Як Росія нищить ЗМІ та залякує журналістів в окупованому Криму

За даними МЗС України, у російських в’язницях на сьогодні незаконно тримають дев’ять громадянських журналістів із Криму

Незалежної журналістики в Криму більше немає – вона знищена й розтоптана. Таку заяву зробили в Міністерстві закордонних справ України. У відомстві наголосили, що Росія веде жорстку боротьбу із професійними незалежними кримськими журналістами, які зазнають постійних переслідувань, репресій, залякувань та тиску.

На тлі такої ситуації на півострові з’явилася громадянська журналістика. Місцеві активісти, які не змогли змиритися з брехнею, з ганебним придушенням прав і свобод, почали висвітлювати правду та виконувати роль ЗМІ. Однак і вони підпали під тиск з боку Росії.

Переслідування та арешти активістів у Криму тривають. Громадянських журналістів затримують, обвинувачують у "тероризмі" та кидають за грати. За інформацією МЗС України, на сьогодні у російських тюрмах утримуються дев’ять громадянських журналістів і один знаходиться під домашнім арештом. Це – Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Арифмеметов, Рустем Шейхалієв, Амет Сулейманов, Владислав Єсипенко.

У проекті "Незламні" ув’язненні журналісти поділилися у листах своєю правдою та розповіли, як їх затримували, як катували та намагалися зламати їхню волю.

Наприклад, Владислава Єсипенка, журналіста-фрілансера "Крим Реалії", незаконно затримали у Сімферополі, коли він знімав опитування місцевих мешканців. Його звинуватили у зборі інформації для спецслужб України та зберіганні в автомобілі "саморобного вибухового пристрою". Хоча насправді всі ці звинувачення – нахабна брехня, стверджує журналіст.

Ось що пише Владислав про катування:

"Завели у підвал будівлі й мовчки почали роздягати. Пручався. Але оскільки їх було четверо, а я у наручниках, не допомогло. Повалили на підлогу, надягли на вуха дроти із петлями й пустили струм. Біль був нестерпним. На мої крики ніхто не звертав уваги. Хлопці працювали злагоджено та без емоцій. Язик потріскався і почав кровоточити. Може, через розряди струму, а може, через те, що під час криків я його сильно прикушував. Коли почав випльовувати кров, співробітники ФСБ "дбайливо" принесли води й навіть зводили в туалет".

Іншого громадянського журналіста Османа Аріфмеметова, який знімав "живі" сюжети про переслідування кримських татар, звинуватили у тероризмі, що теж є абсурдом і брехнею, запевняє працівник ЗМІ. Осману загрожує до 20 років ув’язнення.

"Після 2014 року Крим фактично перетворився в інформаційне гетто, де робота професійних медіа дуже складна і небезпечна. Професійна журналістика зникла як явище. Журналісти, які залишилися на півострові, просто пішли з професії, тому що не змогли працювати в умовах тиску і цензури. Залишилися лише федеральні провладні ЗМІ, які працюють як пропагандисти. В таких умовах виникла громадянська журналістика", - пише у листі Осман Аріфмеметов.

За його словами, у березні 2019 року пройшли наймасовіші арешти активістів, правозахисників, журналістів громадського об’єднання "Кримська солідарність". Тоді силовики затримали 25 осіб, серед яких й Аріфмеметов.

Крім того, з 2014 року переслідувань зазнають кримські татари. За даними омбудсмена України, 93 кримських татар переслідуються РФ за політичними мотивами. З них 78 відбувають незаконне покарання на території РФ, а 15 – позбавлені права на свободу пересування, адже перебувають у тимчасово окупованому Криму під адміністративним наглядом.

Видання "Коментарі" також писало про те, що президент РФ Володимир Путін почав шантажувати та залякувати Туреччину через військову підтримку України.