Головна Новини Політика рада Верховна Рада ухвалила закон про лобізм. Коли він запрацює
commentss НОВИНИ Всі новини

Верховна Рада ухвалила закон про лобізм. Коли він запрацює

Верховна Рада виконала вимогу Єврокомісії щодо початку перемовин щодо членства в ЄС та ухвалила в цілому закон про лобізм. Він має набути чинності через 2 місяці після запуску Реєстру прозорості, але не пізніше 1 січня 2025 року

23 лютого 2024, 16:34
Поділіться публікацією:

Верховна Рада 236 голосами прийняла закон про лобізм. Ним визначаються правові рамки лобістської діяльності в Україні, права та обов’язки суб’єктів. Окрім того передбачене створення при НАЗК Реєстру прозорості. При цьому визначено, що суб’єкти лобіювання повинні звітувати про свою роботу, а також має здійснюватися контроль за дотриманням ними правил лобіювання. 

Верховна Рада ухвалила закон про лобізм. Коли він запрацює

Лобізм в Україні

Разом з тим, перед голосування в "Центрі протидії корупції" підкреслили, що проєкт у поточному вигляді не вирішує проблему лобізму через окремих депутатів і радників у владних структурах. 

"Він ніяк не обмежує вплив радників та позаштатних радників Офісу президента, які мають більшу вагу, аніж міністри чи інші високопосадовці. Вони не зобов'язані звітувати перед суспільством і при цьому їх возять у складі офіційних делегацій в США на рівні міністрів",
— сказано в повідомленні громадської організації в Фейсбуці.

Там також додали, що закон не передбачає прозорої роботи Ради. Так, засідання парламенту та комітетів досі транслюються лише у деяких випадках, але депутати не поспішають демонструвати відкритість.

"То в чому сенс ухвалювати закон в такому вигляді? Щоб похвалитись перед ЄС?"
— додали активісти.

Разом з тим голова Комітету з питань правової політики Денис Маслов підкреслив, що перед голосуванням у другому читанні була переглянута власне сама суть лобіювання.

"Визначальним для того, чи буде вплив особи на ухвалення нормативно-правового акту вважатися лобіюванням, стане наявність у неї комерційного інтересу"
, — підкреслив нардеп.

Окрім того, за його словами, обмежено політичне фінансування лобіювання. Тобто, каже нардеп, політичні партії, медіа, релігійні організації, кандидати на вибори не зможуть бути лобістами або просувати свої інтереси через лобістів.

Маслов розповів, що технічне ведення Реєстру прозорості, у якому повинні реєструватися всі суб’єкти лобіювання, та державний нагляд за дотриманням вимог законодавства у сфері лобіювання залишено за НАЗК, але загальні правила регулювання буде встановлювати Кабінет Міністрів України.

"Спрощено звітність для суб’єктів лобіювання. У своїх піврічних звітах вони не повинні будуть зазначати точні фінансові показники, але водночас звітуватимуть про свої зустрічі з топ-посадовцями"
, — підкреслив нардеп.

Нагадаємо, раніше портал "Коментарі" розповідав, чи зможе закон про лобізм подолати корупцію в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ufo

23 лютого 2024, 17:44

Поздравляю. В борьбе с коррупцией закон не поможет, зато получили новый инструмент давления на бизнес. Теперь у нас все будут не только коллаборантами и ухилянтами, а еще и лоббистами. Шикарно.


Новини