Позачергові засідання Ради: які важливі рішення парламент може ухвалити сьогодні

Експерти розповіли, які питання можуть розглянути народні обранці на сьогоднішніх засіданнях, і яким буде їхній результат

У вівторок, 27 квітня, відбудеться два позачергових пленарних засідання Верховної Ради. Причому якщо на першому планують розглянути одне питання (про вжиття невідкладних заходів, спрямованих на припинення бездіяльності органів виконавчої влади в сфері протидії поширенню гострої респіраторної хвороби СОVID-19), то на другому - 13.

Які важливі рішення можуть сьогодні прийняти - і чому? Чи варто очікувати якихось сюрпризів? Ці питання "Коментарі" вирішили поставити експертам.

"Робота парламенту значною мірою паралізована розглядом правок до земельного закону, і депутатам потрібно знаходити час, щоб займатися іншими поточними питаннями"

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович закликає не розглядати позачергові засідання ВР як щось екстраординарне.

"Робота парламенту значною мірою паралізована розглядом правок до земельного закону. І зрозуміло, що депутатам потрібно знаходити час, щоб займатися іншими поточними питаннями. І на друге засідання більшість таких поточних питань якраз винесли, - зазначає експерт. - Що стосується першого засідання, то там - важливе питання, яке стосується провалу і вакцинації, і методів боротьби з коронавірусом. Мова, думаю, піде про відповідальність як уряду, так і профільного міністра - голови МОЗ Максима Степанова".

З огляду на, що проект постанови ВР про прийняття невідкладних заходів, спрямованих на "припинення бездіяльності органів виконавчої влади в сфері протидії поширенню гострої респіраторної хвороби СОVID-19, викликаної коронавірусом SARS-CoV-2, і забезпечення неухильного виконання рішень ВРУ, прийнятих в цій сфері", ініційований в основному представниками опозиції, не факт, що для його прийняття знайдеться необхідна кількість голосів, вважає Ігор Рейтерович.

Він також підкреслює, що сьогоднішні позачергові засідання є вкрай важливими з точки зору підготовки до четверга, коли на "черговому позачерговому" засіданні можуть бути проголосовані кадрові питання.

"Не виключаю, що значний час депутати витратять на переговори - як публічні, так і не публічні. Перш за все, щодо кандидатури на пост міністра енергетики. Ще важливий момент - можлива відставка глави МОЗ. Знову активізувалися чутки, що Степанова можуть "піти". І значна кількість депутатів, навіть монобільшість, виступають за його відставку, - зазначає Ігор Рейтерович. - Тому я не виключаю, що на першому позачерговому засіданні сьогодні буде своєрідний маркер - скільки представників монобільшості підтримає постанову опозиції. І за цими результатами можна буде робити висновки щодо голосування або неголосування за відставку Степанова безпосередньо в четвер. Ну, а щодо міністра енергетики торги будуть і далі тривати. Голоси, начебто, є, але їх необхідно консолідувати".

"Є ймовірність, що на цьому тижні через Раду спробують провести нового кандидата на пост міністра енергетики"

Експерт Українського інституту політики Микита Трачук не очікує від сьогоднішніх засідань сенсацій. Але не виключає, що сюрпризи можуть бути.

"Перше засідання стосується протидії епідемії. І це зрозуміло. Я вважаю це питання однозначно важливим, від цього залежить життя і здоров'я українців. Судячи з відомого наразі порядку денного, все друге засідання буде присвячено суто технічним питанням. Перерозподіл коштів, законопроект про основи молодіжної політики, ряд моментів щодо судової системи, деякі зміни до Кримінального процесуального кодексу тощо. Нерідко такі документи приймаються пакетами, без особливого розгляду і обговорення", - говорить Микита Трачук.

Водночас, підкреслює експерт, трапляється, що серед другорядних, здавалося б, питань, раптом спливають дійсно важливі.

"У цьому контексті можна згадати, що у нас за важкого стану енергетики, ходять чутки, що призначена туди людина спершу не хотіла призначатися, а тепер не хоче працювати. Я маю на увазі в.о. голови Міненерго Юрія Вітренка. Є ймовірність, що на цьому тижні через Раду спробують провести нового кандидата на цю посаду - віце-президента держпідприємства "НАЕК" Енергоатом" Германа Галущенко. Буде цікаво, якщо раптом спливе ця кандидатуру сьогодні або завтра. Інших гучних рішень не чекаю", - зазначає Микита Трачук.

Раніше портал "Коментарі" писав про міжфракційні об'єднання в парламенті.