"Замочили" на всю котушку: про що Лукашенко поскаржився Путіну

Закриття повітряного простору в країни Європи після інциденту з літаком Ryanair боляче вдарило по білоруській авіакомпанії "Бєлавіа"

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко на зустрічі з президентом РФ Володимиром Путіним в Сочі поскаржився на заборону авіаперельотів в країни Європи, яка вкрай негативно позначилась на державній авіакомпанії "Бєлавіа". Стенограма розмови Путіна та Лукашенка оприлюднена на офіційному сайті Кремля.

Лукашенко зазначив, що торік авіакомпанія "Бєлавіа" в період жорсткого локдауна в багатьох країнах світу через пандемію коронавіруса на прохання європейських лідерів допомагала з евакуацією громадян ЄС.

"Один аеропорт в Мінську працював, й ми вивозили своїх людей. Вони усі закрили. І попросили "Бєлавіа" — уявляєте, яка гидота? Вони попросили нашу компанію, та наша компанія вивезла тисячі осіб: шведів, німців, поляків, литовців (у них взагалі було наглухо закрито), американців. Тисячі вивозили до Мінська, оскільки єдиний аеропорт був відкритий, а потім американці у нас забирали людей, і ми їм туди відвозили", — обурився Лукашенко.

Він заявив, що тоді Європа була вдячна Білорусі, а до ситуації з примусовою посадкою літака Ryanair "Бєлавіа" не має ніякого відношення.

"Чужий літак. Дорікають військових, що ми його посадили. "Бєлавіа" до чого? "Замочили" на всю котушку. І якби не ви в цей період... Я дивлюся, москвичі, Москва відмовляє — летите навколо Білорусі, не приймають літаки в Москві. Відразу відчули", — поскаржився Путіну Лукашенко.

Трудовий колектив "Бєлавіа" покарали ні за що, впевнений Лукашенко. Він заявив, що має "деякі документи", які готовий показати Путіну. Нібито вони доводять, що країни Заходу намагаються "розгойдати ситуацію до рівня серпня минулого року".

Путін в свою чергу нагадав ситуацію з літаком президента Болівії — "свого часу посадили, президента вивели з літака — і нічого, тиша".

Нагадаємо, після примусової посадки літака Ryanair та арешту журналіста Протасевича в Мінську Україна заборонила авіасполучення з Білоруссю, а білоруським літакам — здійснювати польоти в українському повітряному просторі. Крім того, низка європейських країн ввела заборону на авіаперельоти з Білоруссю та закрила свій повітряний простір для "Бєлавіа".