Австрійський професор звинуватив Путіна у брехні щодо української мови

Вчений Міхаель Мозер відповів на слова Володимира Путіна про те, що українську мову "розіграли" напередодні війни спецагенти Австрії

Президент Росії Володимир Путін нещодавно заявив про походження української мови. На його думку, до XIII століття у росіян і українців - "єдиного народу" - не було ніякої різниці у мові, а перші відмінності виникли у XVI столітті, коли частина українців опинилася в полоні. Більш того, на думку Путіна, "український фактор" почав "розігруватися" нібито напередодні Першої світової війни австрійськими спецагентами. На питання, чи правдиві слова російського лідера, відповів відомий професор-україніст - австрійський вчений Міхаель Мозер. Про це пише "Укрінформ".

“Як президент Міжнародної асоціації україністів, я б запропонував пану президенту РФ зосередитися на внутрішніх політичних питаннях в Росії. Тому що він дійсно вже намагається бути і "істориком", і "мовознавцем", хоча це йому, звичайно, не вдається. Тому що жоден фахівець не буде серйозно сприймати його висловлювання в області історії, мовознавства. Можу і менш дипломатично сказати: це - дурниці, нудні та нецікаві. З наукою не мають нічого спільного", - вважає Мозер.


Експерт запевняє, що ніякої давньоруської мовної єдності не існувало. Що ж стосується діалектів, з допомогою яких спілкувалися на Русі, вони були хоч і схожі, але все ж розрізнялися між собою.

“Різниця між українською та російською завжди була, просто з часом поглиблювалася, - впевнений учений. - Звичайно, не було ніякого спеціального органу, який би працював над розвитком української мови! Над українською мовою працювали самі українці".

Як раніше повідомляли "Коментарі", глава Російської Федерації Володимир Путін заявив, що зіпсовані відносини з Україною зовсім не стали результатом анексії півострова Крим у березні 2014 року.