У Раді розповіли, як хочуть повністю реформувати строкову службу в армії

У Стратегії військової безпеки чітко прописані пріоритети професіоналізації ЗСУ та відмова від радянської системи строкової військової служби

У парламенті мають намір раз і назавжди відійти від радянської системи строкової служби в армії. Саме тому Верховна Рада ініціюватиме проведення повного реформування строкової служби. Як передає портал "Коментарі", про це розповів голова оборонного комітету Верховної ради Олександр Завітневич.

Парламентарій розповів, що сьогодні українська армія стоїть на трьох фундаментах. Першим є професійні військові, які отримують за свою службу в армії фінансову винагороду. Другий фундамент – люди, які підписали контракт із ЗСУ. Вони служать від 6 місяців до кількох років, виконуючи поставлені завдання. Третій фундамент – це строковики, тобто молоді люди, яких заступають на військову службу згідно з тим, як це прописано у законодавстві України.

Олександр Завітневич зазначив, що 8 років Україна перебуває у стані війни. Загроза з боку РФ лише наростає, і наша країна потребує не лише сучасної зброї, а й професіоналів, які зі зброєю в руках будуть готові до виконання найскладніших бойових завдань. При цьому вони будуть добре фінансово мотивовані і розумітимуть, навіщо і чому опинилися у лавах ЗСУ.

Нардеп зазначив, що уряд зреагував дуже оперативно і після підписання президентом Зеленським указу почав розробляти законопроект, який скасує в Україні строкову службу в армії, зробивши українське військо повністю професійним. За тими даними, строкову військову службу в Україні буде скасовано з 1 січня 2024 року.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Розумков пояснив, чому указ президента про підвищення зарплати військовим – лише популізм.