Зеленський і Сі Цзиньпін можуть зустрітися: коли це станеться

У МЗС відзначили, що візит Кулеби в Китай наблизив ймовірність потенційного проведення зустрічі двох президентів

Як повідомив речник МЗС України Георгій Тихий, ведеться постійна робота над тим, щоб організувати зустріч президента України Володимира Зеленського та лідера Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпіна.

Окрім того, він підсумував результати переговорів між міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою та його китайським колегою Ван Ї, які відбулися 24 липня в Гуанчжоу.

За словами Тихого, українсько-китайський діалог розвивається динамічно, особливо цього року. При цьому речник МЗС висловив переконання в тому, що цей діалог продовжить розвиватися на різних рівнях.

"Будуть ще і зустрічі та розмови. Так само як з прем'єром Моді, робота над зустріччю лідерів України та Китаю - це постійна робота, яка ведеться. Чи наблизила зустріч, переговори та візит міністра Кулеби в Китай потенційну зустрічі лідерів України та Китаю? Безперечно наблизила. Але, коли така зустріч буде, коли ця домовленість буде досягнута - поки що ранувато говорити. Давайте, коли будуть якісь подробиці, тоді будемо повертатися до вас з конкретною інформацією", - сказав Тихий.

Речник також звернув увагу на те, що в українському інформаційному просторі з'являлися хибні коментарі деяких експертів щодо візиту Кулеби до Китаю.

Також він повідомив, що Україна надіслала запрошення Ван Ї відвідати Україну, щоб він на власні очі побачив наслідки російської агресії проти нашої країни і щоб провести з ним іще глибші переговори з низки двосторонніх, регіональних, міжнародних питань.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що голова МЗС Дмитро Кулеба на запрошення Ван Ї відвідав з візитом Китай. Там він зокрема, сказав про те, що Україна готова до перемовин з Росією про справедливий мир, тоді, коли для цього будуть сформовані умови. Також голова МЗС підкреслив, що наразі таких передумов для того, щоб проводити переговори з РФ, немає.

При цьому президент Володимир Зеленський повідомив, що від Китаю був отриманий чіткий сигнал про те, що він підтримує територіальну цілісність України.