Головна Новини Політика зовнішня політика Ядерне стримування або крок до війни: чим загрожує "ядерний" указ Путіна
commentss НОВИНИ Всі новини

Ядерне стримування або крок до війни: чим загрожує "ядерний" указ Путіна

Експерти проаналізували для видання «Коментарі» указ президента Росії Володимира Путіна про основи російської політики в галузі ядерного стримування

3 червня 2020, 13:03 comments2209
Поділіться публікацією:

Лідер Російської Федерації Володимир Путін видав указ, в якому вказав призначення ядерного потенціалу країни і не став обмежувати його використання тільки в разі ядерної зовнішньої атаки. У документі перераховані обставини, що дозволяють застосування Росією ядерної зброї. Так, ядерний потенціал росіяни можуть застосувати навіть у відповідь на удар з неядерного зброї. Відповідне рішення приймається виключно президентом РФ.

Ядерне стримування або крок до війни: чим загрожує "ядерний" указ Путіна

"Особливої уваги документу приділяти не варто"

Політичний експерт, дипломат Вадим Трюхан вважає, що в цьому указі немає нічого нового.

"Адже дві ключових умови для застосування Росією ядерної зброї, а саме – як "відповідь на ядерний удар" і "агресія проти Росії із застосуванням звичайної зброї, коли під загрозу поставлене саме існування держави", – визначалися ще у Військовій доктрині РФ, яка була затверджена господарем Кремля в 2014-му році, – підкреслює Вадим Трюхан. – Тому особливо звертати увагу на цей документ, не варто".

Інша справа, зазначає експерт, що прийнятий цей документ у досить чутливий для Володимира Путіна історичний момент.

"Справа в тому, що рейтинг президента під тиском пандемії, викликаної коронавірусом СOVID-19, і як результат бездарної соціально-економічної політики і протистояння з Заходом, впав до безпрецедентних 25%. Тому він і намагається нагадати про себе, як про потужного і безальтернативного лідера, – пояснює дипломат. – Рішення про проведення так званого параду перемоги 24 червня, який насправді нагадуватиме бенкет під час чуми, потішного референдуму, відомого в народі як "референдум про обнулення Путіна", а тепер ось і цей указ – з розряду таких заходів".

На думку експерта, складно сказати, чи допоможуть такі рішення утриматися Путіна при владі.

"Тоталітарно-репресивна державна машина, створена ним за 20 років перебування при владі, до теперішнього моменту збоїв практично не давала. А як буде в найближчому майбутньому – стане зрозуміло буквально протягом наступних тижнів і місяців, коли Росія вийде з карантину", – прогнозує Вадим Трюхан.

"НАТО тягнути з відповіддю не буде"

Основи російської політики в галузі ядерного стримування, затверджені рішенням президента Путіна, є, на думку політичного експерта Євгена Магди, демонстрацією сили з боку Росії.

"Вона сьогодні переживає непрості часи в економіці у зв'язку з падінням ціни нафти і коронавірусом. Тому, за термінологією російських експертів, "зосереджується". Фактично Кремль намагається обмежити всі суміжні країни в розробці ракетних технологій і використанні безпілотних літальних апаратів (очевидно, позначаються останні успішні дії турецьких БПЛА в Лівії). При цьому демонструючи готовність розкрити "ядерну парасольку" над своїми союзниками", – пояснює Евений Магда.

Політексперт вважає, що реагування на подібні рішення передбачає, насамперед, політичні рішення.

"І думаю, що НАТО з ними тягнути не буде, – зазначає Євген Магда. – Що стосується України, то керівництво країни просто зобов'язана показово поставити на озброєння БПЛА "Байрактар" (Bayraktar TB2 – турецький ударний оперативно-тактичний средневысотный безпілотний літальний апарат з великою тривалістю польоту, який закуплений у Туреччині українськими ВСУ – прим. ред.) і прискорити реалізацію ракетної програми, направивши на неї додаткові кошти".

"Ми маємо справу з небезпечними для людства людьми"

Політолог Андрій Окара підкреслює, що подібні документи – основи держполітики щодо ядерного стримування – мали місце і раніше. Але були закритими. А публікацією цього указу для загального огляду Путін, на думку експерта, хоче показати, що "у мишка кігті не вирвані". І під "кігтями" він має на увазі ядерну зброю.

"Треба визнати, що подібні документи інших країн, включаючи США, є у відкритому доступі. І Путін в якійсь мірі просто робить цілком симетричний крок. Хоч в даній ситуації виглядає, ніби лякає когось, – зазначає політолог. – Я б розглядав це як ряд меседжів країнам, які РФ розглядає як реальних і потенційних супротивників. Чітко прописано право удару, причому він може бути фактично превентивним або зустрічним, контрударом. Виразно проглядається можливість ядерного стримування держав і коаліцій країн, які розглядають РФ як супротивника. При цьому необов'язково ці країни повинні володіти ядерною зброєю".

Непрозорий натяк зроблений і Україні стосовно Криму, який РФ продовжує вважати своїм і готова захищати свою територіальну цілісність" всіма способами.

"Думаю, у США оцінять цей крок наступним чином: "В Кремлі сидять люди, які готові розв'язати війну при політичній загрозі їх існуванню. Ми маємо справу з небезпечними для людства людьми". При цьому оприлюднена доктрина цілком вкладається в ту "достоевщину", яку ми чуємо від Путіна останні кілька років, – підкреслює Андрій Окара. – В стилі "ми потрапляємо в Рай, а вони просто здохнуть", "який сенс в існуванні світу, якщо немає Росії". А я б перефразував: "Який сенс існування світу, якщо в ньому немає Росії Путіна". У будь-якому випадку – це позитивний крок. Якщо у американській політиці більшість розуміє, з ким має справу в РФ, то в Європі таких на порядок менше. Тепер, думаю, і в Старому Світі менше стане людей з ілюзіями".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини