Бізнес в РФ та вугілля з окупованого Донбасу: що Геращенко розповів про Порошенка

Заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко прокоментував події часів президентської каденції Петра Порошенка

Петро Порошенко, коли був обраний президентом України, мав би позбутися свого бізнесу, який працював на території країни-агресора, проте не зробив цього. Про це в ефірі ток-шоу "Право на владу", коментуючи заяву п’ятого президента України Петра Порошенка щодо того, чи можна було б обійтися в питанні обміну полоненими без Віктора Медведчука, заявив заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко, інформують "Коментарі".

"Міг би Вінстон Черчілль відбивати атаки фашистів на Велику Британію, якби в нього теж була кондитерська фабрика десь поблизу Берліну? Мабуть, ні. Багато людей радили Петро Олексійовичу свою кондитерську фабрику передати до дитячого фонду ООН — ЮНІСЕФ, щоб прибутки з неї йшли б, наприклад, на допомогу дітям Донбасу, дітям Криму. він на це не пішов", — заявив Геращенко.

За його словами, "плівки Медведчука" пояснюють, чому опозиційному політику Віктору Медведчуку вдавалися маніпуляції з Петром Порошенком за часів його президентства.

"Його просто тримали на "гачку" через цю Липецьку кондитерську фабрику. Вона ж працювала та приносила прибуток до жовтня 2017 року. А чому? Тому що для цього потрібно було йти на компроміс. На компроміси, щоб віддавати росіянам — "Роснафті" — трубопровід, який тільки зараз, у лютому цього року, був арештований рішенням РНБО", — пояснив свою думку заступник міністра внутрішніх справ України.

Ще одна поступка Порошенка Росії — купівля вугілля з окупованого Донбасу, наголосив Геращенко.

"У російської сторони, яка окупувала Донбас, була велика проблема, — вони захопили наш Донбас силою, й постало питання — а що робити українським шахтарям, що видобували вугілля? Ми тоді, уряд Яценюка, почали закупівлю вугілля у Південній Африці. Прийшло декілька кораблів з Південної Африки. Ми могли б не купувати з Донбасу вугілля в терористів, але Служба безпеки під керівництвом Петра Олексійовича Порошенка у 2014 році почала низку кримінальних справ, та зірвали поставки з ПАР, а сам Петро Олексійович казав, що це вугілля не таке, воно неправильно горить. Внаслідок сотні мільйонів доларів були сплачені на окупованій території", — розповів Геращенко.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що першого президента України Леоніда Кравчука п’ятий президент держави Петро Порошенко звинуватив у розподілі українського держмайна на користь Росії. Порошенко заявив, що трубопровід "Самара – Західний напрямок" відійшов Росії ще під час президентства Леоніда Кравчука під час розподілу майна Радянського Союзу.