Які питання Зеленський збирається обговорити із Байденом — МЗС

Всі теми, котрих торкнуться український та американський президенти, збираються розділити на три блоки

Наприкінці літа Україну очікує важливий геополітичний крок — зустріч президента Володимира Зеленського із очільником Сполучених Штатів Джозефом Байденом. Як інформує "РБК-Україна", глава міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба нарешті розповів, про що збираються поговорити високопоставлені політики.

За словами головного українського дипломата, слід очікувати, що всі питання розділять на три основні блоки. Кожен об'єднаний однією темою — політикою, економікою або безпекою.

"Перше — це політичний блок. У нас зі Сполученими Штатами із 2008 року стратегічне партнерство. Безумовно, за цей час все змінилося і це стратегічне партнерство потрібно вивести на новий рівень", — підкреслив Дмитро Кулеба.

Також міністр зазначив, що безпекові питання збираються обговорити на наступному "етапі". До нього віднесуть, звісно, військове протистояння України з Росією, окупацію Криму і частини Донбасу, а також варіанти повернення територій під контроль офіційного Києва.

За словами Кулеби, у обох сторін вже існує кілька "дуже конкретних ідей", які стосуються цієї теми.

Не менш важливим дипломат вважає й економічний блок питань. Серед іншого українці хочуть почути думку президента Байдена щодо розширення кількості американських інвестицій для України.

Кулеба зазначив, що українська сторона рішуче налаштована на поліпшення партнерства з американськими бізнесменами. За запевненням міністра, наші дипломати вже підготували кілька конкретних проєктів, які могли б зацікавити іноземних колег.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" повідомляли, прийняття яких важливих рішень можна очікувати після закінчення ділової зустрічі Байдена і Зеленського у Вашингтоні. Подробиці — в нашому матеріалі.

Також на порталі ви можете дізнатися про те, що, на думку колишнього глави українського МЗС, повинен зрозуміти український президент перед зустріччю з американським лідером.