Як зменшити кількість паспортів РФ в ОРЛДО: Кулеба назвав умову

Глава міністерства закордонних справ України вважає, що Захід повинен був відповісти Росії жорсткими санкціями на паспортизацію жителів Донбасу

Кількість жителів Донбасу, які за час окупації нібито отримали російське громадянство, як і раніше, збільшується. Як стверджує керівник МЗС України Дмитро Кулеба, причина в тому, що з боку Заходу не було достатньо жорстких санкцій політики з цього питання, повідомляє "Радіо Свобода".

За словами Кулеби, іноземні партнери практично не реагували на майже насильницьку російську паспортизацію в ОРДЛО. Саме тому представники РФ, не відчувши тиску, продовжили провадити власну політику.

Дмитро Кулеба пояснює, що зі свого боку Україна не має можливості будь-яким чином вплинути на "роздачу російського громадянства" жителям окупованій території. Однак, на його думку, скоординовані дії західних країн могли б призупинити подібне явище.

Зараз же, каже Кулеба, в так званих "Л-ДНР" розвернувся цілий "паспортний конвеєр". В майбутньому це може принести досить негативні наслідки, зауважив чиновник.

Міністр нагадав, що з боку Росії постійно звучать погрози "прийти і захистити співвітчизників". Таким способом, впевнений Кулеба, у Путіна можуть спробувати виправдати будь-які активні військові дії проти України.

Нагадаємо, раніше "Коментарі" розповідали, що точна кількість жителів Луганської та Донецької областей, які отримали російські паспорти, невідома. Вся справа у відмінності статистичних даних, які приходять з ОРДЛО, і подальшої перевірки їх Україною. Однак, як стверджує віце-прем'єр Олексій Резніков, не менше 400 тисяч жителів Донбасу таки отримали російське громадянство. Чому ж їхні паспорти можуть носити винятково формальний характер, дізнайтеся в нашому матеріалі.

Також на порталі ми розповідали про ініціативу узаконити на території України подвійне громадянство. Експерти ретельно проаналізували всі можливі ризики такого кроку.