Візит Зеленського і Мішеля на Донбас: мета і результати поїздки

Експерти розповіли порталу "Коментарі" про цілі візиту Володимира Зеленського та президента Європейської ради Шарля Мішеля до Луганської області, а також про наслідки нещодавньої поїздки

Донбаський рейд президента України Володимира Зеленського та президента Європейської ради Шарля Мішеля. Які основні висновки можна зробити після нього? Які можуть бути наслідки у цієї поїздки в ракурсі поліпшення (погіршення) ситуації на Донбасі, посилення санкцій проти РФ? Відповісти на ці питання "Коментарі" попросили експертів.

Минулі візити нічого особливо не змінили, навряд чи змінить і цей

Глава правління Аналітичного центру "Донбаський інститут регіональної політики", співзасновник у Гуманітарній організації "Відповідальні громадяни" Енріке Менендес вважає, що це була звичайна ритуальна поїздка. Але з рядом цікавих заяв.

"Для будь-якого європейського чиновника високого рівня візит до України, як правило, пов'язаний з двома ключовими питаннями - війна на Донбасі і реформи. Кожен високий гість, приїжджаючи до України, говорить про реформи (найчастіше в ракурсі важливості боротьби з корупцією), а також нерідко їде на Донбас. І Зеленський теж зачастив сюди. Можливо, отримуючи від цього якесь самоствердження. Правда, всі минулі візити нічого особливо не змінили. Навряд чи поміняє і цей", - прогнозує Енріке Менендес.

Він звертає увагу, що Зеленський говорив про те, що РФ не виконує Мінські угоди, що потрібно посилити тиск.

"Цей акцент в риториці президента України говорить про те, що наша офіційна влада ігнорує домовленості, досягнуті в грудні-2019 на саміті глав нормандської четвірки в Парижі. Зокрема, не розробляє новий закон про особливий статус Донбасі, чи не імплементує в українське законодавство формулу Штайнмайера", - зазначає експерт.

Він вважає важливим те, що Шарль Мішель закликав РФ повернути своїх представників в СЦКК (Спільний центр із контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін на Донбасі).

"Це був єдиний спільний орган (входили представники України і Росії), який стежив за режимом тиші на фронті. Але в 2017 росіяни з нього вийшли. І зараз, після деякого часу відносного дотримання режиму тиші, ескалація наростає. Все більше інцидентів, все сильніше обстріли ", - підкреслює Енріке Менендес.

Важливим він вважає намір ЄС створити програму підтримки Донбасу в економічному плані. Головне, підкреслює експерт, щоб допомога ця була не на словах, а на справі.

"Ще я звернув увагу, що Володимир Зеленський і Шарль Мішель зустрілися з представниками міжнародних гуманітарних місій. Але не зустрічалися з місцевими гума-організаціями. Таке враження, що наша влада просто не спілкується безпосередньо з жителями Донбасу. Тому такі візити вважаю не більше ніж ритуалом", - резюмує Енріке Менендес.

Візит виглядав, як пропагандистська акція

Співголова Громадської ініціативи "Права Справа", історик, юрист Дмитро Снєгирьов вважає, що візит двох президентів - України та Євроради - до Луганської області виглядав, як пропагандистська акція.

"Мета була - продемонструвати підтримку України в протистоянні з Росією світовою спільнотою, зокрема, європейськими країнами, - пояснює експерт. - Ми почули чергові заяви про підтримку на дипломатичному рівні. І фактичні визнання, що прямих важелів тиску на РФ у наших партнерів немає. Порушувалося питання фінансування, в тому числі КПВВ. Серед позитивів відзначу намір європейців сприяти процесу розмінування, проходження гуманітарних конвоїв, почати нову програму для підтримки економічного розвитку на сході України "

Те, що Володимир Зеленський вакцинувався на Донбасі, Дмитро Снєгирьов називає жестом відчаю.

"Тут якоюсь мірою збіглися два провали влади. І щодо "мирного кейса" для Донбасу, і щодо "вакцинного кейса". Розуміючи ці провали, Зеленський змушений був фактично заривати собою амбразуру", - підкреслює експерт.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Зеленський озвучив, як можна досягти миру на Донбасі.