У багатьох в голові нічого не змінилося, – пояснює політтехнолог. – Але деякі вже почали сумніватися і прозрівати. Мовляв, явно щось не так: у Зеленського і Ко є вся влада, свої прокуратура, силовики. Що ж нікого не саджають-то? Може, з аргументацією – дійсно, проблеми? При цьому ми бачимо явні спроби політичних переслідувань, але хороші адвокати всі звинувачення легко розбивають. Таких адвокатів не було у "вбивць" Шеремета – Антоненко і Кузьменко, яких посадили без єдиного доказу. Ну, так зробіть також з нашими топ-корупціонерами! З тими, на кого є доказова база. А вона на певних персон дійсно є. Ось тільки немає то сил, чи то бажання, чи то розуму їх посадити".

Все, що відбувається, включаючи "полювання на Порошенка", виглядає, на думку експерта, карикатурно.

"Штурм музею, інші дії, які викликають, м'яко кажучи, здивування, все більше дискредитують ДБР та генрокуратуру. Причому не тільки в очах рядових українців, які мислять категоріями "за" Зеленського або "за" Порошенка. Ми і в очах світового співтовариства виглядаємо вже як неправова держава з ручними судовою, правоохоронною системами. Все більше ознак корупції і авторитаризму. Все менше демократичності, – підкреслює Денис Богуш. – В такій ситуації не може виграти окремо влада або опозиція. Програють всі. Ми стаємо карикатурною країною, в яку нема сенсу вкладати гроші, тому що вона навіть не намагається провести реальні реформи і дати корупції реальний бій".

"Серіал з гонками ДБР за Порошенком буде тривати ще не один сезон"

Віце-президент Світового юридичного альянсу, старший партнер Адвокатської компанії "Кравець та Партнери" Ростислав Кравець називає все, що відбувається навколо "допитів Порошенка" серіалом "Дім-5" і домовленістю між минулою і нинішньою владою.

"Думаю, цей серіал з гонками ДБР за Порошенком буде тривати ще не один сезон, – відзначає юридичний експерт. – Між тим, у слідчих є всі підстави звернутися в суд і приводом доставити Порошенка на допит – для отримання потрібних пояснень. З іншого боку, не зовсім зрозуміло, що саме хочуть дізнатися у нього в рамках цих допитів. Що ж так потрібно слідчим, що не дає їм розслідувати справу без показань Порошенка – і передати в суд?"

При цьому Ростислав Кравець нагадує, що згідно з нормами КПК, показання особи, яким надалі було висунуто підозру, не приймаються судом як письмові свідчення.

"Чудово розуміючи, що в рамах даних справ Порошенко фігурує як підозрюваний, не зрозуміло, навіщо піднімати стільки шуму, кидати стільки сил на доставку його на допит... Адже можна просто закінчити розслідування – і передати справи в суд, – підкреслює експерт. – Від всього цього галасу, безумовно, виграє Порошенко. Він демонструє всьому світу нездатність чинної влади і підконтрольних їй правоохоронців щось толком розслідувати. Навіть щось більше ніж явне. І це негативно впливає на всі правоохоронні органи, демонструють дуже погану гру (за Станіславським – не вірю!) а-ля "посади Порошенка", в яку ніхто вже не вірить".

Вся ця неприваблива історія свідчить, на думку Ростислава Кравця, про домовленості між Зе-командою і Порошенком.

"Чинна влада лише робить вигляд, що переслідує п'ятого президента, а фракція Порошенка в той або інший момент голосує, як треба Зеленському і компанії – що ми бачили на прикладах законів про землю, про банківську діяльність і так далі", – резюмує експерт.

Нагадаємо, Порошенко попросив провести виставку після виклику на допит в ГБР.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення


Новини