Головна Новини Політика президент Протистояння Зеленського та КСУ: наскільки законні рішення президента
commentss НОВИНИ Всі новини

Протистояння Зеленського та КСУ: наскільки законні рішення президента

Указ Зеленського може бути оскаржений у Верховному Суді, а, можливо, і в КСУ, якщо туди звернуться нардепи

29 березня 2021, 10:18
Поділіться публікацією:

Президент Володимир Зеленський підписав указ, який скасовує укази колишнього голови держави Віктора Януковича про призначення суддів Конституційного суду України (далі — КСУ) Олександра Тупицького й Олександра Касмініна.

Протистояння Зеленського та КСУ: наскільки законні рішення президента

Колаж: Д. Романюк / Comments.ua

Очільник держави аргументував це тим, що, продовжуючи виконувати свої повноваження, окремі судді КСУ, призначені Януковичем, нібито створюють загрозу державній незалежності й нацбезпеці України. Чи законні такі дії Зеленського? Чого очікувати далі? На ці питання порталу "Коментарі" відповіли експерти.

"Не можна своїм указом скасовувати дії указів попередників (індивідуальних актів) про призначення суддів"

Експерт із конституційного права Богдан Бондаренко вважає дії президента незаконними й неконституційними по суті. Нехай навіть суд цього поки не визнав.

"Не можна своїм указом скасовувати дії указів попередників (індивідуальних актів) про призначення суддів. Це абсурдно з правої точки зору, — пояснює експерт. — Виданий раніше указ, по суті, вичерпує своє призначення після того, як особа, призначена на ту чи іншу посаду, приступила до своїх обов'язків. І скасування такого указу вже ні на що не впливає. Так що насправді ні Олександр Тупицький, ні Олександр Касмінін, призначені указами Януковича, не можуть вважатися звільненими через указ Зеленського. Звільнити їх може тільки КСУ і лише на підставах, перерахованих в законі про КСУ. Під будь-який із них Тупицький і Касмінін не потрапляють, а Конституційний суд їх не звільняв".

При цьому Богдан Бондаренко впевнений, що Зеленський і його оточення будуть просувати своє бачення через ті засоби, які у них є.

"Вони продовжать за допомогою представників Управління держохорони не пускати суддів до місця роботу, будуть видавати розпорядження про їх усунення, призначати конкурси на нібито вакантні місця і протягувати туди через президентську вертикаль своїх суддів. По суті, у нас починається двовладдя або тривладдя в КСУ, повний бардак і реальна конституційна криза", — підкреслює експерт.

Він впевнений, що рішення, які прийматимуть нові судді, будуть сумнівні з точки зору легітимності. А указ Зеленського, швидше за все, буде оскаржений у Верховному Суді. Можливо, і в КСУ, якщо туди звернуться нардепи.

"Указ не має нічого спільного з Конституцією і правом, — продовжує Богдан Бондаренко. — Питання в тому, наскільки далеко готові зайти Зеленський і його оточення. Можна ж стіну навколо КСУ зробити, рів викопати, наповнювати водою його і запустити алігаторів ... Але це не додасть правомірності неправомірним рішенням".

"Коли Зеленський приймає такі рішення, він ставить під сумнів дію Конституції, законів у нашій країні"

Керівник політико-правових програм в Українському центрі суспільного розвитку Ігор Рейтерович також вважає цей указ Зеленського неправовим.

"Є 106 стаття Конституції, де чітко прописані права та обов'язки президента України. І права скасовувати акти індивідуальної дії (як попередників, так і власні) там немає.  Коли Зеленський приймає такі рішення, він ставить під сумнів дію Конституції, законів у нашій країні. Відсторонити суддів КСУ може тільки суд. Так що Тупицький і Касмінін 100% будуть оскаржувати це рішення. Спершу в Україні, а потім, думаю, в Європейському суді з прав людини. І можуть виграти. Був подібний прецедент під час президента Ющенка. Він теж боровся із суддями КСУ, скасовував укази попередників. Потім ці судді були відновлені, отримавши компенсацію за рахунок держави", — зазначає Ігор Рейтерович.

На його думку, все робилося з розрахунком "вдарити" не тільки по суддях, призначеним Януковичем.

"Це — прозорий натяк суддям КСУ, які призначені й указами Порошенка. І натяк для всіх інших суддів, які призначалися іншими президентами й в інших судах. Або дійте, як хоче ця влада, або вийде указ, який зніме вас із посади. Зрозуміло, що будуть оскаржувати, але це довга процедура. А Зеленський, фактично, отримає тотальний контроль над судовою гілкою влади. Як мінімум на кілька років. Можливо, на те й розрахунок, — розмірковує Ігор Рейтерович. — Втім, наслідки таких рішень можуть "наздогнати" Зеленського і в його каденцію. Адже таким указами він дає підстави для імпічменту. Його можуть звинуватити у спробі узурпації влади".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Володимир Зеленський позбавив повноважень голову КСУ Олександра Тупицького.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Влад

30 березня 2021, 00:34

Цей ЕКСПЕРД теж починає тупити під Тупицького і нічого не говорить про УЗУРПАЦІЮ ВЛАДИ СУДДЯМИ сворою корумпованих ЕФОРІВ, котрі під себе написали та наприймали усяких Законів та Нормативних актів недоторканості котрі не відповідають здоровому глузду СУЧАСНОСТІ і намагаються повернути ГРОМАДУ УКРАЇНИ в 30 роки ссср. Все що написано в КОНСТИТУЦІЇ УКРАЇНИ про Судову гілку влади ПРИДУМАНО і ВИГАДАНО самими цими корумпованими ЕФОРАМИ у мантіях на свою користь і на збиток Українського Суспільства та Держави...!!! Громада УКРАЇНИ не голосувала за привілегії СУДДІВ та їх недоторканість за корупцію за незаконне захоплення гектарів землі та кривосуддя з словоблудством та розмитими Статтями у КПК України та інших Законах України котрі вони ухвалювали своїми пленумами недоторканих ЕФОРІВ...!!! Суспільство України вже змучилося від свавілля цих ЕФОРІВ в мантіях недоторканості та їх дітей котрих вони теж протягують у суди будь яким шляхом...!!! Громада УКРАЇНИ може нагадати їм, що таке "ЛІНЧ"...!!!


Новини