Головна Новини Політика рада Перевибори парламенту: бути чи не бути їм у 2021 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Перевибори парламенту: бути чи не бути їм у 2021 році

Експерти спрогнозували, чи веде розлад монобільшості до перевиборів Ради

11 грудня 2020, 12:57
Поділіться публікацією:

Спікер парламенту Дмитро Разумков запевняє, що сьогоднішній день немає підстав говорити про можливе дострокове припинення повноважень Верховної Ради дев'ятого скликання. Однак в тій же монобільшості давно немає колишньої монолітності, а у ряду політгравців є бажання перевиборів. Бути чи не бути їм у 2021-му — і чому? На це питання "Коментарям" відповіли експерти.

Перевибори парламенту: бути чи не бути їм у 2021 році

Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

"Зараз гальмуються майже всі питання, навіть які не повинні викликати труднощі у монобільшості"

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін вважає, що дострокові вибори в Раду стануть не найгіршим варіантом особисто для президента Зеленського.

"Результати місцевих виборів показали, що партія влади -"Слуга народу"- сильно здала позиції. Знижується й особистий рейтинг Зеленського. Він втрачає свій ключовий козир — високий рівень довіри особисто до нього. Токсичні активи — Кабмін, ВР, по суті, паразитують на його рейтингу, — зазначає експерт. — Зеленський прийшов до влади не зі сфери політики, а зі сфери шоу-бізнесу, де фактор популярності — основний капітал. Так що позбавлення від паразитуючих, токсичних активів може бути йому вигідно. З такої — персонолістичної позиції".

Інша справа, підкреслює Олексій Якубін, чи буде Зеленський готовий на це. Адже такий крок вимагає серйозної політичної волі.

"Думаю, саме в наступному році буде вирішувати питання — чи є він звичайним пострадянським політиком, який готовий триматися за владу до останнього. Або буде все ж демонструвати нову модель. А саме: якщо довіра до людей, які пройшли під його парасолькою у владу, втрачена, потрібно проводити нові вибори — і отримувати новий мандат довіри", — зазначає політолог.

Він акцентує, що ВР все важче важко приймати ті чи інші рішення.

"Добре, звичайно, що турборежим закінчився. Там було багато неякісних рішень. Але зараз гальмуються майже всі питання, навіть які не повинні викликати труднощі у монобільшості. Що фактично доводить відсутність цього самої монобільшості. Й чим далі, тим більше буде рости ціна парламенту й уряду особисто для Зеленського, — прогнозує Олексій Якубін. — В результаті він може повторити історію з Порошенком. Той міг би розпустити парламент у 2016-17 рр., коли були на це причини (коаліції фактично не було). Але не став. І багато в чому це коштувало йому другого терміну президентства і призвело до рекордного антирейтингу. Так і Зеленський: не спробує вирішити соціально-економічну кризу через політичне перезавантаження — зосередить на собі негатив".

Експерт підкреслює, що в нову Раду, безумовно, не вдасться провести таку кількість "багнетів" СН, як зараз. Але зате можна привести саме тих, хто буде орієнтуватися на Зеленського. І не брати найважливіші рішення, як зараз, по все більшій ціні...

"До того ж ряд інших гравців також зацікавлені в перезавантаженні парламенту, — зазначає Олексій Якубін. — Зрозуміло, що це не стосується "Голосу", який навряд чи потрапить в нове скликання. Зате це вигідно ОПЗЖ, рейтинг якої зростає. Спираючись на базовий електорат, візьмуть своє і "Батьківщина" з "Європейської солідарності". Хтось із них, можливо, стане частиною нової коаліції. Тож дострокові парламентські вибори цілком можливі".

"Дійсно, зараз монобільшості фактично немає"

Політтехнолог, глава Інституту демократії і розвитку PolitA Катерина Одарченко дає лише 30% на те, що нас чекають дострокові вибори в парламент.

"Дійсно, зараз монобільшості фактично немає. І Зеленський не має на неї достатнього впливу. І він міг би спробувати в 2021-му розпустити Раду і зняти негатив на екваторі президентських повноважень. Зберегти симпатії до себе, зливши негатив на парламент і уряд. Але очевидно, що фракція СН в новому парламенті буде менша. І доведеться шукати партнера для коаліції. А це — нові поступки, нові союзи, нові проблеми", — підкреслює Катерина Одарченко.

Вона передбачає, що цей парламент продовжить працювати при фіктивній більшості, як і попередній. Тим більше, що ситуативних союзників вистачає, а вводити їх в уряд — не обов'язково.

"Звичайно, багато чого буде залежати від економічної ситуації, від того, чи буде ескалація на Донбасі. Але я все ж даю куди менше шансів перевиборів, ніж того, що цей парламент допрацює до кінця каденції", — каже політтехнолог.

Як раніше повідомлялося, у зв'язку з ситуацією в органах влади Дніпропетровської області з'явилися твердження, що Зеленський пішов проти Коломойського. Ми розібралися, чи це так.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини