Головна Новини Політика президент Два роки з дня перемоги Зеленського в другому турі: як змінився президент
commentss НОВИНИ Всі новини

Два роки з дня перемоги Зеленського в другому турі: як змінився президент

Експерти розповіли, як змінився президент України Володимир Зеленський і що встиг зробити за ці два роки

21 квітня 2021, 15:10
Поділіться публікацією:

Два роки тому Володимир Зеленський переміг Петра Порошенка в другому турі виборів президента України. Тоді за Зеленського проголосували 73% виборців. "Коментарі" поцікавилися в експертів, як він змінився за цей час і які можна виділити перемоги і поразки на цей момент.

Два роки з дня перемоги Зеленського в другому турі: як змінився президент

Зеленський в момент перемоги у другому турі виборів. Фото з відкритих джерел

"Спустився до звичайних українських рейтингів у районі 20%"

Директор аналітичного центру "Політика" Микола Давидюк вважає, що Зеленський за два роки президентства навчився використовувати свій політичний інструментарій, чого не було в перші місяці та навіть в перший рік правління.

"Але при цьому виникає відчуття, що Зеленський втратив свою головну зброю — колишнього главу Офісу президента Андрія Богдана, який умів робити високі рейтинги. А після його відходу ніхто не зміг повернути Зеленського в топ політичних симпатій. Він спустився до звичайних українських рейтингів у районі 20%. Йому в спину дихають Порошенко, Бойко, трохи далі йде Тимошенко. Будь-яке перетасування не на користь Зеленського може позбавити його першого місця в рейтингу електоральних симпатій", — вважає Микола Давидюк.

Він також звертає увагу, що до великих викликів, що дісталися в спадок від Порошенка (війна з Росією, економічна криза), у Зеленського з'явився і особистий виклик — пандемія.

"Помилкою буде шукати рішення проблеми просто у відставці тих чи інших міністрів. Проблема глибше і серйозніше, — підкреслює експерт. — Мова про планування, правильне фінансування, грамотну комунікацію з населенням. Останнє дуже важливо, тому що чимало українців не вірять в користь вакцин, піддаючись фейкам, поширюваним, в тому числі, країною-агресором".

Микола Давидюк вважає, що Зеленський провалив напрямок нормандського і мінського форматів, а також не зміг налагодити нормальну комунікацію з офісом нового президента США — Джо Байдена.

"Ми не потрапили в топ-10 пріоритетів нової американської адміністрації. І з кожним днем все менше ймовірність, що ми туди потрапимо", — говорить експерт.

Серед успішних кейсів Зеленського він називає ринок землі, який може бути відкритий вже влітку; проект цифровізації і цифрової трансформації "Дія", який робить профільний міністр Михайло Федоров; роботу РНБО в останні декілька місяців.

"Ці три драйвера зараз тримають на собі політичну силу Зеленського, — впевнений Микола Давидюк. — Звичайно, перші два роки Зеленського-президента були не ідеальні, але точно кращі, ніж це було б продовження президентства Порошенка".

"Через два роки став абсолютно системною людиною"

Заступник директора Українського інституту політики Кирило Молчанов нагадує, що Зеленський йшов на вибори як людина позасистемна, як нове обличчя. А через два роки став абсолютно системною людиною.

"По суті, він очолив всі процеси, які раніше критикував. Спирається вже не на себе особисто і своїх найближчих соратників, команду, а на адмінресурс, на силовий ресурс. Як на мене, Зеленський-президент всмоктав у себе все найгірше, що було у його попередників", — зазначає політексперт.

Кирило Молчанов вважає, що Зеленський став, по суті, продовжувачем лінії Порошенка, за що точно не голосували ті самі 73%.

Як повідомлялося, Зеленський взявся за деолігархізацію в Україні. Експерти розповіли, що з цього може вийти.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Микуленко Владимир

22 квітня 2021, 11:02

Если говорить про достижения Зеленского на посту президента Украины, то нельзя не отметить одну из его последних договоренностей с президентом Молдовы Майей Санду. (https://gurt.org.ua/articles/68180/). Безусловно, увеличение мощностей Днестровской ГАЭС позволит Украине быть более независимой страной и снизить зависимость страны от Российской энергии до минимума.


Новини