Зустріч радників у "Нормандському форматі": як буде розвиватися ситуація на Донбасі

Експерти пояснили, чому зустріч радників лідерів «Нормандської четвірки» пройшла безрезультатно

Зустріч радників глав держав "Нормандської четвірки" 26 травня закінчилася безрезультатно. Про це повідомили спікер української делегації в Тристоронній контактній групі Олексій Арестович і Михайло Подоляк, радник керівника Офісу президента Андрія Єрмака. Чому ситуація складається саме так - і чого очікувати далі? "Коментарі" розбиралися в ситуації разом з експертами.

"Росії вигідно підтримувати конфлікт низької інтенсивності з постійною загрозою його ескалації"

Експерт у сфері комунікацій, співзасновниця Мережі захисту національних інтересів "АНТС" Людмила Долгоновська нагадує, що визнаною основою для врегулювання ситуації на Донбасі є Мінські угоди. Їх перший пункт - забезпечення припинення вогню - російською стороною не виконується, що заводить переговорний процес у глухий кут.

"Росії вигідно підтримувати конфлікт низької інтенсивності з постійною загрозою його ескалації. Напередодні важливих зустрічей в мінському або нормандському форматах російські окупаційні війська ведуть обстріл наших позицій. Таким чином, Кремль "зміцнює" свої позиції на переговорах", - пояснює Людмила Долгоновська.

На її думку, важливе значення матимуть підсумки зустрічі президента США Джо Байдена і президента РФ Володимира Путіна, яка запланована на 16 червня в Женеві.

"Адміністрація президента США в особі держсекретаря Ентоні Блінкена під час його недавнього візиту до Києва підтвердила підтримку суверенітету і територіальної цілісності України. Але забезпечити її відновлення може тільки послідовна жорстка позиція Заходу, в основі якої - чіткі перспективи членства України в ЄС і НАТО, санкції проти країни-агресора РФ, її міжнародна ізоляція. Це війна не двох країн, це війна цінностей, - підкреслює Людмила Долгоновська. - Будь-які поступки в цій площині поховають не тільки Україну, а й всю західну цивілізацію".

"Спочатку буде "війна нервів""

Аналітик Фонду "Демократичні ініціативи імені Ілька Кучеріва" Петро Бурковський підкреслює, що позиція Кремля щодо війни на Донбасі і України в цілому не змінюється з грудня минулого року.

"Франко-німецький план "кластерів", зокрема його інтерпретація Дмитром Козаком (заступник керівника Адміністрації президента РФ, відповідає за політику Кремля щодо України, виступає в якості радника Путіна на переговорах в нормандському форматі - прим. ред.), залишається головною метою російської дипломатії та силового тиску. Оскільки США не продемонстрували бажання прямо втрутитися і заявити свою позицію щодо цих "кластерів", Кремль буде тільки нарощувати тиск, в тому числі військовий, щоб домогтися від України злагоди у суспільстві на "особливий статус", легалізацію окупаційних військ у вигляді "народної міліції" і фіктивних виборів на окупованих територіях", - прогнозує Петро Бурковський.

Він акцентує, що, як і у 2015 році, Путін не приховує, що єдина альтернатива цим планам - справжня війна.

"Але спочатку буде "війна нервів": Кремль буде комбінувати загрози силою і переговори - то з США, то з Києвом, то з Берліном і Парижем, щоб отримати поступки без війни. Тому багато чого буде залежати від здатності України підготуватися до найгіршого сценарію і довести своїм союзникам, що країна готова до оборони", - резюмує аналітик.

Раніше Кравчук розповів, чому переговори щодо Донбасу не можуть проводитися в Мінську.