Чому опозиція змогла б виграти дострокові парламентські вибори, — пояснює експерт

Рейтинг опозиційних партій зріс останнім часом

Політичний експерт та заступник директора Українського інституту політики Владислав Дзвидзинський прокоментував результати опитування порталу "Коментарі" у соціальній мережі Facebook про те, якій політичній партії вони довіряють найбільше.

Згідно з результатами нашого опитування, на першому місці опинилася партія "Європейська солідарність", набравши 41,53% голосів користувачів. Партія "Сила та честь" посіла друге місце у рейтингу. Їй, згідно з опитуванням, довіряє 12,5% українців. На третій позиції рейтингу опинилася "Опозиційна платформа - За життя".

Експерт назвав результати опитування яскравою демонстрацією загальних тенденцій, що зараз відбуваються в українському суспільстві. За його словами, це пов'язано з тим, що перебування при владі будь-якої політичної сили завжди знижує рівень її підтримки з боку електорату у будь-якій демократичній країні.

Як стверджує Владислав Дзвідзинський, суттєве зниження рівня підтримки влади є закономірністю і є кілька причин таких настроїв у суспільстві у різних площинах.

"Партія Європейська солідарність (ЄС) рік тому у Києві та Київській області посіла перше місце серед інших політсил, тому логічно, що тенденція зберігається, а рейтинг партії зростає. Соціологія, якою я володію зараз, говорить про те, що рівень підтримки ЄС у Києві та Київській області зараз вдвічі перевищує рівень підтримки "Слуги народу" (СН)", — каже експерт.

Також результати опитування залежать від того, хто був респондентами, тож важливо подивитися на сегмент українців, які активні у Facebook. Зараз ця соцмережа втрачає свою аудиторію — вона переходить до інших соцмереж.

"У Facebook зараз активніша інша частина нашого суспільства, яка мислить далі, бачить глибше. Для них відставка Разумкова — зрада, розстановка лояльних людей на посаді — узурпація, а не акумуляція чи прочищення кадрів. Саме ці тренди визначають настрій", — уточнює Дзвидзинський.

З іншого боку, в Україні не з'явилося альтернативних політсил із 2019 року. Наразі ми спостерігаємо логічний відкат симпатій від нинішньої влади, в якій українці встигають розчаруватися, у зворотний бік. Це політичний маятник, який хитнувся вже від "СН" у зворотний бік.

Що ж ми бачимо на протилежному боці? Опозицію у вигляді тих партій, які вже давно працюють на політичній ниві.

"Наприклад, у протилежному боці може бути майбутня політсила Разумкова, партія "Удар", але зараз цю нішу займають найбільш структуровані парламентські партії - ОПЗЖ та ЄС, "Батьківщина"", — каже експерт.

Наступна причина такої розстановки сил зараз – це те, що ще за президентства Петра Порошенка він мав свій електорат. Після виборів у 2019 році ця меншість залишилася згуртованою, вони завжди активно спілкувалися та спілкуються у Facebook. Перевага цієї меншості в їхній організованості на тлі погано організованої більшості.

Також однією з причин такого результату опитування є електоральні перетікання тих людей, які у 2019 році були проти Порошенка та проголосували за Зеленського, у бік інших опозиційних політсил. Чому піднялися рейтинги саме ЄС та ОПЗЖ? Бо вони мають партію структуру, регіональні представництва, активно працюють за партійними представництвами, а також мають медійну присутність в Україні.

"Можу припустити, що якщо ці тренди продовжаться і ніщо не змінить існуючий хід подій, такий результат може бути на дострокових парламентських виборах, якби вони відбулися через рік або два", — додав Дзвідзинський.

Як повідомляв портал "Коментарі", експерт розповіла про причину програшу "Слуги народу" у Facebook.