Головна Новини Політика рада Рада повернула кримінальну відповідальність за брехню в декларації, але є нюанс
commentss НОВИНИ Всі новини

Рада повернула кримінальну відповідальність за брехню в декларації, але є нюанс

Парламент відновив кримінальну відповідальність, але саджати в тюрму тих, хто набрехав в декларації, не будуть

4 грудня 2020, 13:41 comments1722
Поділіться публікацією:

Парламент підтримав закон, який відновлює кримінальну відповідальність за брехню. Про це стало відомо в ході засідання Верховної Ради України сьогодні, 4 грудня.

Рада повернула кримінальну відповідальність за брехню в декларації, але є нюанс

Фото: ВРУ

Так, за проєкт закону №4460-д про встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування проголосували 289 народних депутатів. Однак саджати за недостовірне декларування, відповідно до документа, не будуть. Законопроєкт передбачає штрафи в разі, коли сума вказана в декларації буде відрізнятися від реальної від 100 до 5 тис. прожиткових мінімумів для працездатних осіб (штрафи встановлюються від 42500 до 85000 грн). Також винним можуть призначити громадські роботи від 150 до 240 годин з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний Суд України скасував покарання за недостовірне декларування. Таким чином багатьом чиновникам вдалося уникнути правової відповідальності. Таке рішення сколихнуло українців, тому вони вийшли на протести під будівлю Конституційного суду. Щоб врегулювати ситуацію, Верховна Рада і Президент України Володимир Зеленський почали шукати виходи з прийнятих дій КСУ. Тому було вирішено статтю про неправдиве декларування знову внести в Раду.

Як повідомлялося, НАЗК озвучило, скільки чиновників набрехали в деклараціях. Так, в Єдиному державному реєстрі осіб, які вчинили корупційні злочини, так званому "Реєстрі корупціонерів", з'явилися записи про 97 держслужбовців, яких звинуватили в рамках ст. 366 ч.1 ККУ (умисне неподання або подання завідомо недостовірних відомостей у декларації, протягом всього часу існування реєстру).



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Володимир

7 грудня 2020, 16:05

Розводняк для лохів! Корупціонер отримав хабар в 1млн грн, а заплатив штраф 85 000 грн це максимум. А чому не написано, що якщо його посадять (чого не було ще ні разу), то цей злочинець буде сидіти не на нарах, а в майже в санаторії відкритого типу???!!! Короче поставновка для народу продовжується...

Юрій

6 грудня 2020, 21:39

Ну так завтра ОПЗЖ побежит с мешком денег в Конституционній суд и все "решит".

Джо

4 грудня 2020, 15:25

Хрен вам, хитрожопi, а не фiн допомога


Новини