Головна Новини Політика рада Доля Авакова: депутати вирішать питання про відставку
commentss НОВИНИ Всі новини

Доля Авакова: депутати вирішать питання про відставку

Резонансні злочини змушують міністра піти у відставку. Які перспективи Авакова - будуть вирішувати "Слуги народу". Українські експерти дали можливі сценарії розвитку подій

1 червня 2020, 10:25 comments3344
Поділіться публікацією:

Сьогодні, 1 червня, на засіданні фракції "Слуги народу" буде піднято питання про можливу відставку міністра внутрішніх справ Арсена Авакова на тлі перестрілки в Броварах та зґвалтуванні жінки в Кагарлицькому відділенні поліції. Про це повідомив глава Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи вдасться "піти" Авакова.

Доля Авакова: депутати вирішать питання про відставку

"Беззмінний глава МВС"

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко сумнівається, що "слуги" відправлять беззмінного з 2014 року главу МВС у відставку.

"Аваков – це серйозне могутність, вплив. За ним стоять 60 тисяч нацгвардійців, понад 200 тисяч поліцейських, – зазначає Костянтин Бондаренко. – До того ж, він контролює вулицю, радикалів, ряд волонтерських та ветеранських організацій. Спроба "повалити" Авакова загрожує великими проблемами. Його перехід в опозицію до президента точно не на руку Зеленському".

Плюс до всього, нагадує експерт, у Авакова є серйозні покровителі у США, особливо серед республіканців, з якими він тісно пов'язаний.

"Думаю, звільнять "стрілочників", частину людей, відповідальних за конкретні напрями, – говорить Костянтин Бондаренко. – Деяких, до речі, вже звільнили. Якщо ж Зе-команда спробує звільнити Авакова – це буде велика сенсація. І серйозний виклик для чинної влади".

"Аваков їм не по зубах"

"Саме 1 червня, думаю, міністру нічого не загрожує. Фракції "СН" він точно не по зубах. З іншого боку, обговорення в гостро негативному ключі на засіданні "президентської" фракції може означати формальний запуск кампанії з метою його відставки. Великої, серйозної кампанії", – вважає політолог, директор Інформаційно-аналітичного центру "Перспектива" Павло Рудяков.

За словами експерта, приводи для винесення "справи" Авакова на фракцію – Кагарлик, Бровари та інші – дають підстави вважати, що до старту кампанії у її замовників все готово.

"НП з участю поліції завжди, на жаль, мали місце, – зазначає Павло Рудяков. – В них порушувалися права громадян, лилася кров... В даному випадку впадає в очі збіг за часом відразу декількох "поліцейських" НП, а також оперативність реакції "слуг народу". Примітно і те, що фракції ВР "від Сороса", зокрема, "Голос" теж подали голос, хоча до цього досить довго зберігали мовчання. І теж – за відставку Авакова. Думаю, проти глави МВС беруться грати гру на його знищення відразу кілька сил. Щонайменше, дві внутрішні і, мабуть, якась зовнішня. У будь-якому випадку, історія з його відставкою обіцяє бути довгою. І багатою на події самого різного штибу".

"Піде, а залишиться"

Аналітик, фахівець з політичного PR в ToShoNado.Agency Андрій Попов вважає, що так звана "проблема Авакова" самим Аваковим не обмежується.

"Навіть якщо він піде у відставку, то збереже вплив на сотні, якщо не тисячі, співробітників МВС, поліції, Нацгвардії і представників деяких парамілітарних організацій, членам яких масово видавали "корочки" МВС, – пояснює експерт. – Це не означає, що він тепер довічний міністр. Просто разом з ним треба перезавантажувати і левову частину керівних кадрів різного рівня по всій країні. Інакше до нинішньої тотальної недбалості може додатися і свідомий саботаж наказів".

Плюс, підкреслює Андрій Попов, Арсен Борисович планомірно працював над тим, щоб його відставка стала шоком для країни, шукав союзників, в тому числі – досить впливових, начебто Коломойського, який має вплив і на частину тієї ж фракції "Слуга народу".

"Цей крок вимагає від Зеленського серйозної підготовки, пошуку не однієї кадрової заміни, а відразу повного перезавантаження міністерства і підконтрольних органів на тлі карантину і передвиборної кампанії, – говорить аналітик про можливість відставки глави МВС. – Чи є у президента достатній для цього кадровий резерв?"

При цьому, зазначає Андрій Попов, сам Аваков, враховуючи всі проблеми його відомства і нездатність все виправити, явно в своєму кріслі засидівся.

"З політичної точки зору він стає "токсичним" і тягне рейтинги влади вниз, – упевнений експерт. – Таким чином, Зеленський опинився на черговий "розтяжці" – ситуація у правоохоронних органах в обох варіантах буде погіршуватися. Але в разі відставки Авакова та активізації реформи є шанс, що погіршення буде тимчасовим. При збереженні ж посади за Аваковим процес деградації й розкладу поліції стане перманентною. Особливо це ризиковано у світлі прийдешніх виборів – глава МВС довів, що з злочинністю впоратися не може, але здатний забезпечити порядок при голосуванні. А після його зміни там точно буде безлад. Цілком можливо, що формально Авакова звільнять, але заміну у ВР не підтримають – і він залишиться ще якийсь час у статусі "в. о". Таким бачиться єдиний компромісний варіант, який, до речі, теж не можна назвати хорошим".

Як повідомляв портал "Коментарі", раніше партія "Голос" зажадала відставки Арсена Авакова.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення


Новини