"Вихід є": у Раді вже знають, як позбавити проросійських нардепів мандату

Світова демократія говорить про те, що люди мають право обирати будь-кого, але водночас в Україні це питання є проблемою національної безпеки.

Верховній Раді слід внести зміни до законодавства, щоб заборона політичної партії за проросійську діяльність автоматично призводила до того, що парламентарій втрачав повноваження народного обранця. Як передає видання "Коментарі", про це в ефірі загальнонаціонального телемарафону заявив перший заступник голови Верховної Ради Олександр Корнієнко.

Політик зазначив, якщо сьогодні йдеться про те, щоб ті народні депутати, які обиралися до парламенту від проросійських політичних сил, втратили мандат, то вихід із ситуації є. Він полягає у тому, щоб внести зміни до Конституції.

Олександр Корнієнко нагадав, що на сьогоднішній день є щонайменше 5-7 підстав для того, щоб нардеп міг втратити депутатський мандат. Потрібно просто розширити список таких підстав.

За словами віце-спікера ВР, зміни треба внести на тій підставі, що якщо партія в Україні під забороною за проросійську діяльність, то депутати, які були чи є її членами, не мають права представляти народ України у вищому законодавчому органі.

Парламентарій нагадав, що у Раді вже є законопроекти, після ухвалення яких ті нардепи, проти яких запроваджено санкції РНБО або які є представниками проросійських партій, мають автоматично втрачати депутатський мандат. При цьому Корнієнко звернув увагу, що у цьому питанні потрібно бути дуже обережним, щоб не порушити основні норми демократії.

Читайте також на порталі "Коментарі" – президент Зеленський заявив про нові деокуповані населені пункти. ЗСУ продовжують контрнаступати, найефективніше на Харківщині.