З'їзд партії "Слуга Народу": яких рішень варто очікувати

Експерти розповіли, які питання можуть несподівано внести до порядку денного з'їзду партії «Слуга Народу» 10 лютого

Партія "Слуга Народу" має намір провести сьогодні, 10 лютого, з'їзд. Офіційно - щоб висунути двох кандидатів в депутати. Довибори пройдуть в Івано-Франківській і Донецькій областях. Чи можуть щось розглянути неофіційно або додати до порядку денного? Які шанси у СН, кого б вони не висунули, враховуючи, що Захід і Схід за станом на сьогодні не перебувають в їх управлінні? Відповіді на ці питання "Коментарі" шукали разом з експертами.

Нова ідеологія партії

Політолог, експерт Українського інституту політики Данило Богатирьов підкреслює, що довибори принципово не змінять розстановку сил в парламенті. Він також сумнівається, що "слуги" зуміють їх виграти в зазначених округах.

"Останнім часом ходять чутки про те, що на з'їзді буде затверджена" нова ідеологія "партії. Ймовірно, це буде щось близьке до порошенківського націоналізму", - прогнозує Данило Богатирьов.

За його словами, тренд на "закручування гайок" в ідеологічному відношенні очевидний.

"Рейтинг "слуг" падає, суспільне невдоволення зростає. А інструментів для купірування цього невдоволення немає. Таким чином, залишаються тільки репресивні заходи. Їх-то влада й буде використовувати, щоб досидіти до кінця терміну", - вважає експерт.

Основні питання

Політичний експерт Дмитро Воронков вважає, що основним питанням буде все ж вибір найбільш перспективних кандидатур на довибори.

"Для "слуг" це дійсно питання номер один. Для СН зараз життєво важливо шляхом будь-якого політичного резерву зміцнити монокоаліцію, яка на межі розвалу. І два нардепи хоч і не панацея, але все ж могли б забезпечити невеликий запас міцності. Особливо після внутрішнього конфлікту і розбіжностей у фракції у зв'язку з вигнанням Дубинського", - підкреслює політексперт.

При цьому, на його думку, цілком логічно, що, наприклад, в Донецькій області, шанси у СН здобути перемогу вельми мізерні, незалежно від обраних кандидатур.

"Електорат скоріше віддасть перевагу кандидату від ОПЗЖ або самовисуванцю. Що стосується Івано-Франківщини, то і тут ситуація для СН сумна. Численні скандали в рядах монокоаліції та непопулярні рішення, згідно з безліччю соцдосліджень, значно знизили партійний рейтинг СН. Нагадаю, що СН програла навіть мерське крісло в Кривому Розі - рідному місті президента. А рішення гаранта про блокування телеканалів хоч і додало підтримки на заході країни, але це бонус швидше в скарбничку самого президента, а не в арсенал партії. І в СН це розуміють".

Дмитро Воронков не виключає, що паралельно з процесом відбору кандидатур, негласно в партійних рядах буде обговорюватися питання партійної субординації (після скандалу з Дубинським), а також можуть обговорюватися можливі варіанти співпраці з іншими партіями щодо законодавчих ініціатив. Або ж стратегічне моделювання формату нової коаліції в разі, якщо монокоаліція продовжить сипатися.

Нагадаємо, проект Lift, який повинен був дозволити новим людям прийти в політику і втілити нові ідеї в управлінні державою, був запущений ще в травні 2019 року, але, як завжди в нашій країні, щось пішло не так.